Avgörande dag för politiken i Övertorneå

ÖVERTORNEÅ: På söndag kväll avslöjade tidigare Öfa-politikern Ulf Zakariasson i Nordnytt att han och de två övriga som lämnat partiet byter sida. Budskapet var att han tillsammans med Jörgen Ekersund och Ove Emanuelsson kommer att rösta på oppositionens budgetförslag vid måndagens kommunfullmäktigesammanträde.

Kommunalrådet Tomas Mörtberg har tidigare till Haparandabladet sagt att han är beredd att lämna posten, men med den reservationen, att det gäller om det visar sig att skillnaden i budgetarna är stor och att det inte gäller vid smärre justeringar. Hur det blir kommer att stå klart när oppositionen presenterar sin budget.

Samma situation har förekommit i Övertorneåpolitiken en gång tidigare. Det var när Centers Linda Ylivainio gick in som kommunalråd. Det skedde med stöd av Ulf Zakariasson som då var ledamot för Norrbottens sjukvårdsparti. Samarbetet dem emellan sprack dock efter en tid.

De ledande Socialdemokrater som Haparandabladet pratat med tidigare har inte kunnat säga hur de kommer att ställa sig till ett eventuellt maktövertagande under pågående mandatperiod.

Klart är i alla fall att om Socialdemokraterna får Vänsterpartiets och de tre Öfa-avhopparnas röster för sin budget, eventuellt också Sverigedemokraternas röst, så faller alliansens budget. Det blir med andra ord en avgörande dag för politiken i Övertorneå.

 

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar: , , , ,
2 kommentarer om “Avgörande dag för politiken i Övertorneå
  1. Elaren skriver:

    Troligen lägger SD ner sin röst och då fäller ordförandes röst avgörandet. Det finns heller inte så mycket utrymme till stora omfördelningar i budgeten att komma med, troligen blir det lite tjafs om smärre justeringar och tillägg men i det stora hela går alliansens budget hem. Visst kan även elbolaget avstå lite till budgeten då man har höjt sina nätavgifter senaste året.

  2. edelweiss skriver:

    Det här var risken med att kommunen köpte nätet. Oavsett kulör kommer partierna använda företaget som en ny källa för beskattning. Vi får i så fall vara beredda på att bilda medborgarnas elparti.