Tänt Asplöven körde över Troja/Ljungby

HAPARANDA: Årets bästa spel gav definitiva 5-2 (2-0, 3-0, 0-2) för Asplöven mot Troja i Hockeyallsvenskan under onsdagskvällen. 

Troja/Ljungby är en hockeyns plantskola, lite i stil med Kiruna. Passande nog, värmer gästerna upp i rött. AHC back in black!

FÖRSTA PERIODEN: Life is just a place where we spend time between games, som legendariske coachen Fred ”The Fog” Shero i Philadelphia en gång sade. Puck till varje pris!

Intensiv öppning, med full satsning från bägge lagen under de två första minuterna. Matchen söker form: gästerna har två farliga skott kring tre blankt och Asplöven ett längre anfall i femte minuten.

Så får nye Lule-killen Johan Porsberger fritt läge efter fin vändning i mittzonen med precisa passningar från anfallskollegorna Anton Gustafsson och Slav Trukhno. 1-0 sitter i nättaket efter 7.29.

Asplöven fortsätter framåt och skapar jättelägen i minut nio. Och efter 10.33 kommer 2-0, minst lika snyggt som ettan. Slava Trukhno får öppet mål efter snabba pass av nämnde Gustafsson och Oscar Johansson.

Hett på isen i sekvenserna efter nedsläpp. Troja drabbas av domarens vrede efter 11.33, fem mot fyra för alerta AHC. Ganska bra rörelse under pp:t, men inget mål. Asplöven har dock kommandot i matchen just nu.

Troja söker kontringar, men verkar konfunderade med tre minuter kvar av perioden. En dubbelutvisning efter lite kurr framför hemmakassen strax före paus. 8-3 i skott och en av säsongens bästa perioder från Asplöven, som verkligen uppträder som ett lag.

I individuella termer, är det kul att se vår ryska favoritbjörn Slava Trukhno leka hockey.

ANDRA PERIODEN: Mera match!

Hemmalaget öppnar även denna period i stor stil och har stundom Troja i skruvstäd. Gästerna fortsatt frustrerade och tar utvisning efter 4.25. Kan inte hålla emot: Asplöven har 3-0 efter fint samspel mellan Anton Gustafsson, Olov Lundqvist och Trukhno – som får avsluta från nära håll efter 5.42.

Knappt man tror sina bruna. 6.46: dubbelutvisning igen. Säkre Puurula i hemmaburen får göra några svettiga i nionde minuten. Hett om öronen efter 8.51, med AHC i box. Mer elände: tre mot fem efter 9.13. Men ett heroiskt hemmalag håller ut, med ännu en minut i brygga.

Asplöven fyra man, efter jättejobb av bland andra backen Per Hållberg. Fulltaligt AHC! Utkommen från utvisningsbåset snor sedan backen Marcus Högström pucken vid offensiv blå och sopren med Trojas målvakt leker han in 4-0 när matchuret står på 11.24. Liten liikutuksia!

Trojanerna rämnar, Luleåkedjan i farten: Johan Porsberger får sätta sitt andra för kvällen, till 5-0 efter fina diagonalpass av kedjekamraterna Daniel Mannberg och Jonas Berglund. Tid: 15.51.

Gästerna samlar utvisningsminuter: ytterligare två efter 16.40, men hemmalaget blir för omständliga. Om första perioden var bra, är mellanronden närmast sagolik. 16-8 i skott mest av akademiskt intresse.

TREDJE PERIODEN: Fortsätter fyrverkeriet?

Mannen i randigt hittar en utvisning för Asplöven efter 40 sekunder. Men med självförtroendet kvar i Småland och lågt pucktempo är man ett lätt byte för hemmaförsvaret. Triumfen kan tyckas vara av offensiv karaktär, men i botten finns ett försvarsspel där alla hjälper varandra och ”kuggar i”.

Detta sagt, är koncentrationen i AHC dålig för några minuter när klockan passerar sex. Hemmabänken tar time-out för att synka styrkorna igen. Tid: 7.08. Lugnet råder åter vid halvtid i perioden och power-break.

Tyvärr får Troja reducera efter 10.45, 5-1 från nära håll. Det hade varit kul för Puurula att hålla nollan. Åsså kommer 5-2 efter 12.13, ett mål som föregås av en misstänkt offside. Troja sätter allt på ett offensivt kort, vilket torde kunna ge chans till spelvändningar för hemmalaget.

