Bandyförening försatt i konkurs

HAPARANDA: Det har varit en tung säsong för HT Bandy och under torsdagen kom ett dramatiskt beslut som är ett hårt slag för bandyn i Tornedalen.

Beslutet togs av Haparanda tingsrätt och det var att försätta föreningen i konkurs. Det var föreningens egna representanter som sökte föreningen i konkurs.

Konkursen är kulmen efter den skadedrabbade, och i fråga om matcher, förlusttyngda säsongen.

Så sent som säsongerna 2009-2010 och 2010-2011 spelade HT Bandy i elitserien men har därefter flyttats ned. Under den senaste säsongen har HTB spelat i Norra allsvenskan men degraderades även från denna serie.

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: ,
60 kommentarer om “Bandyförening försatt i konkurs
 1. kjell g skriver:

  Sorligt

 2. HSKT skriver:

  Då får vi gå på hskt matcher istället.
  Tråkigt slut för satsningen som gjorts.

 3. Nicke skriver:

  Mycket tråkigt.

 4. Bandyvän skriver:

  Så himla dåligt av kommunen att inte hjälpa till, när Asplöven i div 1 får bidrag..

 5. krille skriver:

  Det funderade jag ju för över en månad sen. Väntat

 6. Viggo skriver:

  Asplöven är i division 1 och får 160 000 spänn från kommunen. HT bandy är också i division 1 men får inte ett spänn. Man gör skillnad på folk och folk, den ena klubben bedöms vara mer ”elit” än den andra. Det är skamligt, fy fan!!!

 7. Gunde svan skriver:

  Bandyn är något som haparanda borde satsa på ta bort sunklöven istället dom kostar bara haparanda massor av pengar….

 8. Experter skriver:

  Tack kommunen som lyckades med att sänka Haparanda/T bandy vad kan du om marknadsföring och serier i idrott vem har lagt fram åt dig så kallade fakta och reklam för Haparanda hur många vet i Sverige vars Asplöven kommer i från och är div 1 elit vad jag kan så är det långt nere men ta och rannsaka dög själv och avgå från din tjänst redan i morgon.

 9. Bandyvän skriver:

  Trist och tråkigt men kanske samtidigt väntat. Nu får Haparanda Stad satsa sina ”Elitbidrag” på det enda flaggskeppet i staden, Asplöven, trots att de inte spelar i någon högre serie. Kanske dags för ett namnbyte så att man marknadsför namnet Haparanda.

 10. igge skriver:

  div1 hockey går under elit medans allsvensk bandy ej går under elit enligt riksidrittsförbundet

 11. Nicke skriver:

  HT-Bandy= Haparanda Tornio bandy har ju verkligen marknadsfört städerna Haparanda/Tornio.

 12. Kalle skriver:

  Sluta att gnälla på kommunen allt har att göra med att man inte tränat ordentligt och har sig själv att gnälla på………

 13. Erik skriver:

  Hur mycket har Torneå Stad bidragit med till HT-bandy?

 14. Frågande ! skriver:

  Varje konkurs, varje nedläggning, varje neddragning av idrottsföreningar , är i slutändan en förlust för våra barn och ungdomar i kommunen. Varje nedlagd krona till idrottsföreningar, har varit investeringar till våra barn i kommunen. Tyvärr ser inte varken kommunen eller sponsorer nyttan av investeringen pga dålig ekonomi. Vad ska framtidens barn göra här i kommunen, om idrotten inte finns , pga avsaknad av pengar från sponsorer och bidrag ?

 15. Mustalainen skriver:

  Tragiskt. Istället satsar man på Asplöven som aldrig når upp till förväntningarna. Ge en ärlig chans till HT Bandy.

 16. Toni Jonathan Petrusgaard skriver:

  Eller kanske Haparanda stad borde draga lärdom av HT Bandy i sin behandling av Asplöven: låt dem som vill se på idrotten bekosta det själva och lägg skattepengarna på välfärden! Uppenbarligen var intresset för bandy inte tillräckligt i Haparanda eller så drevs inte HT Bandy tillräckligt effektivt.

 17. Adde skriver:

  Nu är jag riktigt förbannad på vår kommun. Motivera vf Asplöven får pengar men inte HT Bandy.

 18. Kommunen räddade Asplöven från konkurs skriver:

  I april 2013 betalade kommunen ett extra stort bidrag på 700 000 kr till Asplöven efter lagets första säsong i Allsvenskan. Detta för att undvika en konkurs. Kommunen beslutade nyligen att bevilja 0 kr som bidrag till HT-bandy. Olika faller ödets lotter.

