Avgiftsfri tandvård till 23 år

TORNEDALEN: Från och med den första januari blir tandvården avgiftsfri för alla personer upp till 23 år, till skillnad från idag då nästan all tandvård är avgiftsfri för personer tills året då de fyller 22.

Förändringen bygger på en överenskommelse som beslutades mellan Vänsterparitet och dåvarande regeringen i en budgetproposition 2015, sedan 2017 har åldern för kostnadsfri tandvård höjts stegvis från 19 år till dagens 22 år.

– Det är få under 23 år som har fasta anställningar i dag, många pluggar och arbetar på osäkra kontrakt. Då ska inte ekonomin göra att unga väljer bort att ha koll på och ta hand om sina tänder, säger socialminister Annika Strandhäll, enligt ett pressmeddelande.

Regeringen har även den 18 oktober beslutat att justera åldersgränsen för det förhöjda allmänna statliga tandvårdsstödet till 24 år.

Publicerad i Svenska
38 kommentarer om “Avgiftsfri tandvård till 23 år
 1. rex skriver:

  Var stolta över vårt välståndsland, som är toppen för de ekonomiskt svagare!

 2. Knapsu skriver:

  Och alla till höger som varnar för ”kommunisterna” i Vänsterpartiet är väl förbannade nu över hur socialismen förstör Sverige?

 3. Sarva skriver:

  Svar till rex o knapsu.nog finns det andra i Sverige som är i mer behov av tandvård än 23-24 åringar, våra pensionärer. Skryt inte om v-falangen vi vet att deras politik går ut på fri läkare och tandvård till nysvenskarna gamla och sjuka får stå på sidan för dessa och lida.

 4. Laitahyökkäjä skriver:

  Sarva harvar å skarvar på som vanligt. Detta är givetvis ännu en utmärkt reform från vänster sida, men eftersom det är fel kant för högerpopulister, Trump-anhängare och de allmänt bittra så tycker de att reformen suger. Förutsägbart!

 5. Umebo skriver:

  Så jädra orättvist. Alla 24-åringar och 25-åringar då? För att inte tala om 26-åringarna.

 6. Resultaten skriver:

  Tandvården borde vara subventionerad likadant som all annan sjukvård!

  Nu tillhör inte jag den gruppen med dåliga tänder. Men man hör av andra hur dom får lägga tiotusentals kronor till tandvård.

  Är ju hemskt!
  Varför har vi ingen högkostnadsskydd inom tandvården?

  Det om nåt skulle vara bättre än att erbjuda en åldersgrupp helt fri tandvård.

 7. från holmen skriver:

  jag anser att vi all borde ha full läkarservice för 50 Sek per besök …då kan ju landstingen tex skrota högkostnadskydden…Vi vet ju hur det är nu!

 8. Sarva skriver:

  Svar till laitahyökkäjä:är det bara vänstertänder som räknas i din lilla värld,varför ska vi sponsra utländska invandrares tänder med våra skattemedel? Det finns 100 000:tals SVENSKAR som inte har en möjlighet att reparera sina tänder tex. Pensionärer ungdomar arbetslösa ensamstående lågavlönade studerande mm 50:-kr för ett besök är ju billigt och den 50 lappen kommer också från skattemedel.varför förtränger du fakta? Folk ligger i korridorerna och väntar på operationer betalar försäkringar till tandvård men andra går före.läs och förstå men framförallt vakna.

 9. AnnBritth Olofsson skriver:

  Törs man skriva vad man tycker och tänker? Är det rasistiskt att tycka våra kostnader för sjuk och tandvård är orättvisa? Går jag, en fattigpensionär,till tandläkare eller till hälsocentralen. Ja inte räcker det med en femtiolapp.Det känns inte rättvist som vårt system fungerar.Ska inte vi gynnas någon gång? Kostnaderna ökar för oss. Pensionerna ökar absolut inte i samma takt. Ta även hänsyn till alla arbetslösa och studerande.Dessa behöver också tand och läkarvård.

 10. Laitahyökkääjä skriver:

  Aaj! Har precis tuggat sönder en plomb i hyrbilen i höjd med Kalix, de där j-a gott & blandat-snasken. Blir dyrt för en gamling som mej nu…men tur att ngn får gratis tandvård här i landet i alla fall, för det gäller ju inte i alla länder. Sverige är toppen!

