Hemsk förlust för Asplöven

Viktig och rättvis kvittering för AHC. Foto: Lasse Stenman

HAPARANDA: Trots ett stort spelövertag och 40-26 i skott, faller man med 2-3 (1-1, 1-1, 0-1) mot Sundsvall i allettan under torsdagskvällen.

Sekonderna har lämnat ringen.

FÖRSTA PERIODEN: Gummit glider!

Friläge för Sundsvall efter nio (!) sekunder, men nye Masiello räddar sidledsspel. Och så bränner en sopren hemmaspelare liknande läge en halvminut senare. Maffig öppning!

Sluggerhockey inledningsvis, med tvåa för AHC efter 3.01. Gästerna har bra snurr, men hemmakeepern är vaken. Efter 4.33 har AHC dock otur med en sargstuds och Sundsvall kan lägga 0-1 i tom kasse. Inte mycket att göra åt.

Fortsatt öppet spel i minuterna fem till sju. Bortsett baklängesmålet, bra hemmalir. Med öppet läge för de svarta efter 8.10. Intensivt mitt i perioden.

10.55: en bortaspelare får nöta filt. Tryck mot gästernas kasse under första straffminuten.

Ett metodiskt hemmalag håller pucken inom laget och i samma sekund som Sundsvall blir fulltaliga rasslar det i nätet. Backen Tero Konttinen brassar på någon metar innanför blå, frammatad av backkollega Uitto och centern Rohtla. Ett tjusigt ishockeymål.

AHC har grepp med fem kvar av första. 16.12: ledningsmål mycket nära för Asplöven, med fet chans för gästerna i samma spelminut. 17.12: Sundsvall har en puck inne, men målet döms bort. Handpass innan.

Slutminuter, med en del farliga studsar omkring hemmamålet.

13-7 i skott pekar på hemmalagets oförmåga att avsluta. Målman Masiello har varit klart godkänd, med flera fina parader och bra spel med klubban omkring den egna kassen.

Hampus Forsling trycker in tvåan i andra. Foto: Lasse Stenman

ANDRA PERIODEN: Ny giv.

Sundsvall nosar på kasse efter bara några sekunder. Men AHC ser tända ut.

Dramatik: hårresande felpass ger gästerna chans och pucken smeker ribban. Sedan tvåa för Sundsvall efter 1.49. AHC har bra fart på pucken och kommer i våg efter våg. Och efter 3.37 ringer det: Jesper Ylivainio hittar kedjekamraten Hampus Forsling som trycker in 2-1 från nära håll.

Hård hemmapress följer och trean är nära i minut fem. Bra speltempo och AHC är inne i en vass fas i minuterna sex och sju. Typiskt nog, leder ett tveksamt ingripande på egen blå till ett sidledsspel som ger Sundsvall 2-2. Föga rättvist i det läget.

Men ineffektiviteten tynger hemmalaget. Så långt har man skapat möjligheter som borde resulterat i fem-sex kassar. Långt hemmaanfall i tolfte minuten håller på att resultera. Viftande i mittzon och två back för gästerna efter 13.02.

Men här tappar Asplöven tempo och förspiller chansen. Men man fortsätter att hålla i taktpinnen under minuterna som följer. Gästerna slår ifrån sig med tre minuter kvar av mellanakten. 18.09: ny, lång attack som strandar i magen hos gästernas keeper.

Sundsvall har snurr i slutminuten, men målman Maciello får stopp i spelet efter 19.47. 19-7 i skott…

Asplöven föll åter på eget grepp. Foto: Lasse Stenman

TREDJE PERIODEN: Upploppet återstår.

AHC börjar fyra mot fem – en gubbe åkte ut i samband med slutsignal. Gästerna pressar på, men har för lågt pucktempo. AHC skapar faktiskt läge nära mål shorthanded efter 1.45.

Spelet böljar efter utvisningen, med farlig framstöt från Sundsvall efter 3.03. Varpå man drar på sig en tvåa efter 3.12, med femfyra för de svarta. Lojt till en början, men våldsam forcering i den andra straffminuten – dock utan resultat.

AHC nära, igen, omkring sju blankt. Sjuk parad på närskott av Sundsvalls målman efter 7.40. Farlig hemmatvåa efter 9.30. Och efter 10.21 snärtar gästerna in 2-3, så typiskt för denna säsong.

Men hemmalaget går framåt och har gästerna i skruvstäd minuterna efter målet. Sundsvall är dock noga med att befinna sig på rätt sida om pucken och tiden rinner iväg. 14.10: mycket viktig plock av hemmakeepern på vasst närskott.

Bara fem kvar att jaga på, med rätt dåliga odds. 16.34: ny jätteräddning av Maciello på sidledsspel.

AHC tar time-out efter 17.26. Kör utan målman. Kommer närmare, med tvåa för gästerna efter 18.56. Våldsam slutforcering, men Sundsvall värjer sig och stjäl tre poäng.

En vansinnigt tung förlust, men händelseutvecklingen följer ett känt mönster – där Asplöven bränner otal lägen och motståndarna kapitaliserar på misstag.

Asplövens sportchef Per Kenttä finns i båset under matchen för att ge tränarparet Lahti-Silvander stöd.

– Spelmässigt gör vi en bra match, men vi är för klena när det kommer till avslut. Och gör man inte mål är det svårt att vinna, säger Kenttä.

Både Östersund och Kalix nyper två poäng i omgången, vilket gör lördagens slutrond till en thriller.

– Men vi har allt i egna händer och fokuserar på vår egen insats, avslutar Per Kenttä.

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , ,
4 kommentarer om “Hemsk förlust för Asplöven
 1. L-Å skriver:

  Förlora sista matchen med flit.
  Varför gå in i ett kval med ett lag som är det 20e bästa i division 1.
  Spara pengar till nästa säsong istället.

 2. Enok Nitti skriver:

  L-Å; Laget behöver inte förlora med flit,det går per automatik.

 3. icander skriver:

  L-Å- visst menar du kommunens pengar!? asplöven brukar ju skylla på dyra resor isamband med kvalspel. målsättningen är allsvenskan men ändå verkar inte dom som gör budgeten ens själva tro på de.

 4. kjell g skriver:

  kommunens pengar våra o´pengar va fan snackar du om