15.45: fin parad av Puurula på närskott. Asplöven sejfar och rider hem en skön viktoria.

– Vi gör säsongens bästa match i 50 minuter, sammanfattar tränaren Per Kenttä.

Kanske ska man titta uppåt i tabellen i stället för att snegla nedåt? Fyra segrar på fem matcher imponerar.

– Vi har kul på isen och det här ger självförtroende, säger matchens bäste spelare Slava Trukhno.

Asplövens ryska anfallsess är i storform just nu.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , , ,
38 kommentarer om “Tänt Asplöven körde över Troja/Ljungby
 1. Mad Max skriver:

  Ser bra ut efter första perioden. Nu gäller det att målvakten gör sig ”tät”. Fortsätt bara i samma stil, så fixar sig detta.

 2. från holmen skriver:

  f-n vinst i dag och det blir strax mycket ljusare och roligare att läsa tabellen…!

 3. 1037 skriver:

  1037 st hjältar på Arenan !

 4. Mad Max skriver:

  Ett stort grattis till ett fantastiskt spel. Målvakten var riktigt i lågor. Onneksi olkoon Joonas.

 5. Publik skriver:

  1037 st hjältar på Arenan.

 6. GMG skriver:

  Gött med tre friska poäng, men synd att Puurula inte fick hålla nollan.

  Nu är Löven på gång och så tar vi NHL-laget Södertälje på lördag!

 7. Publik skriver:

  1037st hjältar

 8. realist skriver:

  Trist att Troja förlorade. Men dom kommer igen.

 9. Monica skriver:

  Härligt Löven!!

 10. erik skriver:

  grattis asplöven som spelade jätte bra nu har laget fått bra självförtroende.tack tack klappa händerna ni gjorde jätte bra jobb grattis!

 11. stinsen skriver:

  Bra jobbat,njut sedan av Zlatans mål som grädden på moset 🙂

 12. :D skriver:

  Dags o börja bygga kristallen nu

 13. också expert skriver:

  Grattis Asplöven! Mycket gedigen insats!!! Sen kan man inte annat än bli förvånad över att inte fler Happisbor tar chansen och ser bra hockey och idrott…. 🙁

 14. Halvtomt skriver:

  500 i publiken enl radion. Multiarena??

 15. Hope skriver:

  Bästa spelet under hela hösten. Härligt !!

 16. Knapsu skriver:

  Vad är det för troll som kommenterar här? Först en som i 3 kommentarer meddelar publiksiffran 1037 och sedan kommer en och rapporterar 500 i publiken! Vad är det med er egentligen?
  Asplöven krossade Troja idag, synd att inte ännu fler än ca 1100 kommer och ser på dessa högklassiga matcher. Det borde vara helt fullsatt med tanke på den underhållning som vi bjuds på av våra fantastiskt duktiga krigare i Asplöven.
  Sådan här underhållning bjuds det inte på i Elitserien med dess defensivhockey..

 17. ante skriver:

  Knapsu: Varför blir du så upprörd för att någon skriver 500. Sluta svamla, knapsu. Nog är Luleås matcher mer underhållning, men Asplövens är helt okej. Marknaden styr knapsu, man får den publik man förtjänar.

 18. Ice skriver:

  En fantastisk match. Vilken underhållning. Tack för att vi får uppleva så högklassisk hockey på hemmaplan. Nu jobbade alla spelare för hela laget.
  Vi har heller ingen saknad efter Strömberg och Niinimaa. Extra roligt med energisprutorna från Luleå HF. Det blir en lång och rolig vinter i Arena Polarica. Håller också tummarna för HT-bandy.

 19. S skriver:

  Ante: Eller så är det snålheten som talar.. För nog förtjänar asplöven mer publik än femhundra i hallen.

 20. från holmen skriver:

  HSKT var ju ”bandy klubb” så jag säger att rivaliteten lever kvar…Själv följer jag mest Hockey Det är ju ett bra lag nu AHC..

 21. sluggo skriver:

  Asplöven gör det bra i allsvenskan med tanke på hur dom hamnade där. Knapsu har nog inte varit på matchen eftersom han får det till ”ca 1100”, där är nog halvtomts kommentar närmare sanningen, och då menar jag fysiska åskådare i hallen. Den enda som verkar dra fulla hus i happis är Jari Sillanpää, tyvärr så är han nog inte aktuell för spel i klubben, men han skulle ju alltid kunna sjunga några hits i period pauserna.