 11. AnnBritth Olofsson skriver:

  Laitahyökkäjä…tycker du själv att du är rolig? Jag finner dig rent löjlig. Försöker göra dig rolig på någon annans bekostnad. Nästa gång du kör hyrbil kanske du sätter i halsen…

 12. Futurum Casus skriver:

  Denna reform måste bekostas på något sätt. Det blir någon annan grupp och dess behov som får stryka på foten. Vi har sett alldeles för många besparingar på funktionshindrade och äldre i samhället. Det är dessa grupper det slår på.

 13. Sarva skriver:

  Laitahyökkäjä.inte kan du väl gå och tugga i hyrbilens plomber du kan ju skada dina egna och då kan det bli dyrt för dig.måste skriva på denna låga nivå med dig för där befinner du dig.

 14. Fakta skriver:

  Reformen är betald och finasierad i S och MP budgeten. Målet är att även tandvård ingår i högkostnadsskyddet. Men så har vi dessa borgare, som ser bidrag tandvård för alla, bättre ge ”avdrag” för bönder för vägar i glesbygd.Borgare ger avdrag när det gäller rena bidrag till bönder. Samma med fastighetsskatten som blev en avgift istället!

 15. Futurum casus skriver:

  Fakta:Fakta är att jag skulle vilja att tänderna skulle ingå i sjukvårdskostnader. Det vill säga att du betalar en avgift för tandvården. Däremot denna avgiftsfria tandvårdsreform då måste pengarna tas någonstans ifrån och det blir de som inte kan tala för sig som man drar undan pengarna ifrån.

 16. AnnBritth Olofsson skriver:

  Svar till Fakta…varför i himlens namn blandar du in bönderna i tandvårdsreformen? Det är väl inte samma sak. Fastighetsskatten borde du också lämnat åt sidan. Skall vi hålla oss till ämnet eller ska vi kanske blanda in klimatet också. Vems fel är det att snön kommit till södra Sverige? I Tärendö är det fortfarande snöfritt…är det tack vare SD kanske🤔🤔

 17. Umebo skriver:

  Bidrag kallas fördelningspolitiska åtgärder som riktas till de mest behövande i samhället. Avdrag kallas gåvorna till oss höginkomsttagare. Jag har bytt till dyrare bil för varje jobbskatteavdrag jag fått! (+ nya golfklubbor!)

 18. Resultaten skriver:

  Umebo:

  Så bra sagt.

  Vi lever ju i ett samhälle där vissa fifflar med bidrag utan att dom gör något och andra som har kapital starta stora företag fifflar med avdrag.

  Som medelinkomsttagare straffas man mest!

  Även låginkomsttagare drabbas hårt!

  Man har skyldighet att betala för allt men med dåliga medel.

  Dem som har stora inkomster behöver ej vara oroliga för ekonomi.
  Dem som är arbetsskygga behöver heller inget göra, söker man inte och tar emot jobb finns ju inget sätt avstänga dem. Då dem går ej på akassa.
  Utan på just bidrag!!

 19. Knapsu skriver:

  AnnBritth Olofsson: varför i himlens namn blandar du in rasism i tandvårdsreformen? Det är väl inte samma sak?

 20. AnnBritth Olofsson skriver:

  Knapsu…var har jag nämnt ordet rasism?

 21. Laitahyökkäjä skriver:

  En förhoppning det där AnnBitth? Att undertecknad ska sätta något i halsen så du slipper läsa för många sanningar på hbwebben. Vore kanske också skönt att bli av med en politisk motståndare utan att behöva skicka ut Jimbås järnrörs-delegation för att fixa till lite SD-rättvisa. Och Sarva sen…oj-oj! En hen som försöker vinna någon desperat lingvistisk poäng via plomber och hyrbilar, herre min skapare! Och han gör det med samma haltande meningsbyggnad och obegripliga interpunktion. Ett par omtagningar i skolbänken innan nästa stapplande inlägg, tack!

 22. Rosa skriver:

  Hur stolt kan man vara. Skolan fungerar inte, inte heller polisen. EU har påpekat hur dålig den svenska gränskontrollen är. Bland Europas sämsta väl? Ingen vet vem som har kommit eller kommer till Sverige. Han som påstår sig vara Harald kan egentligen heta Gerard! Sjukvården är katastrofal.Tandvården kommer också att krascha. Bara gymnasielagen kräver 300 nya gymnasieskolor och 3000 nya gymnasielärare. Hur många tandläkare och läkare behövs?
  Gratis tandvård till 23? Vem ska laga alla dessa tänder?
  By the way; kan inte folk istället börja borsta sina tänder och äta mindre godis?

