Avled i mc-olycka i Haparanda

HAPARANDA: En mc-förare i 25-årsåldern avled under onsdagens kväll då han körde av vägen i Haparanda.

Polisen uppger att det var vid 19.30-tiden under onsdagen som en patrull gjorde ett stoppförsök av motorcykelföraren, som valde att inte stanna utan istället försökte köra ifrån polisen. I samband med det körde mc-föraren av vägen.

Ambulans kallades till platsen och mannen transporterades till Sunderbyns sjukhus där han senare under kvällen avled.

Anhöriga till mannen uppges vara underrättade.

Polispatrull har undersökt och dokumenterat olycksplatsen samt tagit motorcykeln i beslag för vidare utredning.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: ,
55 kommentarer om “Avled i mc-olycka i Haparanda
 1. Perkele skriver:

  Vansinneskörningarna inne i Haparanda centrum har ju många skrivit om här på HB webben i kommentarer, men HB webben har inte tagit någon notis om detta trots att många har varnat för stöket.
  Nyligen kördes även en man ihjäl då han gick över vägen mot IKEA, och förra året så körde en bil av vägen (mitt inne i centrum på storgatan) och hade så hög hastighet så att bilen körde av trädet bilen körde in i utanför bankomaten storgatan/köpmansgatan.

  Bra att polisen försöker att hålla lite ordning… men det behövs mycket mer polisnärvaro för att få bukt med problemen i Haparanda.

 2. RIP skriver:

  🕯 Tänder ett ljus

 3. Ledsen skriver:

  Tråkigt! Verkligen tråkigt. Alldeles för ung. Tänker på föräldrar.

 4. Henri Koivumaa skriver:

  Nu ska man inte stå och peka finger på någon, men det här påminner bara än en gång att Polisens hetsjagande leder till tragiska olyckor. Jag säger inte att man ska låta folk köra hur som helst, men jag vet att människor agerar annorlunda än ”normalt” när dom är utsatta för stress eller press. Det här är en solklar situation där personen som kör inte har kort och när Polisen sen börjar jakten och märker att han inte tänker stanna, jag är lite nyfiken på hur tankegången går där? Vad gör ni när ni hinner ikapp? Kör ni upp på sidan och ber honom stanna?

 5. Anonym skriver:

  Rättelse!
  Händelsen då en bil körde av vägen på Storgatan vid bankomaten var pga en sjukdomshändelse. Går inte att jämföra med dessa vansinneskörningar!

 6. Vittne skriver:

  Såg när motorcykeln jagades efter gamla E4an av civil finsk polisbil, först motorcykeln förbi och polisen efter i full hetsande fart inte allt för långt efter. Fått bevittnat inifrån stan att polisen hetsat det hela till en olycka.

 7. Tasku skriver:

  Fel och mycket svagt av polisen att fokusera på motorcyklister som kör för snabbt när man ändå hör dem på flera kilometers avstånd innan de kommer ens nära en. Naturligtvis finns det fåtalet som är döva och eventuellt skulle kunna råka ut för en olycka med en motorcyklist, men polisen borde fokusera på brott som faktiskt berör folk, såsom våldtäkter, inbrott och bilbränder, i stället för att försöka lösa enkla brott som fortkörning, någon med 0.2 promille alkohol i blodet eller en yngling som vill ha lite roligt och köra fort med motorcykel. Enligt min mening ansvarar polisen för hans död.

 8. Perkele skriver:

  Käre Herni… polisen hann inte ens påbörja en jakt… du får väl ta och läsa på lite innan du öppnar truten. Polisen har visat stopptecken men mv föraren drog på full gas och körde av vägen. Ingen biljakt hann inledas. Klart slut!

 9. Perkele skriver:

  Saxat från Expressen…
  Polispatrullen skulle göra en kontroll av föraren, sådant görs ofta. Då gasade han på i stället för att stanna och patrullen körde efter. Men det hann aldrig bli något förföljande innan mc-föraren gick av vägen. Han klarade inte korsningen. Det handlade om sekunder snarare än minuter, uppger Björn Pettersson vid polisen i region Nord.

  Föraren ska ha kört på en stolpe och skadats så allvarligt att han dog.

 10. EnSomVarPåPlats skriver:

  Tasku: i vilken värld lever du i. Inte undra på att samhället ser ut som den gör med tanke på din syn av det hela. Man får ju önska att fler tänker mer realistiskt.

 11. Braap skriver:

  Jag har svårt att tro att alla polisengjordefelivrare här i tråden hade varit lika stora i truten ifall det hade varit någon av de hundratals barn som florerar runt station som hade agerat farthinder.

