Avalanche Capital i konkurs

HAPARANDA: Bolaget som Haparanda kommun skrev hyresavtal med vad gäller Barents Center har nu försatts i konkurs vid Stockholms Tingsrätt.

Bolaget det handlar om är Avalanche Capital, eller ”Avca under avveckling AB” som det numera heter. Det är Mikael Fahlander själv som har sökt bolaget i konkurs den 12 juni på grund av att det är på obestånd.

Vad denna konkurs kommer att betyda för Barents Center-projektet är oklart. Konkursförvaltaren Peter Roth ska nu utreda alla tillgångar och skulder i bolaget, och om avtalet med Haparanda kommun fortfarande gäller.

HB har tidigare berättat att Avalanche Capital utan kommunens medverkan överlät projektavtalet till Concent Holding ab, där Fahlander var huvudägare. Och fastigheten som Haparanda kommun hade sålt till Avalanche Capital såldes vidare till Östermyra bruk ab, som också ingick i Fahlandersfären.

Idag har Fahlander inte längre något ägande i varken Concent Holding eller Östermyra bruk.

Meningen är nu att det finskägda bolaget BC Investment ab ska överta Barents Center-projektet helt. Köpekontrakt är upprättat och tillträde sker i augusti under förutsättning att köparen har ordnat finansieringen. Hur det blir med avtalen med kommunen lär också vara en avgörande fråga.

– Nu får vi i första hand avvakta vad konkursförvaltaren för Avalanche kommer fram till, är kommunchefen Lena Ekhs kommentar till Haparandabladet.

Kommunalrådet Peter Waara (S) säger i sin tur:

– Det här blir allt mer komplicerat och det är inte bra. En tröst i bedrövelsen kan väl vara att vi kassaflödesmässigt fortfarande ligger några miljoner plus efter att vi sålde fastigheten till Avalanche med bra vinst.

Publicerad i Haparanda, Svenska
11 kommentarer om “Avalanche Capital i konkurs
 1. Lasermannen skriver:

  Släpp in vatten i gropen blir en fin fiskepöl och landmärke för kommande generationers kommunfullmäktige och ledare så att dom blir påminda om domdystra tiderna och dåliga valen som under dessa magra år pinat kommunen

 2. Betra skriver:

  Kassamässigt borde man betala av skulder på dryga 300msek som man har i skulder till kommuninvest och andra kreditinstitut.

 3. Pänktti skriver:

  Alla fattar att det är skit! Oxskit !!

 4. solidaritet skriver:

  mitt råd till waara är att om möjlighet finns så dra er ur alla avtal ang barents center. avvakta utvecklingen i minst 3 år. för hela europas ek kommer att gå ner och kommer att drabbas av deppression. och sen ev ta ett nytt ställningstagande om bygget om säg 4 till 5 år. ni har ju alla lokaliteter förnärvarande så de är ju inge panik och göra nått oegentligt…

 5. Futurum Casus skriver:

  Tycker jag också – avbryt projektet så fort som möjligt. För svensk del så kanske vi dessutom har en finanskris som stormar in. Stor del av befolkningen har lånat pengar till bostäder som de kanske inte har råd till. En procents höjning av räntan kanske räcker för att de ska tvingas lämna sina hem.

 6. Observer skriver:

  Kanske har det redovisats men skulle vara intressant att läsa om hur avtalet ser ut om inte motparten till kommunen kan leverera ?
  Skadestånd, avtalet förfaller eller vad blir reultatet om inte kommunen får lokalerna som utlovats?
  Undrar också hur många planeringstimmar som använts av kommunanställda och konsulter för att inreda,flytta väggar etc i lokalerna?

 7. Betra skriver:

  Juridisk har barent center ibte någon moderbolagsgaranti kvar när företagen som stod på dem är avevklade eller konkurrsade. Haparanda bör ta in en utbildad jurist som ser till att ogiltigförklara avtalet.

 8. Skojarverksamhet skriver:

  Ser man på ännu en snacksalig skojarverksamhet i Tornedalen. Skojarna verkar dras till Tornedalen som myrorna dras till en sockerbit, men munläder betalar sig !

 9. AP skriver:

  Alla avtal upphör vid en konkurs. Konkursförvaltaren kan låta konkursboet inträda (överta) de avtal som är en fördel för konkursboet. Men att konkursboet skulle överta skyldigheterna att fullfölja avtalet är inte rimligt. Sett ur kommunens synpunkt har avtalet upphört.

 10. Jan o Johansson skriver:

  Vad säger dom som sitter i den S styrda kommunen nu.. kommer det något någon info eller total tystnad. Hoppas på en granskning då förre kommunchefen fått stora utdelningar från företagen och har Gunnel Simu kontrolleras så hon inte har haft någon ekonomisk fördel av detta totalt misslyckade upphandling.

 11. Luktar illa skriver:

  Till Jan o Johansson !
  Det du nämner verkar likna mygel att ingen anmält dem för utredning till antikorruptions byrån ?
  Allt det här är mystiskt med tillstånden mm inte omöjligt med en död hund någonstans. I Tornedalen görs de flesta uppgörelser i Bastun med pampar, visst kan de slunkit en och annan !