 19. Nasuabo skriver:

  Tråkigt för HT Bandy men kanske lika bra för bandysporten i stan? Vi har ju gamla klassiska HSKT att samlas kring, ifall ni nu verligen gillar bandy?
  Om sen flertalet av de sedvanliga kommentarerna handlar om kritik mot ortens hockelylag, istället för stöd för bandyn, är ju allt som vanligt, eller hur? Viggo, Bandyvän, Experter mfl, HT Bandys fans kan ju inte bara bestå av nötter och fattiglappar? Asplöven säljer lotter och swischar på kort tid ihop mycket mer pengar än det symboliska kommumbidraget, från privatpersoner. Hur mycket har du, du och du betalat till HT Bandy? Förmodligen inget…

 20. Nasuabo skriver:

  Toni Jonathan Petrusgard: Det är i huvudsak så det redan funkar. Jag och andra supportrar, och sponsorer, är dom som mestadels betalar. Sen tillkommer förvisso lite kommunbidrag eftersom kommunen får reklam. Vad bidrar du själv med (förutom att jag gillar att du använder konjunktiv….mera sånt på hbwebben!).

 21. Nasuabo skriver:

  Och kvällens sista fråga går till Adde och Frågande mfl: Vad har du själv gjort för idrotten i stan, och hur mycket har du betalat i tid eller pengar för att rädda HT Bandy? Nada? Själv laddar jag för playoff 2 del 2 på lördag. Det kan bli förlust, och slut på säsongen för Asplöven, men jag tror ändå våra kämpar grejar det. Om dom inte gör det har jag, laget, och alla som stöttar Asplöven ändå försökt. Ni gnällspikar som skyller HTBandys misslyckande på kommunen och Asplöven borde kanske se er själv i spegeln och fråga er själva ”hur mycket har jag hjälpt till”? Godnatt..återtåget tuffar på!

 22. BBB skriver:

  Varför skall kommunen sponsra Löven då dom inbringar i princip 0=kr i skatteintäkter till staden då 90% av spelarna bor och skattar i Finland.

 23. BBB skriver:

  Samma som HT-bandy!!!

 24. Kalle jr skriver:

  Höga löner , ingen publik , dyra resor och en person som jobbar för detta kan ju bara sluta på ett sätt förr eller senare .

 25. Fritidsfiskaren skriver:

  Mycket gnäll på kommunen. Nästan lika mycket som om kommunen hade sponsrat HT. men då ju hade gnället kommit från andra. Som någon annan skrev här ovanför, uppenbarligen är man inte tillräckligt bra och har tränat för lite. De gånger jag varit på bandy i år, har de varit en liten skara frusna entusiaster som varit på läktaren. Inte verkar intresset vara stort i stan för bandylagets öden och äventyr. Om man skall måna om ungdomarna, så är det väl mycket bättre att satsa på HSKT Bandy istället. Men det namnet är ju ändå inte mycket bättre än Asplöven eller HT. Döp om HSKT till Haparanda Bandy.

 26. Adde skriver:

  ”Och kvällens sista fråga går till Adde och Frågande mfl: Vad har du själv gjort för idrotten i stan, och hur mycket har du betalat i tid eller pengar för att rädda HT Bandy? Nada?”

  Inte nada. Gett/ger barn/ungdomar en hel del tid av mitt liv för att de ska få uppskatta idrottens fina sidor.
  Sedan tycker jag att man ska ge alla föreningar en del av kakan och inte lägga upp ett kriterie som heter ”elitbidrag”. Det finns många föreningar som behöver stöd. ridsporten,simning,innebandy mm….

 27. Knapsu skriver:

  Ett himla gnällande på kommunen, men samtidigt så kan vi ju minnas att Polarica var huvudsponsor till både HT-bandy och Asplöven och gick in med stora belopp. Ända tills Lapin Liha tog över VD-posten. Numera sponsrar ett av de största företagen i Haparanda idrotten på orten med NOLL kronor!!!
  Skamligt agerande av Polarica och en stor bidragande faktor till föreningarnas ekonomiska kräftgång.

 28. Tornebo skriver:

  Det kan bli bra ändå. Nu lär ToPV få ihop ett lag i finska ligan, och representanterna för klubben säger att de vill fortsätta samarbeta med HSKT för att förstärka bandyn och juniorsarbetet i gränsstäderna. ToPV ska använda namnet Haaparanta-Tornion Palloveikot / Haparanda-Torneå PV för spel i Finland. Nu har bandyn i gränsstäderna fått tillbaka två starka varumärken, HSKT och ToPV, i stället för ett svagare. HT Bandy hadde sin tid, men de senaste åren har handlat mer om konstgjord andning. Det som hänt är inte Asplövens fel på något sätt.

