Asplöven tog två poäng av Troja i tät thriller

HAPARANDA: AHC vann mot Troja/Ljungby med 4-3 (1-0, 1-2, 1-1, 0-0, 1-0) i Hockeyallsvenskan under den tidiga söndagskvällen, efter att Slava ”Trucken” Trukhno avgjort i tredje straffomgången.

När vi har pucken kan de inte göra mål, som legendariske Edmonton-backen Paul Coffey en gång sa om sina motståndare.

FÖRSTA PERIODEN: En, två, ge fyr!

Hafsig öppning och Puurula i hemmakassen påkörd efter en minut. Fem mot fyra för AHC. Bra tryck under första straffminuten, men inget godis. Skaplig fart på pucken från hemmalaget, men Troja fixar´t och kommer i en snabb vändning efter knappt fyra.

Inget tydligt mönster efter sex spelade. Bra hemmaanfall efter sju, avslutas med farlig styrning. Men gästerna avvaktar och vill kontra: osar katt efter åtta och en halv, men Puurula är i vägen.

Asplövens tur att vända: Lucas Sandström får en tjusig genomskärare av Slava ”Trucken” Trukhno och blir fri på vänsterkanten. Behärskat får han ner målvakten och hänger 1-0 efter 8.57.

Mitten av perioden kännetecknas av kamp, med få avblåsningar. Spelet böljar. Andra halva av perioden spelas av i en väldig fart, med chanser åt bägge hållen. Ett par högklassiga parader av Joni Puurula ser till att Asplöven går till periodvila med ett litet plus, inte bara i målprotokollet. Där firma ”Trucken” & Sandström leder hemmalaget i anfallsszonen.

10-9 i skott indikerar dock på jämn kamp.

ANDRA PERIODEN: One down, two to go…

Mannberg-Knelsen-Wennerström kämpar till sig pucken i mittzonen och efter inspel från högersidan kan Peterwennerström skrinna fram och sätta 2-0 mellan benen på målvakten från en position mitt i slottet. Assistpoäng till Dion Knelsen och Daniel Mannberg. Tid: 50 sekunder.

Minuterna efter målet åter utan struktur, med ett bortalag som vill in i handlingen. Fortfarande mycket kamp på isen. Men hemmalaget går framåt mot mitten av perioden, hungrar efter trean. Tyvärr får Troja komma i en kontring på högersidan och ganska enkelt sätta 2-1. Upprinnelsen är ett blindpass i anfallszonen från Asplövens sida.

Men matchen har öppnat upp: lagen byter chanser och det är kul att vara åskådare med sju minuter kvar av perioden. 13.41: Asplöven i fyra mot fem. Första straffminuten förpassas till historiens askhög. Beklagligtvis får gästerna måla på retur med bara sekunder kvar av utvisningen efter 15.21.

Dubbeltvåa efter 17.09. Fyra mot fyra för ett slag. AHC drar på sig en lagtvåa i kalabaliken strax efter att lagen blir fulltaliga. Men vi går till periodvila utan fler mål i perioden. Blir inte av med känslan av att Asplöven slarvat bort en ganska säker ledning, trots att matchen är väldigt jämn.

9-10 i skott i mellanronden.

TREDJE PERIODEN: Ska hemmalaget resa sig igen? Först måste man städa bort en minut i numerärt underläge.

Det går vägen, men gästerna missar öppen kasse efter 50 sekunder. Uselt försvarsarbete från hemmalaget under inledningen av perioden gör att ett ledningsmål för Troja hänger i luften, som det heter.

Dock en snabb spelvändning och ett farligt skott för AHC kring fem blankt. Fin räddning av Puurula efter genomåkning minuten senare. När matchuret närmar sig åtta vägrar fjärdelinan att ge sig och vinner puck gång efter annan. Till slut går trissat ut till backen Olof Lundqvist som dundrar in 3-2 från blålinjen efter 8.05.

Klant som kan kosta: efter 10.47 drar en hemmaback helt oattackerad pucken över plexit och drar på sig en farlig tvåa. Man fixar första minuten. Och även den andra, men det är hett framför Puurula.

Det usla försvarsspelet straffar sig. Asplöven har flera chanser att spela pucken ur egen zon, men såsar så att Troja får iväg ett backskott som styrs in efter 14.58. Efter 16.19 får hemmaspelaren Martin Hellgren en fet smäll vid sargen och Troja en man på botbänken. 2+2, dessutom. Gyllene chans för Asplöven att avgöra. Blir fem mot tre efter 16.39.

Tyvärr blir hemmalaget lite stillastående och Troja kan spela av tiden och få in en gubbe. Mirakulöst nog, får Troja matchen till

FÖRLÄNGNING: AHC fyra mot tre i 20 sekunder.

Nervig öppning av sudden, med många felpass. 1.10: öppen chans som hemmalaget bränner. Ytterligare jätteläge för AHC efter 1.34. Matchuret kryper fram till 3.40 i denna sjukt spännande match.

Ett domarmisstag ger en två mot ett för Troja i slutsekunderna, men Puurula räddar matchen till

STRAFFTÄVLING: Patrik Bergström och Slava ”Trucken” Trukhno målar för hemmalaget medan Puurula räddar två av straffarna. Rättvisa två poäng!

– Som det utvecklar sig får vi vara nöjda med två pinnar, sammanfattar Asplövens tränare Per Kenttä. Men vi hade både 2-0 0ch 3-2 så vi borde kunnat stänga matchen innan.

 

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , , ,
9 kommentarer om “Asplöven tog två poäng av Troja i tät thriller
 1. Mad Max skriver:

  Nu gäller det att hålla tätt mot dessa ”Trojaner”, har haft dom i datorn emellanåt 😉

 2. från holmen skriver:

  nu borde kontraktet vara klart för nästa säsong..

 3. torre skriver:

  bra jobbat!!!

 4. Matias skriver:

  Härligt löven….;)

 5. också expert skriver:

  Bra jobbat! Nu måste kontraktet vara säkrat. 10 poäng ner till Almtuna och 5 matcher kvar.

 6. Slin skriver:

  Jätteskönt att Asplöven vann grattis!!!! Nu kan laget visa att dom är bra och vinner även mot lag som ligger högre i serien. Vore jättehärligt! Men det är ju jätteviktigt att laget blir kvar i Allsvenskan. Jätteskönt!!!

 7. knapsu skriver:

  Slin: det har de väl visat redan tidigare, när de slagit bl.a Leksand, Mora, Malmö, Örebro och Oskarshamn?

 8. kattilasaari skriver:

  vaimot ja lapset ilman,hyvä juttu,oppivat kaikki kiekko kulttuuria ”j…a fi…a ! j….a id….t ! sa….s dum j….l! karjui yksi ”kannattaja”!! lapsukaiset saivat oikein kunnon annoksen kiekko kulttuuria. ensi kerralla tuun yksin. muuten hyvä matsi,”heja asplöven”

 9. bolnuevogänget skriver:

  Bra jobbat snart är kontraktet säkrat