”Avtal om tystnadsplikt kan strida mot grundlagen”

HAPARANDA: Sedan 2009 har hemtjänstpersonalen i Haparanda tvingats skriva under tystnadspliktsavtal, som enligt facket Kommunal kan strida mot grundlagen.

Ombudsmannen Gunnel Jänkenpää säger till Haparandabladet att eftersom offentligt anställda har både meddelarfrihet och meddelarskydd och det här avtalet är så svepande formulerat är arbetsgivaren ute och tassar i gråzonen.

I avtalet står det; ”förbinder mig härmed att inte obehörigen röja vad jag har erfarit eller kommer att erfara rörande verksamheten på socialkontoret i Haparanda”.

Att skriva avtal om tystnadsplikten och sekretesslagstiftningen som handlar om skydd för tredje man är enligt henne däremot helt i sin ordning.

– Men då brukar det vara utdrag ur lagstiftningen och straffsanktioner. Här skriver man inget sånt, och det står inget om tredje man, påpekar Jänkenpää.

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , ,
7 kommentarer om “”Avtal om tystnadsplikt kan strida mot grundlagen”
 1. Mad Max skriver:

  ”En Svensk tiger” Tydligen även en som är anställd som hemtjänstpersonal.

 2. Fars skriver:

  Farsen på socialkontoret fortsätter, inga anställda skall eller får informera allmänhetern om vilka försämringar som planeras, Haara som är socialnämdens ordförande och ansvarig, försöker med ett olaglig dekret få anställda att avsäga sig rätten till en grundlagsskyddad rättighet dvs meddelandefrihet. Politiker brukar ju annars stå på barrikaderna och skryta om hur högt det är till taket i Sverige när det gäller det fria ordet, väntar på spänning på nästa ”fiasko” som rapporteras i Nordnytt.

 3. En annan skriver:

  Denna kommentar flyttad efter att ha postats i fel nyhet. /Örjan Pekka, HBwebben.se

  Vad jag har hört så finns det liknande order bland hemtjänstpersonalen i Övertorneå. Vad jag har förstådd så har de också fått, dock en muntlig, munkavle på sig under gångna hösten. Vet inte om de fått skriva under något.

 4. Stig Aspholme skriver:

  Märkligt vilken inkomopetens som uppvisas inom den verksamhet, som borde ha fingertoppskänsla på alla frågor, för det handlar om människor och om deras omsorg. De som jobbar inom vården gör ett jättearbete och belönas med denna illojalitet från arbetsgivaren. Är det ett brott mot grundlagen, så ställ politikerna inför rätten.

 5. Per Lundbäck skriver:

  Suck! Det är sorgligt med alla dessa grundlagsbrott! Nå detta går som paita ja perse i samklang med den ”medarbetaridé” som spikades i kf nu i somras. Medarbetaren ska vara lojal, läs lojal in i döden, men chefer avkrävs inte nåt liknande? Vem ska ta över rodret? Men det hjälper ju inte med rodret när dimman ligger tät över Seskaröbron..

 6. Pelé skriver:

  Men herregud nu får ni väl ändå sansa er. Den olyckliga formuleringen kommer ju att ändras, enligt Marlene Haara.

 7. Det som göms i snö ... skriver:

  Jag kan säga dig Pele´att du verkar inte ha någon som helst aning vad som pågår inom socialens verksamhet och inte enbart inom äldre- och handikappomsorgen. Det är hög tid att verksamheterna börjar granskas. Det finns personal som mår dåligt på grund av inkompetenta politiker och höga tjänstemän.

  Det som göms i snö …