 29. lantis skriver:

  Trodde aldrig i min enfald på att våra förtroendevalda politiker i Haparanda var så ynkligt svaga och inkompetenta!?
  Att motivera och bevilja ”elitbidrag” till en div. 1 klubb är ju ingenting annat än ett stort skämt.

 30. Multiarena-vansinne skriver:

  Den nya multiarenan på gränsen beräknas ta 3000 åskådare och kosta ca 10 milj per år (indexregl). När kommer den att fyllas under Asplövens matcher. Kubenhallen (kapacitet 1100) har fyllts någon enstaka gång under fyra allsvenska säsonger. 10 milj per år för att möjliggöra ishockeyspel i en liten ort som Haparanda kan inte karaktäriseras som något annat än fullkomligt vansinne. Hur mycket pengar kan kommunen därefter lägga på övriga idrotter.

 31. gräns-bo skriver:

  tycker sportchefen gnällde på allt och alla men glömde bandydomarna! men ingen egen kritik- de är där inkompetensen finns som utgjorde grunden till kk:n.

 32. gräns-bo skriver:

  de är bara en tidsfråga innan asplöven kommer snyftande till kommunen och begär ett extra kommunaltbidrag pga av ett kostsamt kval. annars kk kanske?!

 33. gräns-bo skriver:

  nasuabo verkar vara en av dom största asplöven sponsorerna, bra så och de behövs fler till kommande säsong i div 1. eller räknar du att betala entre och köpa en varmkorv i pauserna som sponsring? bra de också!

 34. Kalle jr skriver:

  Nu läser man att dom ska spela i Finland snacka om att blåsa sponsorer osv det kom ju ut ett bandyblad just ???

 35. Sponsorn skriver:

  Asplöven jobbar förnämligt på bred front året runt med att ta få i pengar till klubben via allehanda aktiviteter. Samma möjlighet har ju HT bandy haft. Men nu gnäller HT fansen på Asplöven att dom gått i konkurs. Hur lågt kan man sjunka. Jag har alltid sponsrat Asplöven och gör det framöver också. Gnällbandyn däremot får inte ett spänn.

 36. Nasuabo skriver:

  Sponsorn! Vi ses på läktarn i Playoff 3, jag bjuder på en korv, gräns-Bo är också välkommen till Ica Arena!

 37. Nasuabo skriver:

  Ursäkta tjatet men det är ju en del att kommentera. Undrar varför det alltid blir tjafs om Asplöven? Artikeln handlar om bandy, men besvikelsen över bandyns misslyckande vänds av vissa mot hockeyn. Det blir inte bättre av det. Jag är glad och stolt Asplövensupporter, men har inget emot bandyn.! Gräns-bo, jag har käkat varmkorv redan på gamla Gränsvallen och stöttat HSKT Bandy, och äter korv även idag i Ica Arena. Adde, tack för ditt svar, hoppas du fortsätter engagera dig för ortens idrottsungdomar. Bandyvänner, ni får komma igen som Asplöven också försöker göra. Kul om ni också hejade på AHC!

 38. gräns-bo skriver:

  nasuabo..tyvärr blir de inte nån playoff 3 men tack för playoff 2 och korvarna..och vi kör väl en kk i asplöven också..de är lättast så–ingen ansvarig kan beskyllas för nått…utan de blev bara så vi budgetera bara lite fel men de blev lite för mycke fel…vem bryr sig och tingrätten kommer säkeet inte och stämma nån för ekonomiska brister så alla går fria för en här gången också…

 39. gräns-bo skriver:

  och vem bryrs sig förutom nasuabo om bandyn i framtiden spelas under namnet tornio i finska ligan som i förhållande till seriessystemet i Sverige knappats häller ens div 2 status….sponsorerna står väl i kö kan jag tänka mig…men de är helt finlands sal inte vårt..

 40. gräns-bo skriver:

  statusen i finlands bandyn är bara skrattretande…är inte nån som vet vem som blev finska mästare i år….inte ens hb vet om de nu är klart ännu!ht bandy ingen kommer och bry sig om i sverge hur de gär för tornio bnandyn,,,,fgörutom nasuabo..storsponsorn med grillkorven..