 23. AnnBritth Olofsson skriver:

  Laitahyökkäjä…Har inte alls önskat att du sätter i halsen. Lika lätt som en plomb lossnar av godisätande kan den fastna i halsen.Jag har många politiska motståndare. Även många som håller med mig. Det är väl ändå så det ska vara. Tragiskt att vi inte får ihop en svensk regering pga av lekstugan som råder där. Det är tydligen så att vi bara har 6 partier. SD och V räknas inte. Är det rättvist? Folkvalda partier som bojkottas hela tid. Fy sjutton säger jag.

 24. Sarva skriver:

  Svar till laitahyökkäjä.du är tillbaka på ruta 1 som vanligt. Dina JÄRNRÖR var aluminium rör, sarva= ingen hen utan en älgtjur,lär dig stava sd:partiledarens namn Jimmie stavas på detta vis. Makkar biedut.

 25. Futurum casus skriver:

  Rosa: Håller med, det finns snart ingenting som fungerar i detta land. Reformer för allt finns men det kommer en dag då någon regering måste rensa reformträsket.

 26. Futurum casus skriver:

  Laitahyökkäjä: Hata på du bara. Du medflera driver fram ett mönstersamhälle som ingen kan bo tryggt i om 20-25 år.

 27. Laitahyökkääjä skriver:

  Snett fokus? Svt- och tv4 hade olika inslag om klimathotet i morse: landerosionen i Sri Lanka, översvämningar i Venedig, den kraftiga minskningen av ryggradslösa djur sen 70-talet. Och i går, Vetenskapens värld med koralldöden vid Australiens kust. Här debatteras tandvård och invandring – visst, viktigt i sig; men när planeten är död, då finns inget kvar att diskutera. Dessutom ökat klimatflyktingarna när levnadsbetingelserna i främst fattiga länder försämras. Men det vi inte ser på nära håll tycks vi förtränga. Out of sight, out of mind!

 28. Futurum Casus skriver:

  Resultanten: ”Som medelinkomsttagare straffas man mest!” Fel! Som höginkomsttagare straffas du värst. Tjänar du inkomster över en viss gräns så betalar du även marginal- och värnskatt. Det kan handla om drygt 60% skatt i värsta fall. Jag tror ingen är emot att betala skatt men det borde finnas en gräns för hur mycket skatt du ska betala. Däremot är det skillnad på dem som jobbar och dom som ärvt sin förmögenhet och trippar runt på ”gamla pengar”. Dessa människor gör inte samma nytta i samhället och borde beskattas högre. Det kan jag hålla med om.

 29. Futurum Casus skriver:

  Laitahyökkääjä: Planeten överlever oss, däremot överlever vi inte utan planeten. Även Sverige bidrar till överbefolkning av planeten nu för tiden. Det leder till att våra ryggradsdjur får allt mindre yta av vildmark att leva på. Vi människor jagar och äter upp däggdjurens mat. Alldeles nyligen såg jag på SVT nyheter en kvinnlig jägare som skröt att hon jagat 2 siffrigt av tjäder och orre. Om alla tänker så, vad finns kvar till återväxt för nästa års jakt? Samma fiske, när antalet fiskar minskar i haven då börjar fiskarna simma allt tätare i fiskstim. Har då mängden fisk ökat i haven?

 30. Verkkosurfaren skriver:

  Umebo, bra att du lyckats och tagit dig från mosrullar i korvkiosken i inskränkta Pajala till falafel och lyxigt borgarliv i rödgrörosa epicentrumet Umeå. Du brukar ju med viss ylpiästil tycka dig ha rätt i det mesta så du är kanske väl värd det goda liv du har. Golfklubbor är väl förresten ett slags borgerliga järnrör? Dock har du en hemläxa att göra, vad som är avdrag eller bidrag beror på vem man anser äger pengarna, eller snarare, är staten/kommunen till för medborgaren, eller är det tvärtom?

 31. Laitahyökkäjä skriver:

  Överbefolkning här?! Åkt tåg genom Norrlands inland nån gång? Mil efter mil av sly och åter sly. Inte så många människor dock. Behövs fler för att hela landsändor inte ska tyna bort. Surfarn, tror Umebo kör med ironi. Är du familjär med begreppet? Umeå är f ö en av få tillväxtorter i norr (negativt?), ca 125.000 invånare och numera ganska klart större än Luleå, Sundsvall och Gävle rent befolkningsmässigt. Combo-motorn universitet/regionsjukhus (med bi-effekter) har under 50 år utvecklat ”bonnhålan” till en framåtskridande mellanstor stad med allt vad det innebär.