  Nä, hur kallt det än låter så är det pojken som kännt det som ett bättre alternativ att dra på gasen än att snällt stå upp för sina handlingar som ansvarar för denna olycka oavsett hur mycket man än vill ge skulden åt polisen polare emellan.

 12. Amazon skriver:

  Sånt händer aldrig om man stannar vid polisens uppmaning.

 13. Rykten skriver:

  Hört att polisen följt efter mc-föraren ett bra tag med hög fart innan de visat stopptecken. Så nog skulle jag påstå att de har varit en biljakt lite längre än vad dom beskrivs.

 14. Pete skriver:

  Inte polisens fel att killen kör i dödlig hastighet. Hade han bara haft lite sunt förnuft så hade han fortfarande varit vid liv. Dumt att skylla på polisen.

 15. tireb skriver:

  Tasku, hoppas att du och dina när och kära slipper möta en påverkad bilist eller Mc-åkare eller en som ”leker” ute på vägarna….tror du inte att även dessa brott berör folk i samhället

 16. Tage skriver:

  Till Tasku hur tänker du nu! Stanna för gudskull om polisen vill det om inte så har man inte rent mjöl i påsen!

 17. Perkele skriver:

  Tasku… fattar du inte att folk kan dö pga att någon kör för fort, eller har 0.2 promille alkohol i blodet eller en ynglingar som vill köra fort med motorcykel.

 18. Liverpoolaren skriver:

  Nog är det väl konstigt att man alltid försöker hitta fel hos polisen?? Har man rent mjöl i påsen så stannar man på polisens stopptecken.

 19. Haparanda skriver:

  Till Tasku;
  Polisen gör sitt jobb, killen var känd hos polisen av flera skäl, så det fanns säkert stora skäl till att stoppa honom. Man kan ju fråga sig varför han inte stannade, utan körkort.
  Hemskt för föräldrarna och tänker på dem.
  Polisen ansvarar inte för hans död.
  Och Perkele; håller helt med dig. Klart slut här också.

 20. Henri Koivumaa skriver:

  Käre Perkele. Jag tar reda på min fakta genom att fråga folk som har sett händelsen. Är man så naiv att man tror på Polisen när dom säger att dom inte har jagat, så finns det inte mycket att göra. Redan vid gamla Ica så har han enligt vittnen varit i hög hastighet med en bil efter sig. Jag säger inte att deras vittnesmål är sanna, det kan lika gärna vara påhitt. Men jag kan av egen erfarenhet säga att Polisen ljuger när sånt här händer, och jag vet att mina egna ord inte är påhitt.

 21. Såg jakten skriver:

  Perkele: dom hade visst påbörjat en jakt. Körde som bara den efter motorcykeln så däcken tjöt. Självklart säger dom att dom inte jagat eller hetsat. Värt att ha ihjäl någon pga denne inte stannar? Sjukt! Detta är inte första gången heller, förra veckan hände samma sak i Marielund. Finsk tullbil som körde som en galning på cykelvägar mm inom bostadsområde med massor av barn mm.

 22. ll skriver:

  Stannar man inte i en poliskontroll så får man skylla sig själv.

 23. Nasolin skriver:

  Till Perkele… Finns vittnen till hetsjakt! Finsk civil jagade. Hoppas det blir en utredning!

 24. Phantomen skriver:

  Perkele,! Se vad vittne skriver, om det inte är en lögn så var det en polisjakt , eller såg du det själv? RIP alltför ung 🙁

 25. Satana skriver:

  Perkele du om någon borde läsa på lite, jag såg nämligen också när polisen jagade honom långt ifrån station

 26. Ärtan skriver:

  Perkele här kommer en rättelse åt dig.
  Personen på motorcykeln var jagad redan från Torneå så att ingen biljakt har påbörjats är en fiske historia!
  Han har haft blåljus efter sig i flera kilometer

  Mvh

 27. Medmänniska skriver:

  Tragiskt när det sker en sådan olycka. Polis är till för att hålla ordning i samhället och se till att lagar följs så fundera över vems fel det egentligen var. Fundera också över vad annat som kan hända oskyldiga medmänniskor när påverkade körkortslösa kör runt i Haparanda, oftast med fordon som är avställda och har körförbud. Det behövs mer poliser i Haparanda!!!

 28. Resultaten skriver:

  Vad hade personen gjort i Finland?
  Ni som tycker att polisen inte gjorde rätt.
  Inte konstigt vi har så mycket elände, majoriteten accepterar det!

 29. KLART SLUT skriver:

  Det är märkligt att en del som kommenterar skyller på polisen som skötte sitt arbete alldeles utmärkt! Faktum är; att hade MC föraren följt den svenska lagen genom att stanna vid polisens stopptecken, samt att inte köra för fort så hade vederbörande varit vid livet idag. Personen valde att ej åtlyda polisens anmaning att stanna utan istället avvek från platsen.

