Avråder köp av billigt kött

NORRBOTTEN: Livsmedelsverket avråder konsumenter från att köpa billigt kött, då det kan komma från sjuka eller plågande djur.

I ett pressmeddelande skriver myndigheten att det finns några saker att vara uppmärksam på som köpare. ”Om priset är mycket lågt kan det finnas anledning att bli misstänksam. Säljs köttet av någon som inte verkar ha en butik eller adress? Levereras köttet på ett rimligt sätt?”

– Risken finns att man i stället för ett fynd får kött av dålig kvalitet som kanske innehåller läkemedelsrester eller som kommer från sjuka och plågade djur. Dessutom riskerar man att bidra till kriminell verksamhet, säger Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Uppmaningen går ut med tanke på att livsmedelskontrollen nyligen beslagtog i en svensk kommun cirka 250 kilo kött som sålts via annonser i Facebookgrupper. ”Köttet beskrevs som fina styckningsdetaljer så som oxfilé och entrecote av svenskt kött. Köttet såldes för 150 kronor kilot vilket är flera hundra kronor under priset för svensk oxfilé i butik”.

Den som säljer kött till allmänheten måste vara registrerad som livsmedelsföretagare och köttet som säljs ska komma från djur som slaktats på ett godkänt slakteri. För att säkerställa att köttet kan spåras måste lådor och förpackningar ha ett identifieringsmärke där bland annat godkännandenumret för slakteriet eller styckningsanläggningen framgår samt i vilket land anläggningen finns.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: ,
2 kommentarer om “Avråder köp av billigt kött
  1. Burkmat skriver:

    Jägare får helt lagligt sälja sitt byte till allmänheten.

  2. Affe skriver:

    Skriv på finska också eftersom många finländare köper billigt kött i Sverige.