Asplöven kollapsade efter halva matchen

Asplöven på rygg efter nytt stortapp. Foto: Lasse Stenman

UPPSALA: Trots underläge med 1-4 kan Almtuna vända till 5-4 (1-2, 2-2, 2-0) i Hockeyallsvenskan under lördagskvällen mot ett Asplöven som verkar vägra att lära sig av gamla synder.

Ska bli kul med lite allvar redan i den

FÖRSTA PERIODEN: Tagning, men inte tystnad!

Gästerna får iväg kvällens första skott på mål efter en knapp minut. 1.30: Almtuna farligt framme. Lite mer innehav för hemmalaget under de två första minuterna. Men efter 2.16 snor Sebastian Dyk pucken, åker fram och hänger 0-1 i nättaket. Centern Mikael Frycklund får en passningspinne.

I ärlighetens namn frukten av ganska risigt försvarsspel hos ett yrvaket hemmalag. Asplöven skapar några halvchanser under minuterna som följer kassen och verkar tända på uppgiften.

Många felpassningar för ett slag, med flipperstudsar i mittzonen. 6.26: Sebastian Harila smäller in 0-2 frammatad av Henri Snäll och Alex Aleardi i ett mycket snyggt anfall. Time-out för Almtuna.

8.30: hemmalaget på kasse. Böljande spel mitt i perioden. Almtuna mer aktiva nu, med långt anfall i minut tio. 8-6 i skott vid första power-break efter 10.19. Hemmalaget vill framåt, men Quemener i gästernas kasse har fått en fin start.

11.33: prövning för AHC, med pp för Almtuna. Men man får inte riktigt fart på pucken och bortalaget kan avväpna ganska enkelt. Almtuna har dock lite tryck i den sista halvminuten. Men bättre fart på hemmalaget inne i periodens sista fjärdedel.

Gästerna försöker dra ned tempot med tre kvar till paussignal. 17.10: ny tvåa för Asplöven. Almtuna vassare här, med högre pucktempo än senast. Brott lönar sig inte: med ett hederligt dragskott sitter 1-2 i nättaket bakom gästernas franske väktare efter 18.15. Med matchutvecklingen överensstämmande, om man säger.

Hemmalaget gasar i slutminuterna och går in i periodvila med 16-7 i skott och vind i ryggen.

ANDRA PERIODEN: Rond två.

Asplöven börjar med pucken. 0.39: femfyra för gästerna, sex gubbar på isen i hemmalaget. Men usel offensiv första straffminut. 2.11: fem mot tre för AHC. Då ringer det: 1-3 genom Elias Edström, som styr in en mycket elegant passning från Alex Aleardi. Också backen Jacob Andersson belönas med en assistpoäng.

Fortsatt femfyra för gästerna. Almtuna stoppar blödningen och dödar återstående strafftid. Men Asplöven är på g och har faktiskt dominerat under de senaste minuterna. Böljande och bra tempo en stund. Men gästerna har flyt: backen Scott Macaulay hänger 1-4 med ett snärtigt skott efter 7.48, frammatad av anfallskollegorna Mathias Bromé och Jarkko Hattunen.

Två mot ett för AHC i minut tio, men man blir avväpnade i sista stund. Hela 2-11 i skott vid andra power-break efter 10.02. Men numerärt överläge för Almtuna efter 10.22, en mycket onödig utvisning. Och naturligtvis får hemmalaget reducera efter 10.46. Tanklösa utvisningar har som bekant fällt Asplöven tidigare.

Gästernas tur att ta time-out efter 11.55 efter sedvanlig hönsgård som följer bakslaget. Och ny utvisning för Asplöven efter 12.49 – puck out och man lever farligt. Brev på posten: 3-4 i ett panikslaget försvar och gamla spöken rasslar med sina rostiga kedjor efter 13.40. Det tredje målet AHC släpper in i numerärt underläge i matchen!

Men gästerna styr så när in en puck i minut femton. Så 16.13: åter pp för hemmalaget och kvitteringen hänger i luften. Press från Almtuna och pucken smeker stolpe i den första minuten. Quemener räddar sina lagkamrater med ett par friska parader och hemmakrigarna kammar noll denna gång.

Ledning inför sista med ett nödrop i en match man fram till hemmalagets andra mål har i ett järngrepp. 12-13 i skott och hårtork för gästerna vill till i paus.

TREDJE PERIODEN: Blir en onödigt spännande period.

0.18: Almtunas tur att synda, doftar lite kompensation. Gästerna i pp. då. Inte för någon längre stund. Man släpper en kontring emot sig och drar ner en gubbe efter bara 17 sekunder. Fyra mot fyra.

3.28: ny tvåa för AHC, börjar likna parodi. Och naturligtvis: 4-4 efter 4.28. Quemener blir kvar vid fel stolpe och verkar ha ont. Men han kommer igen. Almtuna har dock fått boost av upphämtningen och jagar ledningsmål. Inte godkänt att släppa in fyra mål i numerärt underläge.

Men utvecklingen är typisk för hur säsongen utvecklat sig. Almtuna har ökat tempot och gästerna får jaga, inget vidare omen. Efter 9.02 är vändningen ett faktum. Hemmalaget fixar 5-4 mot ett förlamat Asplöven. Ett snyggt hockeymål under alla omständigheter.

Har AHC moral att komma tillbaka? Lite bättre rörelse mitt i perioden. 5-6 i skott vid sista power-break efter 10.38, med femfyra för gästerna. Uddlös första straffminut. Dito i den andra. Mörkt vid horisonten.

Almtuna har fått matchen precis dit man vill och Asplöven trampar vatten med sex minuter kvar. Dito minuten senare. Hemmalaget håller motståndarna ifrån sig och tiden rinner undan. 16.54: AHC byter målvakt, Quemener skadad.

Sista desperat ryck av gästerna – ut med målvakten redan efter 16.54. Almtuna försvarar sig bra, men tar tvåa med sex sekunder kvar. Nada, noll, blues i bussen.

7-10 i skott under den tredje perioden, endast av akademiskt intresse. Stor ledning, dumma utvisningar, en motståndare som får momentum. Deja vu.

Ytterligare en mycket plågsam förlust för ett Asplöven som nu får svårt att undvika kvalspel.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Svenska Taggar: , , , , ,
4 kommentarer om “Asplöven kollapsade efter halva matchen
 1. Jodå skriver:

  tack o lov för 3:e perioden, känd som ”det stora raset”

 2. abc skriver:

  utvisningar det är ju ett skämt att skåda detta
  gång på gång…….
  omoget beteende resulterar i idiotförluster, gång på gång…..

 3. Utvisning och självrannsakan skriver:

  Almtuna var nästan helt uträknade när Asplöven gjorde 4-1 efter halva matchen men Simon Olssons helt korkade och onödiga utvisning blev början på Asplövens ras. Simon borde rannsaka sig själv och inte skylla utvisningen på domaren som han gjorde.

 4. lennart johansson skriver:

  Ett tips Asplöven: Anställ en coach med taktiskt kunnande. Det gjorde Sundsvall hockey. Leif Strömberg en energispridare och
  taktiker som införde begreppet ”vi stänger motståndarna helt”.
  Det gjorde man mot pantern och vann. Nu har Sundsvall vind i seglen efter första segern säger han och vi jobbar hårt och är taggade.