Asplöven mosade Sollefteå

AHC har två kassar upp efter första, trots många missade möjligheter. Foto: Lasse Stenman

HAPARANDA: AHC körde över Sollefteå med 9-3 (2-0, 5-2, 2-1) i hockeyettan under den tidiga lördagskvällen i en ful match.

Dagens trivialitet: Skogsmulles grundare Gösta Frohm (1908-99) var bördig från Sollefteå.

Men nu till

FÖRSTA PERIODEN: Gummit glider i en glest befolkad Ica Arena.

0.25: de svarta farligt framme. Kraftig hemmadominans under de två första minuterna. Dito i tre och fyra, där hemmalaget kostar på sig att missa öppet nät.

5.26: gurgel framför gästernas kasse. 5.49: med Sollefteå i skruvstäd, tar AHC lite turligt ledningen med 1-0 via målvaktens benskydd. Mikko Männistö krediteras för struten och duon Joonas Huovinen och Mikko Väänänen får var sin passpinne billigt.

Hemmakrigarna drabbas av en lite märklig tvåa efter 6.17. Men den svarta boxen smular sönder alla försök till ordnat spel för gästerna.

Fortsatt hemmadominans mitt i perioden, utan att man skapar särskilt heta lägen.

Belägringen fortsätter, men svart sikte är illa inställt med åtta kvar av perioden. 14.43: tvåan kommer ändå. Joonas Huovinen lägger pucken från nära håll, frammatad av kamrater Ceder och Ehlers.

De svarta går ned lite i tempo efter målet och Sollefteå skapar några halvchanser med tre kvar till paus. Men AHC lägger åter i en högre växel och gästerna har mycket svårt att hänga med i slutminuterna.

18-6 i skott vittnar om sakernas tillstånd, men det är fortfarande si och så med effektiviteten.

Jarkko Hattunen (17) direktskjuter viktiga 3-1 i andra. Foto: Lasse Stenman

ANDRA PERIODEN: Ridån upp för mellanakten i den fysiska teater som hockeyn utgör.

Jaha. Ett sömnigt Asplöven är inte redo och gästerna får reducera efter sidledsspel efter 25 sekunder.

Men man jobbat fram en tvåa och femfyra efter 1.05. Det tar en dryg halvminut att återställa ordningen: 3-1 på direktskott av Jarkko Hattunen i en box som blir mindre och mindre. Passpoäng till firma Huovinen och Lundqvist.

2.55: ny tvåa för sönderåkta gäster. De svarta har tänt till efter kallduschen och efter 3.57 rakar Mikko Männistö in 4-1, åter frammatad av Huovinen och Lundqvist. I samband med målet ådrar sig Sollefteå ytterligare en tvåa.

4.48: Artem Iossafov krutar in 5-1 mitt i anfallszonen, med ytterligare assistpoäng till backrese Lundqvist samt en pinne till anfallare Hattunen. Men så somnar AHC till och gästerna får reducera efter 5.04.

Asplöven gasar på igen. Fortsatt hemmadominans mitt i perioden. Det kommer nog mera.

Sexan är oundviklig och ramlar in efter 9.51 – Hattunen nätar och Lundqvist passar. Igen. Också centern Johan Ceder belönas med en passpoäng.

Tyvärr har hemmalaget en tendens att göra det svårt för sig i egen zon och skänker gång på gång bort pucken omkring den egna kassen.

Usel hockey för ett par minuter, med ideliga avblåsningar och felpass.

Fyra kvar av andra. 16.50: utvisning för AHC. Men hemmakrigarna har inga som helst problem avväpna gästerna och skapar faktiskt två lägen short-handed.

Sollefteås målman gör en maffig trippelräddning efter 19.40. Med vad hjälper det? AHC vinner tek och Artem Iossafov snärtar in 7-2 med ynka fyra sekunder till paus. En assistpinne till Väänänens och Hattunens konton.

21-9 i skott, rena vilda västern.

Hattunen ordnar åttan med sitt tredje för dagen. Foto: Lasse Stenman

TREDJE PERIODEN: Tvåsiffrigt, någon?

Mer än lovligt slarvig upptakt från hemmalaget, med katastrofalt spel i försvarszon. Ful bentackling och tvåa för gästerna efter 3.56. 4.20: 5+20 för Sollefteå efter fult hugg och fem mot tre för AHC.

5.55: Jarkko Hattunen får öppen kasse till 8-2, efter mackor av Iossafov och Huovinen.

6.41: dubbeltvåa  som kvittas. Fortsatt femfyra. Men de svarta är inte lika hungriga längre och med sjunkande pucktempo kan Sollefteå försvara sig framgångsrikt.

Kattens lek med råttan med åtta kvar. Ny tvåa för gästerna efter 12.42, men svart får mest tiden att gå.

Bättre fart sedan Sollefteå blivit fulltaliga med vackert offensivt passningsspel över minuten.  15.44: ny dubbeltvåa. 15.53: Joonas Huovinen får snyggt sidledspass av Manfred Ehlers och stänker in 9-2.

Hemmalaget får ducka lite mot ett vårdslöst och frustrerat Sollefteå, med efterslängar i var och varannan situation. Gästerna får åter reducera – 9-3 efter 18.12 i ett stillastående hemmaförsvar.

19.03: ytterligare en tvåa för gästerna. Men det räcker för aftonen, i en match som knappast är ett styrkeprov för Asplöven.

25-4 i skott i tredje, nästan parodi.

– Skönt att vi får göra nio mål och att power play fungerade. Men med tanke på hur det såg ut på banan borde vi gjort fler mål, menar nygamle tränaren Urban Lahti.

Ledare Lahti berömmer särskilt anfallstrion Jarkko Hattunen (tre mål och två målgivande passningar), Artem Iossafov (2+2) och Joonas Huovinen (3+2).

 

 

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , ,
5 kommentarer om “Asplöven mosade Sollefteå
 1. Same skriver:

  mot sopgänget, hoppas det inte blir skryt att man slog sollefteå 😀

 2. Peter skriver:

  korpen

 3. Anders Bäckström skriver:

  Starkt att komma tillbaka, mentalt viktigt för laget att få göra mål! Det är inte bara att sätta ut grillorna, mot Sollefteå. Ni som skriver så negativt, borde fatta att det INTE finns några lätta matcher i Div 1 Norra. Det märktes tydligt att det var en attitydförändring hos AHC, med Ubbe i båset.

  Klar att det bör bli tuffare idag mot Östersund, men intressant match. Jag tippar 4-3 🙂

 4. ABC skriver:

  Behövs ingen sportchef på den här låga nivån
  Hoppa ner från hybrishyllan

 5. Bp skriver:

  Same, Peter och ABC har väl som vanligt inte varit o tittat ens en kan då kasta så negativa kommentarer…. Ni skulle kunna låta bli att kommentera när ni inte vet…. men allt är väl negativt… kanske hallmattan hemma är felvänd….skriv om det också….