Att tämja tornedalsmannen på en flakmoppe…


KARUNGI: För alla er som missade trettondagshelgens skrattfest Arvet i Karungi, bjuder nu HBwebben på en av scenerna. Hemvändande Greta har flera sätt att tämja den tornedalska mannen: Ett sätt är att ta ton mot Eetu på flakmoppen i byn… (videoklippet är från repetition)

Publicerad i Svenska Taggar: , ,
20 kommentarer om “Att tämja tornedalsmannen på en flakmoppe…
 1. Stig Aspholme skriver:

  ”Arvet”, borde inte namnet förpliktiga till att spela teatern på meänkieli? Eller speglar ”Arvet” den skam som förföljer språket meänkieli och därför utförs pjäsen på Finska? I övrigt ett passande tema, men!

 2. Leif Svanberg skriver:

  Hejsan Stig!
  Enligt regissör Ros-Mari Barmosse spelas pjäsen ”Palokummunperintö” – ”Arvet” till övervägande del på just meänkieli. I artikeln i HB den 30 december och i dagens HB förklarar hon skälet till detta.
  Leif Svanberg
  reporter
  Haparandabladet/HBwebben.se

 3. Stig Aspholme skriver:

  OK, det jag kunde lyssna på länken i HB var inte meänkieli, utan finska.

 4. Flerspråkig skriver:

  Hur har ni tänkt att vi som är födda i Haparanda
  men inte talar varken finska eller meänkieli kan
  tillgodogöra oss den kultur som ni så stort vurmar för. Skall ni även framöver fortsätta med
  era kultursatsningar för vissa utvalda i trakten
  så är det hög tid att flytta till svenskspråkiga nejder.

 5. Stig Aspholme skriver:

  Meänkielikulturen är i växande, trots alla dödgrävare. Beskyll inte dem som kan språket för att ha berövat er den kunskapen. Nä, vänd er mot era egna föräldrar och skolan/samhället i stället.

 6. rob skriver:

  Du är i så fall inte den förste & jag har stor lust att följa efter

 7. rob skriver:

  B-shit, kan säkert fler språk än du Stig, dock ej några slang-språk, Ville läsa finska i skolan men fick nobben, sedan finns det fler finländare som kan svenska än du kan någonsin förstå, så det har löst sig om man säger så….

 8. Stig Aspholme skriver:

  ”rob” varför detta förakt för det språk som är många Tornedalingars modersmål? Jag läste finska på gymn. med Matti Kenttä. Mkt. duktig och språkbegåvad lärare. Att meänkieli är på uppåtgående är inget jag hittar på. Det jobbas på många områden med språket. Även Hb. har fått pengar av staten för att kunna skriva på Meänkieli. Det ges ut 2 tidningar(Met-Vi avisi; Meänmaa Avisi) 4 ggr/år som är på Meänkieli.

 9. Trippel J skriver:

  Det många undrar över är vad detta språk skall användas till och finns en liten grupp som lyckats få mycket bidrag och gör livet besvärligt för många andra som måste hantera detta språk i olika instanser. Är väl knappast mer än några få som bara kan detta språk och då är det synd om dom att dom inte lärt sig svenska eller finska på riktigt.

 10. Flerspråkig skriver:

  Aspholme skyller på våra föräldrar för att vi ej kan meänkieli. Skall de då i sin tur skylla på sina föräldrar för att de ej heller behärskade
  språket. Hur många generationer bakåt tycker Aspholme att man i så fall måste gå för att hitta den verkliga ”brottslingen” som förhindrat oss att tala,enligt min mening,ett ickespråk.
  Jag är stolt över mina föräldrar som insåg att
  svenska språket är viktigast då vi trots allt bor i Sverige.

 11. Stig Aspholme skriver:

  spekulationer, missuppfattningar, ryketen är det som bildar grunden för mångas väluppbyggda åsikter. Vem får stora pengar för 2Meänkieli” ? Vilka är de små grupperr som du talar om? Var tvingas icke Meänkielitalande till att tala detta språk? Det är absolut inte synd om dem som talar meänkieli eller behärskar det! Dom det är synd om, är de som skriver ogenomtänkta tankar och presenterar falska påståenden! varför engagera sig i något som man inte vet ett”skit” om? Enfalden är större än man tror.

 12. Trippel J skriver:

  Gruppen som värnar om detta språk är liten men hörs och säger att vi andra inte fattar något. Historia är en sak, ja. men vad är nyttan med detta språk mer än för historian. Skall bli spännande att se hur många som talar det om sådär 15-20 år

 13. Liv Flaskholme skriver:

  Meänkieli är inte ETT språk.
  Det är ju finska blandat med svenska.
  Vad har man för nytta av att kunna meänkieli?
  I Finland förstår dom inte meänkieli och i Sverige kan man inte heller göra sig förstådd med meänkieli.

 14. Liv Flaskholme skriver:

  Meänkieli är inte ETT språk.
  Det är ju finska blandat med svenska.
  Vad har man för nytta av att kunna meänkieli?
  I Finland förstår dom inte meänkieli och i Sverige kan man inte heller göra sig förstådd med meänkieli.

 15. Liv Flaskholme skriver:

  Meänkieli är inte ETT språk.
  Det är ju finska blandat med svenska.
  Vad har man för nytta av att kunna meänkieli?
  I Finland förstår dom inte meänkieli och i Sverige kan man inte heller göra sig förstådd med meänkieli.

 16. Trippel J skriver:

  Varför vet jag inte ett skit och varför får min röst inte höras,, jo för att jag inte förstår varför myndigheter och andra måste ge information och ha personal som behärskar detta språk. Jag har all kunskap och all rätt att kritisera detta språk, kan historian med, sen vem som är enfaldig kan diskuteras

 17. Stig Aspholme skriver:

  Det talas idag även i Rumänien, där det pågår utbildningar med ökande antal deltagare. Dagis, förskolor och skolor bedriver språkundervisning i Meänkiel. Hoppa på Trippel J. innan du är ensam kvar som inte kan språket. Du har den tornedalska envisheten, så lär dig resten också!

 18. karungilainen skriver:

  no jopa se nousi taasen elämä ko teatterisa puhuthin suomia ja meänkieltä…kyllä se häätyy olla ”taivas matalala ja seinät jo rohki lähelä”tuomosten väärtien maalimasa,jokka ei suomia suvatte kuulla,voi hyvänen aika..painukaa jo tohtorhin ja hopun kansa !! suuri kiitos karungilaisile ja kaikile jokka olitta myötä tekemäsä hienova teatteria , tack ska ni ha,taasen kerran !ensi vuona uuvesthan ja meänkielelä….tietenki !naurama jo valahmiksi,eeltäkäsin,hyvvää jatkoa teile,toivoo yksi pörrö vain

 19. K-vuolo skriver:

  Det är roligt att läsa meänkielifanatikernas inlägg. De verkar på fullaste allvar tro att språket, så som de anser det skall stavas och skrivas, kommer att överleva och till och med att öka i omfattning.Riktigt roligt blir det när man läser att språket ökar i omfattning ute i Europa. Snart kommer väl kravet att meänkieli skall bli en dialekt som skall användas i Europaparlamentet så att vi tornedalingar kan hänga med vad som händer ute i stora världen.Voi voi senthään, sano paremmin!

 20. "Beeta" skriver:

  Kiitos kaikille jotka tulitte katsomaan, meidän teatteria!
  Jaha, että vain Suomeksi, emmähän met muuta ossaakaa ja sillä kiellä met pelaamme, mitä osaamme puhua, siis Suomea!