Asplöven krossade Kiruna

Rajala hänger 1-0 i första. Foto: Lasse Stenman

HAPARANDA: Efter en jämn första halva av matchen ryckte AHC i andra och sprang fram till 7-2 (2-1, 3-0, 2-1) mot Kiruna i hockeyns norretta under fredagskvällen.

Länge sedan Kiruna var på besök för seriematch. Gästerna har revansch att utkräva efter Asplövens bortavinst tidigare under hösten. Ert lokala medium hoppas på en juste fajt.

FÖRSTA PERIODEN: Adrenalinet rinner till.

Starkt förstabyte av hemmalaget. Gästerna får slå ifrån sig under de tre första minuterna. Dito under minut fyra och fem, men AHC har inte kommit till något riktigt hett läge. 5.38: Kiruna farligt framme.

Gästerna i långt anfall i minut sju. Härlig fart i matchen nu, med böljande spel. Och AHC får öppna målkranen efter 8.20: en Johan Ceder på rundtur hittar Ville Rajala vid bortre stolpen som behärskat lyfter in 1-0. Villes tionde strut för säsongen.

8.41: femfyra för Asplöven. Bra förstaminut, sämre andra. Men trenden med ett hemmalag på g håller i sig mitt i perioden. men lite mer Kiruna med sex kvar av den första ronden. Så långt en ärlig kamp, utan fula nyp.

Men kvällens första tvåa för de svarta efter 15.28. Bra hemmakontroll i den första straffminuten. Men tyvärr får gästerna kvittera i den andra, efter 16.56 bakom en skymd Eriksson i hemmakassen. Ser lite billigt ut.

AHC farligt framme efter 18.18. Hemmalaget har grepp och resultatet är inte alldeles rättvist så långt.

Men logiken vill också spela och efter 19.41 tar hemmalaget ledningen – helt unge Tomás Guman stöter trissan i tom kasse frammatad av försvararen Marcus Björk. En fullträff av modernt snitt.

8-6 i skott under en trevlig ishockeyperiod.

Johan Ceder administrerar käftsmäll för Kiruna med 3-1 i andra. Foto: Lasse Stenman

ANDRA PERIODEN: Ny giv!

Fartig första minut, med var sitt avslut för lagen. 1.51: jättekalabalik framför hemmakassen, med tvåa sjuka parader av Eriksson i mellan hemmastolparna. Asplöven på offensiv tur efter nedsläpp.

Men mycket Kiruna i minuterna fyra och fem, med frilägesparad och sjuk plockhandskeräddning av hemmakeepern efter 4.21. Lite rörigt i Asplövens försvarszon just nu.

Hemmalagets spel i stå, där gästerna äter sig närmare en kvittering. 6.43: en Kirunaspelare tappar klubban och AHC belägrar offensiv zon. Bra tempo i fajten och det är Kiruna som höjt farten. 9.15: tvåa för Asplöven, som lever farligt. Kiruna på målisen efter 9.50, en försvarare reagerar. Summan av kardemumman blir en dubbeltvåa. Kvittas.

Bombardemang av Kiruna, men AHC klarar krisen. Och efter 12.23 rullar hemmalaget upp gästerna och centern Johan Ceder avslutar till 3-1 från nära håll frammatad av Ludwig Niederbach. Men Kiruna tänker inte dö och får chansen i femfyra efter 13.24. Ett hemmalag på g skapar emellertid läge och tvingar Kiruna att ta till otillåtna metoder efter 14.20.

Fyra mot fyra och AHC paradspelar, men kan inte kapitalisera under sin stund i överläge. 16.30: ny tvåa för Kiruna. Men bara tjugo sekunder senare åker en hemmaspelare ut. Tvåorna haglar: gästerna hackar på Eriksson och en gubbe får vila efter 17.36.

Ett kyligt AHC får boxen att krympa och efter 18.10 kan comebackande centern Jesse Rohtla panga in 4-1 frammatad av backen Björk och försvarskollegan Eetu Heikkinen.

Gästerna rämnar. Asplöven snappar upp puck bakom målet och 5-1 sitter efter 19.26. Nu får backen Björk göra mål, med hjälp av vännerna Rohtla och Heikkinen.

9-7 i skott i en period som Kiruna dominerar till en början, men där 3-1 blir svårt att hantera för gästerna.

Backen Marcus Björk (längst till höger) stöter in sitt andra till 7-1 i den tredje perioden. Foto: Lasse Stenman

TREDJE PERIODEN: Orkar hemmalaget hålla intensiteten uppe?

Jodå. AHC ångar på med, 6-1 efter 1.13. Ludwig Niederbach nätar, med passpoäng till hete Ville Rajala och backen Antti Uitto. Och hungrigt hemmalag vill ha mer krubb. Dukat, proppen ur: Marcus Björk trycker in 7-1 med hjälp av vännerna Antti Ylönen och Gustav Grundström efter 3.53.

4.54: tvåa för hemmalaget och reducerat till 7-2 efter 6.48, lite onödigt. Trött Kiruna tar tvåa efter 7.24. Asplöven leker hockey och blir lite ineffektiva.

Asplöven lattjar katt och rått med gästerna mitt i perioden. Transportsträcka för några minuter utan avblåsningar. Lagen spelar vänskapligt av tiden, som rinner iväg snabbt i tredje.

19.32: kvällens sista sittning på botbänk blir hemmalagets. 13-8 i skott under perioden och tre sköna pinnar för Asplöven.

– Jag är glad för att vi kan vinna och bjuda på så många fina hockeymål. Var orolig eftersom vi inte kunnat träna ordentligt med så många gubbar på skadelistan, säger hemmalagets tränare Urban Lahti.

Ledare Lahti konstaterar att 3-1 i den andra perioden blir matchavgörande.

– Sedan var det bara ett lag på banan, avslutar ledare Lahti.

Plus till lagets stabila backuppsättning samt anfallarna Johan Ceder, Ville Rajala och Jesse Rohtla.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , ,
3 kommentarer om “Asplöven krossade Kiruna
  1. Nasuabo skriver:

    Egentligen är det onödigt att kommentera matchen och artikeln, men jag kan i alla fall konstatera att ikväll somnar jag med ett leende, tack Asplöven!

  2. Jhck skriver:

    Såg att det satt gallerkillar på bänken fick dom inte spela alls igår?? om det är så så börjar jag förstå varför alla egna löften lämnar Haparanda………

  3. Knapsu skriver:

    Jhck: Jodå, gallerkillarna fick komma in och spela i sista perioden.