Mordåtalad 23-åring frias i Esa Rano-målet

HAPARANDA: Tingsrätten ogillar åtalet mot den 23-årige Haparandabon som har stått åtalad för mord på Esa Rano. Domen offentliggjordes under tisdagen.

Enligt åtalet har 23-åringen natten mot den 9 april 2012 dödat Esa Rano i sin fastighet i Kärrbäck med ett skott i bakhuvudet från ett kulvapen. Till stöd för det påståendet har åklagaren Mikael Lundqvist åberopat omfattande bevisning av indiciekaraktär.

Tingsrätten bedömning är dock att det inte är ställt utom rimligt tvivel att 23-åringen är skyldig. Rätten väger bland annat in att ett par av huvudvittnenas uppgifter inte är helt tillförlitliga, att ett av vittnena under rättegångens andra dag tog på sig skulden, samt att den beslagtagna pistolen saknar tekniska spår av 23-åringen.

Trots detta anser rätten att det finns en rad omständigheter som pekar på att det är högst troligt att det är 23-åringen som är gärningsmannen. Men att det samtidigt inte kan uteslutas att någon annan person också befunnit sig på platsen, och i själva verket varit den som utdelat de dödande skottet.

Därmed ogillades åtalet.

Rätten var dock inte enig, två nämndemän har haft skiljaktig mening och ansett att 23-åringen ska dömas för mord, och att påföljden bör bli fängelse i 14 år.

 

 

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , , ,
3 kommentarer om “Mordåtalad 23-åring frias i Esa Rano-målet
  1. p.r.s skriver:

    Det blir skadeståndspengar för sveda o verk. Någon måste ha tagit livet av Rano. Rättegången var som ett valår: vem är bäst å babbla. Tack för mej.

  2. Trippel J skriver:

    🙁

  3. Gullan skriver:

    Inte är det väl konstigt om han blir frikänd med tanke på att det saknas riktiga bevis, det enda som finns är dåliga vittnesmål. Några av dom som varit på förhör och vittnat var ju helt nerdrogade när dom sagt stt. 23 åringen vågade ju inte säga annat än att han är oskyldig och hålla tyst. Vem var det som tog fram vapnet och visste om kuddfodralet, vem har varit och gjort vad?