Avloppsvattnet- inte farligt

TORNEDALEN: Under gårdagen rapporterade HBwebben om hur reningsverket i Vittangi som på grund av det höga vattenflödet i Torneälven tvingades släppa ut orenat avloppsvatten direkt ut i älven. 

Det är miljö och byggnadsnämnden i Kiruna kommun som gett tillstånd till Tekniska verket att ta till denna nödlösning. Enligt miljökontoret ska det inte ha någon stor påverkan för vattenkvalitén nedströms i Torneälven.

– Det är ju aldrig bra att pumpa ut avloppsvatten som sådant, men vi har inga skäl att tro att det ska medföra någon allvarlig påverkan, säger Mikael Salomonsson, miljöinspektör, miljökontoret i Kiruna.

Om man inte skulle pumpa ut avloppsvattnet så riskeras det att bli baktryck i avloppsledningarna och vatten kan tryckas tillbaka till de fastigheter som ligger i anslutning till Torneälven.

En ytterligare anledning är också att övertrycket av vattenmängden riskerar att medföra skador på vattenverket som skulle ta en lång tid att åtgärda.

Så utsläppet har inga farliga konsekvenser nedströms? 

– Vi tror inte det, i och med att det är ganska stor utspädning på vattnet i ledningarna. Men för den skull är det inte sagt att det är en bra situation, för det är det inte, säger Mikael Salomonsson.

Publicerad i Haparanda, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , ,
4 kommentarer om “Avloppsvattnet- inte farligt
 1. Kotten skriver:

  Avloppsvatten inte farligt! Miljö och byggnadsnämden ger tillstånd till tek.verket. Man bor nedströms själv. finns det inga sugbilar i Kiruna kommun? Ingen inv på vattenkvaliten! Har Mikael Salomonsson testat vattnet?Blir det hälsofaror för människor, djur och fiskar? Det är oansvarigt att göra detta, det är ändock 2017 när miljön är bland de hetaste frågorna i världen. Dessa problem kommer i framtiden att eskalera pga. klimatet med mer nederbörd. Förstår att ni inte vill ha en dyr reparation, men offra inte miljön pga. kostnader för kommunen. Funderar på att ringa GREENPEACE.

 2. Apinarapina skriver:

  ”Någon stor”.. ”Vi tror”. Hmm. Återigen, har Haparanda kommun haft något att säga till om det här? Med tanke på att Kiruna kommun fått ge tummen upp. Lätt o sitta högst upp på gödselstacken o sprätta….

 3. klurifax skriver:

  Tja alla mediciner och andra kemikalier är nog inte precis hälsan för vattnet?

 4. BU skriver:

  Ja de är som de är vi vanliga som bor i små byar ska tänka på miljön. Men när de kommer till Kiruna kommun så skiter dom i de så länge de inte drabbar dom. Nu skiter jag i miljön och dumpar mitt skräp i skogen så sparar jag lite och gör som Kiruna kommun.