Backgård ska stärka Norrbottens röst i EU

NORRBOTTEN: I tisdags valdes regionstyrelsens ordförande Kenneth Backgård (NS) till ordförande för en europeisk kommitté.

Det handlar om kommittén för ekonomisk och regional utveckling inom det europeiska samarbetsnätverket Assembly of European Regions (AER). Backgård har sedan 2016 varit vice ordförande i denna kommitté.

– Det är ett viktigt och hedersamt uppdrag. Genom olika satsningar har regionen med sitt internationella engagemang möjligheten att påverka regionens utveckling, säger han i ett pressmeddelande.

AER verkar för att stärka regionernas politiska roll och öka det gränsöverskridande samarbetet mellan regionerna.

Anna Lindberg, regional utvecklingsdirektör, uppger att ordförandeskapet ger Norrbotten möjlighet att vara med att sätta agendan och påverka både inriktning och prioriteringar i många frågor som är viktiga för Norrbotten.

– Det handlar bland annat om att bevaka Norrbottens intressen inför den framtida sammanhållningspolitiken, det vill säga att den så kallade gleshetsbonusen för norra Sverige, som innebär ca 1 miljard extra EU-medel till utveckling, bibehålls. Vi behöver dessutom lyfta fram Norrbottens särskilda villkor för smart specialisering och innovationer så att program och satsningar inte utformas för att enbart passa befolkningstäta regioner, säger hon.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , ,
En kommentar om “Backgård ska stärka Norrbottens röst i EU
  1. från holmen skriver:

    det var alltså därför han behövde en så pass dyr Dator…