 32. Resultaten skriver:

  Futurum Casus:

  Det har du rätt i, var konstigt formulerat av mig.

  Syftade mest på dessa höginkomsttagare som fifflar. Alla dessa lyckosökare företag från Bahamas etc som knappt ens betalar skatt i Sverige.

  Sverige är ju som sagt fientligt land för småföretagare.
  Men jag ser inte dom heller som höginkomsstagare förutom just såna som ärvt pengar i flera generationer.

  Det här gäller även vården.
  Mindre privata äldreboenden, vårdcentaler etc skulle fungera bäst.

  Men sen är det dom stora utländska missbrukande företagen som vinner alla anbuden och får tillstånd driva….

 33. Futurum Casus skriver:

  Laitahyökkäjä: Trots all sly och obyggd finns det dom som menar att det finns för många rovdjur i naturen. Ganska märkligt eller hur? Jag vågar påstå att det finns för många tvåbenta däggdjur som fiser och låter illa.

 34. Verkkosurfaren skriver:

  Laittahyökkäjä, jag är bekant med begreppet ironi, annars skulle jag kanske ta dig på allvar. Minns knappt vad artikeln handlar om för det spårar alltid ur då extremerna på vänsterkanten går igång på webben (du noterar att jag med viss självironi öppnar för en kommentar från dig..). Men, fri tandvård: visst, om det fördelas rättvist. Även äldre, och ännu äldre borde få samma förmån som andra grupper. Och varför inte jämställa tandvård med sjukvård? Vad var det mer?Jo glesbefolkat Norrland och sly: Jag föredrar natur och skog framför bilköer, utanförskapsområden, dubbdäcksförbud, vägtullar etc.

 35. Laitahyökkääjä skriver:

  En del goda poänger där verkko. Fri tandvård, eller åtminstone subventionerad för alla är jag för. Men bra å börja nånstans! Ja, det spårar ur lätt, men väldigt magstarkt att bara skylla på ”vänsterextremister”. Yes, naturen är fin…men vi har ju några hektar därute med allemansrätt som…ähum..sossarna och co ordnat. Problemet är att inlandet håller på att säcka ihop totalt – och ska det finnas en levande landsbygd, måste där bo folk. Utan fler människor, lite skattepengar, dålig infrastruktur och noll investeringar. Däremot en massa ödehus mellan myrar och sly.

 36. Futurum Casus skriver:

  Laitahyökkääjä: Problemet är högt skattetryck..ähum..socialdemokratiskt politik. Det leder till att landsbygden utarmas. Sedan skulle man göra som Norge och sänka eller allra helst ta bort arbetsgivaravgift för landsbygd. Då skulle vi se storföretag flytta ut hela eller delar av sin tillverkningen till landsbygden. Vi måste göra drastiska förändringar om vi vill att landsbygden ska överleva och där är socialdemokratisk politik förödande. Det tror jag flertalet väljare insett. Tack och lov för det.

 37. Niin se on skriver:

  Problemet för hela Sverige är borgerlig politik, och inom svarthögern finns de som förbannar politikerna som införde allmän rösträtt för ca 100 år sedan. Nu måste man fjäska inför väljarna, ulven klär sig i fårakläder. Borgerlig politik får påverka då vi saknar demokrati i landet, media domineras ju av högern! Tyvärr gör det att många går vilse i pannkakan och röstar ”höger”. Nej, skattetrycket är snedfördelat, för lågt i högre inkomstklasser. Mer eko-poliser stoppar kostymskurkarna inom finansvärlden. OSV! Man kan göra Sverige mer jämlikt på ALLA områden. Hindret är penningväldet och högern.

 38. Laitahyökkääjä skriver:

  Benämningen ”skattetryck” ingår i den tröttsamma högervokabulären! Skatter är ett nödvändigt fördelningspolitiskt instrument som, med en del andra faktorer, skapat ett välfärdsland för folkflertalet – å med det utrotat fattig-Sverige. Rätt att vi har mycket att lära av norrmännen – som f ö hade oljan. Och som jag förstår, får även norra Norge tillbaka en del av pengarna som genererats av energiutvinningen. Sänkta arb.giv avgifter i norr? Tja…gruvavgiften är ju t ex lika med noll i Sverige. Å vad sker, lycksökarna kommer, skövlar landskapen och drar vidare.