Asplöven pulvriserade Piteå

Nästan skjuter ingen hare. Piteås målman har kontroll under den första perioden. Foto: Lasse Stenman

HAPARANDA: Trots ett par dalar i matchen, går AHC fram till övertygande 7-3 (0-1, 5-0, 2-2) efter en formidabel andraperiod mot Piteå under onsdagskvällen.

Försmak på vinterns känsloladdade derbyn – i kväll hatmatch light. Jesper Eriksson i hemmalagets kasse, med i stort sett samma uppställning som mot Luleå senast.

FÖRSTA PERIODEN: Galtar och paltar.

Gästerna farligt framme redan efter fjorton sekunder. Brrr. Bra tempo inledningsvis. 1.50: långt anfall fån AHC, men Piteå håller tätt och tänker uppenbarligen sälja sig dyrt.

3.38: öppet läge för gästerna, men pucken går över via hemmaklubba. Dubbeltvåa efter gurgel med klockan på 4.38. Asplöven lite aktivare i spelet fyra mot fyra och några halvchanser noteras på offensiva kontot för de svarta.

Gästerna ligger på i minut sju, med två farliga skott mot Eriksson i hemmakassen. 8.31: Piteå fortsatt framåt, med vasst avslut. Men AHC vill också vara med och kommer på enad front i mitt i perioden. Intensiv kamp mitt i perioden, i varje fall för en träningsmatch.

11.20: Asplöven spelar inåt bakåt och skapar möjlighet. Hemmalaget på g, med flygande anfall i minut tretton. Irriterat efter snart sagt varje avblåsning nu. AHC har fått upp farten, men gästerna vänder snabbt och kontrar gärna.

15.12: ny dubbeltvåa. Böljande spel, mest hemmalag, men inget mål. Offensiv trend, där bortalaget inte helt orättvist kan panga in 0-1 i en andravåg efter 19.07. Femfyra för AHC halvminuten senare.

Fet dubbelchans för Asplöven med sex sekunder kvar till pausvila. 12-9 i skott under en jämn period, där hemmakrigarna slarvar lite omkring linjerna.

Anthon Eriksson (53) trycker in fyran i den andra perioden. Foto: Lasse Stenman

ANDRA PERIODEN: De svarta inleder i numerärt överläge.

Massiv press från AHC, men Piteå står emot. Asplöven har fortsatt initiativet och radar upp möjligheter i minuterna tre och fyra. Piteå fiskar och väntar på kontringschanser. Men kvitteringen faller efter 5.37: backen Filip Mingotti trycker in kvittering mitt i slottet. Rättvist i det läget.

Svart lag i stim: 2-1 efter 7.02, nästan en kopia av första målet. Åter ett backmål – Joonas Hurri sist på pucken denna gång. Ytterligare en minut, ytterligare ett mål. 3-1 Anthon Eriksson mitt i slottet, frammatad av Antti Ylönen och Henri Snäll efter 8.18.

Hemmalaget åker Piteå sönder och samman. Man får femfyra efter 11.27 och har gästerna i skruvstäd. Utdelningen kommer sedan Piteå blivit fulltaliga. Stekhete Anthon Eriksson kan hänga sitt andra för kvällen. 4-1 efter 13.36, med passpoäng till anfallsduon Olli Julkunen och Antti Kangasniemi.

Piteå sticker upp, men har tappat geisten. Efter 17.04 nätar Niko Saarenpää med hjälp av kamraterna Mingotti och Kangasniemi.

18.28: tvåa för AHC, som med viss möda håller rent till andra paus. 18-9 i skott i en period som hemmalaget tokdominerar på alla plan.

Jeppe Ylivainio släcker ljuset för Piteå med sitt 6-3 i tredje. Foto: Lasse Stenman

TREDJE PERIODEN: AHC i box ännu en halvminut.

Gästerna får inte låna pucken och drar på sig en tvåa efter en minut. Men Asplöven är inte lika hungriga som i mellanakten och Piteå kan avväpna hemmalaget ganska lätt vid detta tillfälle.

Och efter 5.11 kan gästerna reducera till 5-2 från nära håll, som en följd av nedgång i tempo från de svarta. 6.43: 5-3 på en retur. Läge för time-out för Asplöven som verkar tappat det mesta. 7.19: viktig räddning av Eriksson i hemmakassen efter mycket svagt försvarsarbete av Asplöven.

Ny dubbeltvåa efter 7.48. Dum eftersläng berövar AHC pp. Asplöven dock lite rörligare i fyra mot fyra, där en tjusig diagonalpassning från Antti Uitto friställer speedkulan Jesper Ylivainio, som hittar hål mellan målmannens ben i minut tio.

12.07: femfyra för AHC, skulle varit straffslag efter att Ylivainio dras ned. Inget godis. Men ny chans i pp efter 14.47 – Piteå är trötta och irriterade. Och nu  orkar inte gästerna stå emot. 7-3 från nära håll efter 15.31. Saarenpää sätter sitt andra för kvällen, där unge Ylivainio smeker fram pucken innan.

Lagen spelar av matchen – gästerna slutkörda med två minuter kvar. Men 10-13 i skott under perioden och ett Piteå på väg in i matchen fem minuter in i akten.

Över sextio minuter tar dock Asplöven en övertygande seger.

– Sömnigt i första och tredje. I mellanperioden visade vi på vilken nivå vi kan spela. I kväll är jag mest nöjd med det faktum att vi vann mot en av seriefavoriterna, sammanfattar Asplövens tränare Urban Lahti.

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , ,
En kommentar om “Asplöven pulvriserade Piteå
  1. Nasuabo skriver:

    Härligt att se! Tack Piteå för att ni stundtals visade att återtåget inte blir en lätt promenad i parken utan rätt skärpa, tack Asplöven för resten…..”Panzarmarschen” och återtåget börjar rulla på …..