 41. Blåljus skriver:

  Sportchefen öser skit över de ”finska”spelare som bara är ute efter pengar och inte bryr sig om något annat.
  Borde han kanske inte ta en funderare över vem som har skrivit kontrakt med dessa spelare.
  Förövrigt så har degraderingen till div 1 inget att göra med pengar.
  Det är endast och allena den sportsliga biten som brustit med oseriösa försäsongsträningar och andra förberedelser både före och under säsongen. Dåligt tränade,dåligt förberedda och oseriöst upplägg.

 42. Opserver skriver:

  HT Bandy var tänkt som en gemensam satsning mellan Haparanda och Tornio. Spelare från Torneå-laget flyttade över för att spela i en högsta serie med högre klass än den finska serien. Med samarbetet skulle även sponsorerna från Torneå följa med. Sett till styrkan i det lokala näringslivet i Torneå borde ekonomin inte ha varit ett problem för laget. Därför är det förvånande att samarbetet inte lyckades bättre än att det slutade med kk. En gemensam satsning går i graven och elitbandyn försvinner. Däremot finns satsningen på barn och ungdomar kvar genom HSKT. Släpp fokus på kommun och reseut-

 43. Opserver skriver:

  ….reseutjämningsstöd, det är den gemensamma ambitionen mellan städerna som misslyckats, inget annat.

 44. Stadsbo som gillar bandy, ishockey, fotboll skriver:

  Ser inga kommentarer till att Asplöven fick 700 000 kr 2013 för att undvika konkurs och att en multiarena för ishockeyspel med årshyra på 10 milj per år i 25 år byggs på gränsen. Nasuabon som tycks vara en förnuftig man kanske kan ge en kommentar. Grundfrågan på den här sidan är hur kommunen skall prioritera sitt stöd till de olika lagidrotterna och därför finns ingen anledning att utgjuta galla över bandyn eller hockeyn. Alla i Haparanda har glädje av att ha framgångsrika lag i olika lagsporter.

 45. Nasuabo skriver:

  Gräns-bo, ha en trevlig helg!

 46. Utflyttad Haparandabo skriver:

  Gräns-bo, icander och egen företagare: Det är svårt att förstå om ni är för eller emot ishockey och bandy i Haparanda.
  Men när gnällspikarna är som värst brukar ja tänka på den miljon som Asplöven samlade in förra året. Listan var lång med privatpersoner och företag som sponsrade Asplöven.
  Även jag har sett HSKT bandy spela på gränsvallen och hockeyn spelades på uterinken där. Men det behövs eldsjälar likt Per Kenttä och inte gnällspikar.

 47. Nasuabo skriver:

  Stadsbo som gillar alla sporter, tack för att du kallar mig förnuftig, jag säger inte emot,men du får nog fråga kommunen för jag deltog inte i det beslutet. Om jag ska spekulera kanske kommunen såg och ser en bättre marknadsföringspotential i Asplöven än i HT Bandy? (och hur kan man säga emot det?). Sen har vi den andra frågan som någon ställt ovan; varför ska bara H-da marknadsföra H-da och Torneå utan att Torneå sponsrar HT Bandy? Kanske ”elefanten i rummet” i det gränslösa Haparandatornio? Tack för frågan, nu måste jag fokusera på Mariestad. Panzarmarsch eller
  Förgätmigej imorgon kväll?

 48. Tervehdyksiä Kenkävarsi skriver:

  Mycket missriktad kritik bland kommentarerna.

  De ansvariga för konkursen är de som sköter pengarna i klubben, ingen annan!

 49. Idrottsledare i över 30år skriver:

  En forskningsrapport som INTE motiverar kommuners sponsring av ”elitlag”. Och motiverar ännu mindre lag under eliten….
  http://www.mynewsdesk.com/se/orebro_universitet/pressreleases/elitlaget-eller-foerskolebarnen-daer-ger-pengarna-mest-tillvaext-1654086

 50. pekka skriver:

  Håller med Kenkävarsi Ansvariga för ekonomii en klubb är styrelsen och sportchef bandykonkurs beror inte på om kommunen gett Hoockey 700 000 det beror på vad bandyklubben skriver exempel spelarkontrakt mot sponsring att HT åker urserien kan väl ses i att laget inte hade kapacitet att hålla sig kvar pga av tränare? otränade spelare vem vet.

 51. Elitnivå skriver:

  HT-bandy anses inte få bidrag av kommunen då man inte befinner sig på elitnivå medan däremot Asplöven beviljades 160 000 kr. Asplöven spelar på tredje serienivån i Sverige och har i sin serie lag som Brunflo, Teg, Vännäs, Kalix m fl. Är detta en serie som ligger på elitnivå? Frågan kan definitivt besvaras med ett klart nej. Tydligen har man en annan värdering bland kommunens tjänstemän. Uppenbarligen har Asplöven duktiga lobbyister som lyckats framställa Asplöven som ett elitlag i kommunens ögon.

