Fet käftsmäll för Asplöven

AHC i ryggläge efter ny, tung förlust under den tidiga lördagskvällen. Foto: Lasse Stenman

VÄNNÄS: Revanschen uteblev – Vännäs toga alla poäng efter 4-2 (2-1, 1-0, 1-1) mot ett AHC som kämpar för livet i Hockeyettan.

Bortalaget har haft problem med ojämnt målvaktsspel. I dagens match börjar John Morelius i buren. I övrigt tre backpar och fyra lite ombyggda anfallslinor.

Rakt på

FÖRSTA PERIODEN: Stubintråden brinner ånyo.

Med lugn förstaminut. AHC kanske har ett starkare (läs: dyrare) lag, men Vännäs jobbar stenhård och har några snabba gubbar som kan vända spelet snabbt.

Matchen söker form under de inledande minuterna i en långsam upptakt, där hemmalaget tänker sälja sig dyrt.

Men Asplöven får en bra start: anfallsparet Johan Ceder och Ludwig Niederbach krattar manegen för backen Willam Carlén som sätter 0-1 efter 5.13. Gästerna får tillskott av energi i minuterna sex och sju, men drar på sig en tvåa efter 6.43.

Det tar Vännäs 16 sekunder att kvittera, 1-1 efter 6.59 och ingen räkmacka för bortakrigarna, som ger bort initiativet för några minuter. Asplöven vill tillbaka i handlingen mitt i perioden och får chans i femfyra efter 11.55.

AHC förbrukar den första straffminuten. Dito den andra – lagets special teams har haltat under de senaste veckorna.

Nu inne i den sista, känsliga fjärdedelen av perioden, där lagen av förståeliga skäl sejfar hemåt. Vännäs kan ändå ta ledningen med 2-1 efter 17.17 och för AHC upprepar sig mönster på ett nästan kusligt sätt.

Med 12-9 i skott behöver hemmalaget inte be om ursäkt för sin ledning mot ett Asplöven som alltjämt arbetar i motvind.

ANDRA PERIODEN: Mellanakt: uppryckning eller lång dags färd mot natt?

Förmodligen det sistnämnda – 3-1 till Vännäs redan efter 33 sekunder av andra. Gästerna mer än lovligt darriga i upptakten av perioden.

2.39: tvåa för AHC, som balanserar på randen till avgrunden. Dessbättre tappar Vännäs en gubbe, med fyra mot fyra efter 3.24. Med status quo efter sex minuter, där Asplöven inte förmår göra något alls av sin knappa minut i numerärt överläge.

Man behöver inte vara utbildare på Svenska hockeyförbundet för att förstå betydelsen av ett mål för gästerna. Tillställningen står verkligen och väger mitt i perioden och matchen.

Vännäs agerar klokt och kyligt. Tiden rinner sakta iväg från Asplöven. Och när gränskrigarna är på g, tar hemmalaget time-out och kyler ned tillställningen efter 12.55.

AHC vill ha upp farten med fem kvar av den andra perioden. Hemmalaget får ned gästernas tempo med bara fyra minuter kvar till paussignal.

Ingen ljusning för gränslagets vänner med två minuter kvar av mellanakten. Västerbottningarna håller huvudena kalla och travar i vinnarhålet med 12-12 i skott i en öppen andraperiod.

TREDJE PERIODEN: Tjugo effektiva är eoner i hockeytid, men Asplöven måste avge tecken på vilja och bättring.

Under de två första minuterna finns i varje fall inget negativt att rapportera. Dito efter fyra. Men ska det bli poäng krävs mer än så.

Tiden rinner iväg för ett AHC som snart måste tokchansa i en match som gått i stå för deras del. Men efter 7.24 smäller måltjuven Jarkko Hattunen in 3-2 med passningar från Johan Ceder och Joonas Huovinen.

Vittring!

Om inget annat, så i vilket fall spännande mitt i perioden. Tio kvar att jaga på.

Vännäs håller gästerna ifrån sig med åtta minuter kvar. Så långt, en tredjedel med få avblåsningar. Med sju minuter kvar gör Vännäs allt för att försvara sitt mål. Lite desperation från gästerna, tack.

15.30: oförändrat och tid för hjältar. 17.40: jordmånen krymper för gästerna. 17.45: Asplöven tar katastrofal tvåa och time-out.

Friskt vågat: AHC tar ut målmannen efter 18.08 och spel fem mot fem. Brr. Morelius tillbaka i kassen efter 18.48. Ut igen, men sedan sätter Vännäs 4-2 i tom kasse efter 19.28.

Ridå för Asplöven som kommer allt närmare fullbordat fiasko.

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , ,
4 kommentarer om “Fet käftsmäll för Asplöven
 1. ABC skriver:

  jaha

 2. Robin Hood. skriver:

  Stora starka Asplöven! ??????

 3. kjell g skriver:

  Det här gänget måste samspela mer o hjälpa medspelarna. Sluta med ensam anfallen. Samspel!!!!

 4. Höff skriver:

  Derbyn nästa år i tvåan