Asplöven vann thriller efter straffar

Svart tar ledningen i numerärt underläge i matchinledningen. Foto: Lasse Stenman

HAPARANDA: Asplöven slog SK Lejon med 4-3 (1-2, 2-0, 0-1, 0-0, 1-0) efter suddenstraffar i norrettans fortsättningsserie under den sena söndagseftermiddagen.

Sekonderna har lämnat. Rakt på

FÖRSTA PERIODEN: Fore!

Lagen har var sitt skott på mål i det första bytet. 1.42: två back för svart, ojuste tackling. Första straffminuten försvinner. Lejon har lite press i slutet av den andra, men Asplöven kan vända på ett fulpass och kontra in 1-0 short-handed efter 3.37. Martin Rova förvaltar en fin diagonalpassning från Josef Lindvall.

Mycket AHC efter målet och gästerna drar på sig en tvåa efter 5.13. Men hemmalaget förmår inte etablera något tryck och Lejon kan spela av ganska enkelt. Och strax efter att gästerna blivit fulltaliga, kvitterar man i ett rörigt hemmaförsvar. 1-1 efter 7.45.

Men ny chans i femfyra för svart efter 9.20. Hårt tryck från AHC inledningsvis, med ramträff vid 9.50. I övrigt intet. 11.33: dubbeltvåa efter gurgel bakom Lejons kasse. Som blir övertag för gästerna efter 12.59.

Bortalaget spelar runt en bra stund i femfyra, utan att besvära Benjamin Sakaria i hemmakassen särskilt mycket. Men bättre fart hos svart med fyra minuter kvar av akten.

Öppnare spel i slutet av perioden, med lite snabbare förstapass. Jättechans för AHC vid arton blankt. Men en hemmaförsvarare förlorar närkamp bakom egen kasse, vilket sedermera ger öppen kasse till 1-2 efter 18.32.

10-6 i skott ger ingen smickrande räddningsprocent för hemmakeepern i en period som inte är någon vidare reklam för grenen ishockey.

Asplöven gör viktiga 2-2 i upptakten av den andra perioden. Foto: Lasse Stenman

ANDRA PERIODEN: Fräscha puckar.

1.07: 2-2 sitter i ett flygande anfall, som Elias Forsberg snärtar in med ett vasst handledsskott, frammatad av Christoher Williamson.

Hemmalaget följer upp med fin press i minut fyra. Chansartat värre under inledningen av perioden. Spelet böljar i minuterna sex och sju, med få avblåsningar. 7.52: give and go, med fin chans för AHC.

Hård och jämn kamp mitt i perioden och matchen. 10.54: två back för Lejon efter situation vid sargen. Som blir fyra mot fyra efter 11.57, too many players i AHC. Blir dock inget av övertaget som följer för gästerna.

Raggarhockey med fyra minuter kvar av mellanakten. 18.05: Josef Lindvall hittar femhålet på gästernas keeper framspelad av Jacob Lindvall till 3-2. 18.47: teveplock av Sakaria i hemmamålet.

Dramatisk slutminut med jättechans för Asplöven, som i frustration drar på sig tvåa efter 19.44. Men bortalaget havererar och tvingas ta tvåa med matchklockan på 20.00.

8-9 i skott under en betydligt bättre period än den första – inte minst från hemmalagets sida.

3-2 till Asplöven sitter, men Lejon kvitterar i tredje. Foto: Lasse Stenman

TREDJE PERIODEN: Kan nyaste Asplöven hålla ut till tre poäng?

Rena vilda västern från Asplöven i första bytet. Spel fyra mot fyra och stora ytor. AHC hinner bygga spel och ta fram jättechans i kort femfyra som följer.

3.45: Lejon farligt framme. Och minuten senare trycker man in 3-3 från nära håll, med ett skott som inte ser helt otagbart ut. Inte riktigt rättvist under rådande förhållanden, men sådan är hockeyn.

Spänningen är det inget fel på. Men spelkvaliteten har sjunkit igen. 6.50: Lejon har puck i ribban. Bra från svart en stund och chans i numerärt överläge efter 8.41. AHC spelar runt i nästan två minuter, men kommer inte riktigt på kasse.

11.37: utvisning för svart, som lever farligt. Gästerna missar öppet mål efter 12.30. Brr. Men i övrigt tandlösa Lejon. Frapperande hur många spelare som faller på isen, nästan som på Chaplins tid.

Asplöven bränner jättechans efter 16.55. Nervigt med två minuter kvar av ordinarie. Svart slår farlig icing efter 19.42 och tar time-out. Ett bra taktiskt drag.

7-7 i skott under perioden och matchen till

Rovas kreativa straff förvandlar Lejons målvakt till en Zombie. Foto: Lasse Stenman

SUDDEN: Fyra mot fyra i maximalt fem minuter.

Nervöst värre, med fräsande skott från AHC efter 1.20. Lagen campar i mittzonen och pucken studsar som i ett flipperspel i minuterna tre och fyra.

Hemmalaget har bra snurr vid fyra blankt och time-out för Lejon efter 4.12. Stolpe för AHC med halvminuten kvar.

2-1 i skott och avgörande i

GWS: AHC + (Iossafov), Lejon -, AHC + (Rova), Lejon +, AHC -, Lejon +/Suddenstraffar: Lejon -, AHC + (Ylönen).

Snackisen efter matchen är Martin Rovas straff, som får Lejons målman att fundera över tingens ordning.

– Jag såg en spelare göra den under NHL:s All Stars. Har lyckats med den fyra gånger under träning, så jag testade nu, säger en påtagligt nöjd Rova.

Straffen är kvällens clou, men poängen kommer inte enbart av finess.

– Vi jobbade stenhårt och det gav resultat, avslutar Rova.

 

 

 

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , ,
En kommentar om “Asplöven vann thriller efter straffar
  1. Per Lundbäck skriver:

    Kul att se hur orädda de unga lirarna var! Grattis till segern Asplöven!