 22. ante skriver:

  Asplöven borde ordna en match i Luleå en lördag.Före Luleå HF hemmamatch, en norbotten dubbel.

 23. joppari skriver:

  Signaturen ante har en rätt bra ide, Asplöven borde spela i alla fall en match i Luleå, kanske det blir mer publik än i Happis, många luleåbor är intresserade av att se Asplöven spela nu när det börjar vara luleå spelare med i truppen.

 24. ante skriver:

  Håller med S. Asplöven förtjänar fler. Kanske de är Kalix Boden Luleå som skall bidra med fler åskådare.

 25. Knapsu skriver:

  Sluggo: Knapsu har varit på varenda match men han sitter inte och räknar åskådare utan hänvisar till de officiella åskådarsiffror som finns, felaktiga eller ej. han är även less på att ständigt läsa detta ältande om dåliga publiksiffror i kommentarsfältet. Ni som verkar gotta er i att det är lite folk på matcherna, kom och hjälp till att fylla hallen istället.

 26. Knapsu skriver:

  Kanske en kul ide att Asplöven skulle spela en match i Luleå, eller Kalix, för att få stor publik, men tyvärr är det ej genomförbart på grund av reklamavtalen för de olika ligorna mm.mm

 27. Halvtomt skriver:

  Det pratas om fullsatt och behovet av en multiarena. Allt tyder på att nuvarande hall rymmer publiken. Det är lite speciellt med Haparanda. En stor del av haparandaborna har sitt idrottshjärta på andra sidan gränsen. Detta faktum återspeglas naturligtvis i publiksiffrorna.

 28. Lasse skriver:

  varför skall vi hålla på och diskutera publiken framför sporten. Topphockey i Arena Polarica match efter match….

 29. också expert skriver:

  Bra hockey, inget snack om den saken!! Men de officiella publiksiffrorna talar tyvärr inte sanning. Det man kan säga om det är att de som inte kommer och ser matcherna missar fin idrottsunderhållning!! Kanske Haparandaborna inte är så idrottsintresserade trots allt?

 30. örebroare skriver:

  Kanonbra. Kul när Ni kommer till Örebro. Hoppas Ni inte gör mig besviken.

 31. Knapsu skriver:

  Halvtomt: något behov av multiarena finns egentligen inte, minst av allt på grund av att det skulle vara fullsatt i dagens arena. Vad saken handlar om är att dagens hall egentligen inte är godkänd för spel i HockeyAllsvenskan, man har fått en tillfällig dispens tills man löser det på något sätt. Lösningen behöver ju inte vara en multiarena eller en ny ishall, utan kan väl lika gärna bestå i att man bygger ut nuvarande arena för att klara av kraven. Vilket som är bäst är politikernas huvudvärk.

 32. Halvtomt skriver:

  Jag tror att haparandaborna är idrottsintresserade. Men som jag tidigare påpekat så har inte alla ”sitt” lag i Haparanda. En naturlig företeelse i gränstrakter.

 33. Halvtomt skriver:

  Kloka ord Knapsu. Tänk om fler kom till insikt.

 34. också expert skriver:

  Halvtomt: vete tusan om Haparandaborna är idrottsintresserade, kanske ointresserade av ishockey i alla fall. För bra hockey får man se i år ifall man beger sig till ishallen.

 35. Stinsen skriver:

  Färjestad hade igår kväll 4.709 personer i publiken, lägsta någonsin enligt tv-sporten och publikkris enligt vissa. De är skillnad det. Sluta tjafsa om 500-1.000 här, de är ju mycket bra utifrån våra förhållanden idag!

 36. Knapsu skriver:

  Asplöven har i snitt 1102 pers på läktaren hittills denna säsong(en ökning med 239% från förra säsongen) vilket är >10% av befolkningen i hela kommunen. Det är nog endast Leksand och Tingsryd som slår den siffran. Övriga lag ligger nog på mindre än5%.

  Om man nu får vara så knapsu och se något positivt?

 37. också expert skriver:

  Nu redovisar du de officiella siffrorna Knapsu. Man behöver inte vara mattesnille för att snabbt räkna att den siffra på 1102 förmodligen inte uppnås i en enda enskild match. Det om man befinner sig inne i ishallen under match alltså.

 38. Knapsu skriver:

  Ja slarvigt av mig, skall stå: ”Asplöven har i snitt 1112 sålda biljetter/per match hittills denna säsong”. Tappade bort 10 st också. 🙂

  Hur många räknade du till i matchen mot Leksand?