Ras för ineffektivt Asplöven i tredje

Burväktare Eriksson spelar upp sig eftersom. Foto: Lasse Stenman

HAPARANDA: AHC skapade men målade inte och föll mot Mestis-laget RoKi med 2-6 (1-1, 0-1, 1-4) under onsdagskvällen.

Hemmalaget ställer upp lite decimerade – saknar vid matchstart inte mindre än fyra ordinarie anfallare. Men nye backen Tero Konttinen debuterar i svart under kvällen.

AHC förlorade som bekant bortamatchen mot RoKi med 5-3 i fredags och får i kväll chans till replik på en lite större isyta.

FÖRSTA PERIODEN: Ingen trängsel i hallen, precis. Men stugvärme och HBwebben är ett konkurrenskraftigt alternativ.

Det rör på sig. Aktiv första minut från hemmalaget. 1.57: gästerna vänder snabbt och skapar möjlighet. Varpå AHC tvingas ta tvåa efter 2.04.

Fet chans för Asplöven efter 2.30, där man snor pucken vid egen blå och vänder kvickt. Dubbeltvåa efter 3.52. Bra fart på de svarta sedan de blivit fulltaliga. Men ny tvåa för AHC efter 5.37. Och efter 6.09 ringer det – en beskedlig isare från blå hittar in mellan benen på hemmakeepern Eriksson.

7.05: viktig räddning med stöten av olycklige Eriksson.

RoKi en gubbe för mycket på banan och femfyra för hemmalaget efter 7.45. Skapligt pp, med ett par feta chanser i slutet av strafftiden. Ny utvisning för gästerna efter 10.15, som dock städar bort den första minuten utan några som helst problem.

AHC lite rörligare i den andra, men så ock den finska boxen. Asplöven har en hel del puck, men gästerna vänder snabbt och är farliga nästan varje gång man kommer över mittlinjen. Ett par fina parader av Eriksson i minut tretton och en härlig dubbelräddning minuten senare.

Också Asplöven kan, med fin framstöt i minut femton. 15.01: RoKi-man på botbänken igen. Halvrisigt spel i överläget, där aktiva gäster lätt avväpnar AHC. Ett läge på pluskontot, men tveksamt avslut.

Kvitteringen kommer i stället efter 17.38, där Antti Kangasniemi matar fram kedjekamraten Niko Saarenpää som snärtar in pucken från nära håll.

12-10 i skott under en jämn period med två bra målmän. Jonathan Eriksson mellan svarta stolpar spelar upp sig eftersom.

Nära, men ingen cigarr för Asplöven i andra. Foto: Lasse Stenman

ANDRA PERIODEN: Förnyad kamp.

0.49: lite onödig tripping ger AHC två back. Som blir fyra mot fyra efter 2.24 – domherren sjunger frekvent. Asplöven på g i numerärt överläge och flera bud på ledningsmål. 5.47: ny tvåa för gästerna. AHC har RoKi i skruvstäd under två minuter, men ingen nätmusik.

Usel hockey mitt i perioden, med massor av felpass. Men plus för hemmalaget, som ökat tempot.

10.26: nytt femfyra för AHC. Aktiv förstaminut, gästerna trasar sönder den andra. 13.49: hjärnsläpp av hemmaförsvarare nära att skänka gästerna ledningen, men försynen räddar laget och Eriksson från bakslag.

Fint sprattel av svart målman omkring femton blankt. 15.30: ännu en finsk tvåa, men Asplövens pp har en del i övrigt att önska så långt.

17.45: utvisning för AHC, kompensation. De svarta täcker bra, men en felstuds friställer en gubbe som hittar hål i Eriksson till 1-2 efter 19.08. Föga rättvist, men typiskt för grenen ishockey.

9-10 i skott i period med plus för hemmalaget.

Heta känslor i tredje. Foto: Lasse Stenman

TREDJE PERIODEN: Orkar Asplöven studsa tillbaka?

Aktiv förstaminut av hemmalaget. 1.33: chans för AHC, kommer för nära målvakten. Några böljande minuter följer, med möjligheter för bägge lagen. RoKi dominerar minut sex.

6.59: AHC bränner jättechans. Spelvändning och straff för RoKi efter 7.51 efter trassel omkring hemmamålet. Skytten nätar med kall isare.

Flera chanser på pärlband för AHC efter 9.21, men man är uddlösa i avsluten. Gästerna stjäl två minuter. 13.10: två back för RoKi, en biljett in i matchen för AHC. Usel förstaminut från Asplöven. Men bättre andra: Taneli Kallio styr in 2-3 från nära håll, frammatad av Henri Snäll.

Kortvarig glädje: 2-4 i glest hemmaförsvar efter 14.50. Time-out för AHC efter 16.30. Herren hatar fegisar, hemmalaget kör utan målis. Våldsam press och en dubbeltvåa efter gurgel med matchuret på 17.47, med ytterligare minuter för RoKi. Asplöven gör tappra försök i sex mot fyra, men får inte in pucken bakom en storspelande bortakeeper.

18.51: pucken ut i mittzonen till en fristående RoKi-spelare som kan åka in 2-5 och dra ned rullgardinen för AHC. Hinner bli 2-6 minuten senare, då hemmalaget fortsätter utan målvakt.

23-16 i skott indikerar på rena vilda västern i tredje. Gästerna vinner med effektivitet och suveränt målvaktsspel av Paavo Hölsa.

Asplövens andretränare Juha Silvander tar dock torsken med ro.

– Vi fick kämpa hårt för våra mål och de fick sina lätt, sammanfattar Silvander.

Han hittar ljuspunkter.

– Siffrorna speglar inte matchen. Och vi spelade bra under de sista tio minuterna. Då uppträdde vi som ett lag.

Silvander berömmer nye backen Tero Konttinen.

– Med bara ett ispass i benen gör han en riktigt fin insats. Målskytten Kallio var också bra.

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , ,
3 kommentarer om “Ras för ineffektivt Asplöven i tredje
 1. Nasuabo skriver:

  Nja, från läktarplats är man nog inte riktigt nöjd ikväll…förvisso bara träningsmatch och marginaler som inte klaffar. Men, övning ger färdighet, detta lag kommer att kunna mycket, mycket bättre när det sen gäller i vinter. Motorerna har knappt startats, återtåget börjar snart rulla på….hakkapäälle vain!

 2. Organisations kritiker skriver:

  Så länge den obefintliga organisationen existerar, kommer AHC att gå under epitet ”Vinterhockeyskola”! Det finns inga ekonomiska muskler heller. Det går inte att befinna sig vid stupstocken ekonomiskt vartenda år! Glansdagarna med hemmahosreportage är ett minne blott.

  Det är förunderligt hur AHC misslyckats med att attrahera publiken de åren de var i HA? Men utan en organisation som ligger före, blir resultatet så här! Jag är långtifrån imponerad!
  Skärpning!

 3. mattilalainen skriver:

  ei tule mithän…roki ei ole ees hyä eli kova laagi..voi voi…