 52. Nasuabo skriver:

  Elitnivå, så är det nog. Div 1 bandy bedöms nog som amatöridrott eller korpidrott, men div 1 hockey säljer! Jag kan köpa och se Asplövens matcher på nätet, men jag undrar om jag har kunnat se HT Bandys matcher på nätet (om jag velat)?

 53. Nasuaelit skriver:

  Nasuabo, du säger ”elitnivå , så är det nog”. Då har du en inställning som helt avviker från vad gemene man menar med elitnivå i svensk idrott. Det enda lag som befinner sig på elitnivå i östra Norrbotten är faktiskt ett bandylag, nämligen Kalix. Att Asplövens matcher kan följas på nätet innebär inte elitnivå. Du säger att div 1 Hockey säljer? Menar du storpublik på matcherna? Dessutom bör du nog kyla ner din hånfulla ton mot bandy (korplag). Du kanske skall påminnas att Asplöven i början av 90-talet fick beteckningen Sveriges sämsta hockeylag. Kom ihåg, tiderna kan förändras.

 54. Kalle jr skriver:

  Att det är Asplövens /Haparanda stads fel att ht bandy går i kk är rent svammel .
  1 oseriösa spelare
  2. Ingen publik
  3. Dyra spelare
  4. Dyra resor
  5. Ingen sommarträning .
  Där är varför ht inte finns kvar ……..
  Så sluta kasta skit tror ni att 160000 kr hade hjälpt ht bandy ??? Glöm det!!!

 55. Lagkänsla skriver:

  Kalle jr:
  1. Oseriösa spelare/ Hur vet du det?/Känner du dom?
  2. Ingen publik/Du har nog inte varit där/ I jämförelse med Asplöven behöver bandyn inte klaga
  3. Dyra spelare/Hur vet du det? Har du varit med och förhandlat.
  4. Dyra resor/stämmer
  5. Ingen sommarträning /Hur vet du det?
  160 000 hade varit till stor hjälp. 7000 000 hade varit ännu bättre. Det var vad Asplöven fick när dom stod inför konkurs 2013.
  Var lite mer seriös i dina inlägg. Självklart var det inte Asplövens fel att HT gick i konkurs. Vem har påstått detta?

 56. Nasuabo skriver:

  Bäste Kommunen räddade Asplöven frånkonkurs@Nasuaelit@Lagkänsla@Elitnivå@Stadsbo som gillar bandy …etc. Ni kan väl snacka ihop er? Om samma person ställer samma fråga från olika vinklar blir nog svaret ganska likadant ändå, eller hur? Det är tråkigt att HT Bandy är i konkurs, men då de sk bandyfansen fortsätter relativisera och klaga på stödet till det mer populära Asplöven får jag väl bara säga som räven, dvs ”surt”. Vi kanske kunde ordna en sopimus, ni som gillar bandy skriver bara om bandy, utan att klaga på AHC, vi som gillar hockey nämner aldrig bandy? Vad sägs? idrott förbrödrar….

 57. Gillar band och hockey skriver:

  Nasuabo:Du gillar inte bandy. Men hur skall vi som gillar bandy och hockey lika mycket bete oss. Det finns faktiskt såna. Ingen har klagat på stödet till Asplöven. Det enda man har synpunkter på är fördelningen 160 000 mot 0 kr. Sätt in dig i vad frågan egentligen handla om innan du uttalar dig. Vad menar du att hockeyn är mer populär? Hur har du kommit fram till det? Hur kan du som inte gillar bandy ha någon uppfattning om sportens popularitet. Hoppas det går bra för Asplöven även framtiden trots att klubbens i särklass viktigaste person, Per Kenttä, lämnar sin post.

 58. Nasuabo skriver:

  Gillar bandy och hockey, i grund och botten vill nog varken du, jag eller de andra skribenterna något illa för varandra inom den lokala idrotten, tvärtom. Föreslår att vi vänder blad och går vidare, vi får heja på HFF/ fotbollen över sommaren, sen får vi se hur det går till hösten för bandyn och AHC.

 59. Pinsamt skriver:

  Nu får alla Haparandas lag åka runt i länet och spela sina matcher.
  Billigare och intressanta derbyn att se fram emot .

 60. gräns-bo skriver:

  nasuabo: när vi nu har en ledig sportchef i ht bandy så är de väl självklart att han får jobbet som sportchef för asplöven? eller?