 30. Vanhamies skriver:

  Klarar man inte av att köra ifrån polisen i hög hastighet så är man ingen bra förare.
  Så varför skylla på polisen när det var killen som inte kunde manövrera sin motorcykel?
  Det är givetvis en sorglig utgång på ett liv, men det är sådant här som man måste räkna med om man väljer att bete sig fel. Livet är inte som på film.
  Och angående er personer som kritiserar polisen? Vet ej vilka ni är, men min gissning är att ni står långt utanför samhället? Det är en klassisk reaktion att visa förakt när samhället försöker sätta stopp för saker som strider mot lagen..

 31. Happis skriver:

  Illa kan det gå när man inte följer lagen och utsätter andra medborgare för dödsfara i trafiken.

 32. S skriver:

  De här är en oerhört tragisk händelse oavsett vems ”felet” än må vara. Med all respekt, den här killen har familj, övriga anhöriga och vänner som just nu upplever en otroligt stor förlust och sorg. Mina tankar går till familjen o de anhöriga❤️

 33. Judas priest skriver:

  Att påstå att man knappt hunnit starta jagandet är väl ganska patetitiskt men en smula sanning finns i de. Förmodligen har den svenska polisen ”just hunnit börja” jakten, men vad är oddsen att de är flera finska civil polis bilar på plats när detta händer? Har han blivit jagad av finska polisen innan med tanke på att det fanns fler än en finsk civil polisbil på plats. Sen att detta misstag kostade någon liv, tragiskt. Men oavsett myndighet, ta erat ansvar och säg som det är. Vad vinner ni på att ljuga när det finns flera vittnen?

 34. Petter-Niklas skriver:

  När han kraschade hade han dock inte blivit jagad utan helt enkelt låtit bli att stanna på uppmaning. Det tog säkert en minut innan första blåljus var på plats, så långt efter hamnar man inte om man jagat någon 500 meter…

 35. MrWsm skriver:

  Polisen har nog vetat vem som äger motorcykeln, polisen har nog tom vetat vem som kör motorcykeln? För i den finska civila polisbilen sitter en svensk och en finsk polis från span? Alltså har dom vetat att Personen på motorcykeln kanske saknar kort för mc? T ex Farthindret mellan språkskolan och badhuset fick polisbilen att slå kraftiga gnistor av deras höga fart. Tragiskt för anhöriga.

 36. Birham skriver:

  Så tragiskt och så väldigt svårt, smärtsamt det måste vara för anhöriga och vänner till den bortgångne.
  I denna stund så fokuserar man på att stötta och sluta upp i medmänsklighet och solidariskt visa respekt för dem som har sorg.
  Vem som gjort vad i denna tragiska olycka med dödlig utgång lär väl visa sig, när utredningen är klar.
  Man häpnar över att så mycket folk spekulerar och gottar sig i andras olycka. Och ska leka både åklagare och domare. Skärpning!

 37. My skriver:

  Men herrejösses vilken hets mot poliser och försvarande av en olaglig handling. Måtte folk använda hjärnan istället. Självklart ska polisen stoppa galningar som åker olagligt. Finns ingen ursäkt där! Har själv blivit omkörd av en motorcyklist i haparanda vid en av rondellerna som totalt struntade i medtrafikanter, det kunde slutat illa då med, men för andra bilister! Med barn i bil! Så respektlöst! Måste det sättas in farthinder för att fatta!

 38. micke kemi skriver:

  för det första så går mina tankar till anhöriga, mycket tragiskt. men tänk om det skulle ha varit barn i vägen just när mc.n brakade förbi? och ni som tycker det är ok att köra mc/bil påverkad på stan och dessutom tror att allmän väg är nån racerbana, ni borde ta er en lång promenad på en kort brygga…

 39. Enok Nitti skriver:

  En mc körde ut framför min bil på E4 vid Ica Maxi infarten och passerade då fle5ra bilar som stannat för att lämna företräde,inte konstigt att det händer olyckor.

 40. Niina skriver:

  Så oerhört tragiskt. Men skyll inte på poliserna. Påverkade ungdomar hinner göra mycket dåligt. Hoppas nu att det är slutkört i Nikkala..där har man inte kunna gå på vägen för rädslan att bli påkörd av en påverkad yngling.

 41. Trött på det här skriver:

  Polisen har skött sitt arbete utmärkt, så mycket buskörningar i stan speciellt vid Ikea. Alldeles för många som inte är mogna att ha körkort. Kommer hända fler olyckor. Nån j… ordning måste det bli även här,

 42. tireb skriver:

  märkligt, när polisen inte gör något så klagas det, när de till slut gör något så klagas det igen…..hur vill vi ha det i Haparanda egentligen….inga poliser eller fler poliser….

 43. Lyckligagatan 47 skriver:

  Kanske polisen försöker tvätta sina händer lite, tur att de är poliser som utreder poliser, allt som polisen och media säger behöver inte vara sant, polisen har ju en kamera i bilen som kan bevisa exakt allt, jobbigt om den varit avstängd

 44. Marko skriver:

  Kom från Rajalla – På gränsen. Gasade just förbi mig på finska sidan i Rax-hörnet. Bromsade inte när han körde under tullens bro o gasade vidare via cykelvägen i Happis. Skulle tippa på en fart kring 70-80km/h. Vilken fart.Typ en enduro på 250 eller 350 cubikare. Tur att han inte körde på ngn. Oerhört tragiskt o onödigt.

 45. Twin Peaks city skriver:

  Dags för kommunpolitikerna att sluta blunda. Knarket flödar.stölderna ökar. Arbetslöshet stiger. Den psykiska ohälsan bara stiger.Höj straffen. Mer poliser. Punkt markera packet och gör allt jobbigt för dom. Vem vill låta sina barn växa upp i misären. ÖPPNA ögonen och sluta håll varann om ryggen. Tragisk olycka.

 46. Tasku skriver:

  Ber om ursäkt för eventuell upprördhet på grund av min kommentar, men rimligtvis borde man generellt sett kunna bötfälla i efterhand för fortkörningen genom att fotografera registreringsnumret. Om det sedan skulle vara så att personen som äger motorcykeln ej skulle vara den som kör den så lär ju ägaren ej låna ut den till samma person igen, efter boten. Om det sedan skulle vara så att ägaren har mycket pengar och inte bryr sig om böter så skulle motorcykeln efter upprepande fortkörningar kunna beslagtas under en tid. Genom att göra på detta sätt skulle personen i fråga ej ha behövt gå bort.

 47. Närboende skriver:

  Bevittnade framfarten på Västra Esplanaden, kanske cirka 20 sekunder före kraschen. Aldrig sett sån hastighet på den gatan förut, och jag hann tänka att det skulle kunna gå som det gick.
  Riktiga poliser och ”plåtpoliser” behövs på Västra Esplanaden.
  Närboende

 48. Anonym skriver:

  Tasku!
  Tror du på fullaste allvar att ”kriminella” bryr sig om böter?! Oavsett vem som äger fordonet?
  Böter får inte dom att sluta köra som idioter! Och på deras väg kommer antingen dom själva eller ett oskyldigt stackars offer mista livet.
  Och varför skyller man på polisen, att dom gjort fel?! Föraren på mc’n bröt mot lagen och polisen gjorde sitt jobb.

 49. happis skriver:

  Om polisen inte syns så ska de klagas och sen när dom syns och agerar så klagas de hur ska folk ha de igentligen.tragisk olycka

 50. Rationell skriver:

  Jag kan ha bevittnat samma Mc-förare någon dag innan olyckan körandes längst Köpsmansgatan, även där en höghastighetsfärd.
  All respekt åt den bortkommnes familj men föraren har sig själv att skylla när man uppvisar ett beteende som utsätter andra för fara.
  Era diskussioner borde handla om att motorcyklisten eller andra fordonskörare ska hålla hastigheten för att inte utsätta barn eller andra liv för fara.
  En förare skall stanna för Polis, nu valde föraren att utsätta även andra för fara vilket kunnat innebära att ytterligare blev skadade eller dödade vilket är fullständigt oacceptabelt.

 51. Birham skriver:

  Helt otroligt, vad många kommentarer om alla kriminella och hur polisen sköter sitt arbete i Haparanda. En person avled i en olycka och det berör nästan ingen. Hur tänker ni!
  Visa lite respekt! Det må vara att personen inte hade det bästa CV:et men ändå en människa. Vill ni kommentera gör det i något annat forum. Tänk lite innan ni skriver, hur ni själva skulle vilja bli bemötta om det var eran anhörig som förolyckades. Den personen som avled kan inte klä skott för allt elände som händer i Haparanda. Han fick redan det högsta straffet, sitt liv! Det räcker NU!
  Ej släkt, anhörig, kompis osv!

 52. tyke skriver:

  Birham… tvärtom det är DU som skall visa respekt till folk som kommenterar!

 53. Marita skriver:

  Vad är det för fel på folk som skyller på polisen ?
  Man stannar när polisen ger tecken att göra det. Har man inget att dölja så what ? Synden straffar en till slut. Tråkigt men så är det !
  Killen får skylla sig själv. Synd bara om hans anhöriga !!
  Tack att polisen finns !!

 54. Birham skriver:

  Tyke.. helt seriöst! Punkt slut!