Bankkontor stänger och hänvisar till Torneå eller Kalix

Nordea stänger bankkontoret i Haparanda den sista januari 2017. Foto: Lisette Olsson

Nordea stänger bankkontoret i Haparanda den sista januari 2017. Foto: Lisette Olsson

 

HAPARANDA: Nordea stänger sitt kontor i centrala Haparanda den sista januari 2017.

– Vi koncentrerar verksamheten på två orter istället för tre. Det betyder att vi kommer att fortsätta finnas i hela marknadsområdet, men vi kommer att lämna lokalen i Haparanda, säger Jens Wikström, regionchef på Nordea.

Orsaken är att Nordea ser en minskad efterfrågan på personliga banktjänster.
– Dels ser vi ett förändrat kundbeteende, och det är ju den stora drivkraften som gör att vi ser över hur vi ska vara rustade på varje ort för att säkerställa att vi håller den tillgänglighet som efterfrågas. För att klara det så behöver vi samla ihop gänget på färre ställen, säger Jens Wikström.

De kunder som vill utföra personliga besök på ett bankkontor hänvisas till Kalix eller till Torneå. Alternativt till Nordeas digitala tjänster på internet.
– Kunder från Sverige kommer ju i första hand att kunna vända sig till de digitala kanalerna alternativt till kontoret i Kalix. Beroende på ärende kommer man att kunna få hjälp i Torneå. Har man behov av större kontantuttag kan man vända sig till kontoret i Kemi, så det beror lite på vilket ärende kunden har, säger Jens Wikström.

Hur kommer det att påverka befintliga Nordea kunder?
– Förhoppningsvis så lite som möjligt. När man lämnar en ort skapas det alltid en viss oro så är det förstås. Men vår förhoppning och ambition är att hjälpa våra kunder till nya kontaktytor, säger Jens Wikström.

Jens Wikström vill även poängtera att Nordeas privata företagsrådgivare som finns i regionen kommer att finnas kvar och arbeta på precis samma sätt som tidigare.
Bankomaten som finns vid Nordea påverkas inte av beslutet, då den inte hör till själva bankontorets verksamhet.
– Den kommer att finnas kvar, vad vi banker vet idag, säger Jens Wikström.

Publicerad i Haparanda Taggar: ,
13 kommentarer om “Bankkontor stänger och hänvisar till Torneå eller Kalix
 1. Stig Aspholme skriver:

  Alla som har bankkonton, dit lön, pension mm. går borde ta ut sina pengar direkt och förvara dem hemma eller föra dem på ett Forex-konto! Våra Banker lever på våra transaktioner med dem, men vi får inget tillbaka, inga kontanter hanterar dom, servicen är urusel, man hänvisas till automater som ofta krånglar. Vi måste göra uppror – töm kontona samma dag ni får in era pengar, då får dom panik!

 2. Jim skriver:

  Seriöst talat, bryr jag mig inte, har inte använt kontorsbank sedan 1996. sedan sesam o skandiabanken online

 3. Knapsu skriver:

  Helt rätt Stig Aspholme, det är dags att vi markerar mot bankerna.

 4. fritidsfiskaren skriver:

  Stig, panik skulle de kanske fått på 50-talet. Bankerna tjänar inga pengar på belopp som står inne på konton, så att tömma dem hjälper inte saken ett dugg. Flytta lånen istället eller flytta fondsparandet. Men inte kommer det att förändra beslutet.

 5. rex skriver:

  Stig m.fl: Nordeachefen Wahlroos tyckte ju att man ska betala ut ännu högre bonus till direktörerna att liknas vid USA. Sätt in pengarna på Handelsbanken en mycket bra Bank för stora o små! Nordea har ju dr5agit in kontantuttag det är en dålig bank med finskt styre!

 6. happisbo skriver:

  Förr eller senare kommer alla banker stupa. det här är första och inte sista 🙂

 7. My skriver:

  Byt bank, det ska jag göra. Kan de inte se till att ha banken i Sverige så får det vara för min del.

 8. Knapsu skriver:

  Fritidsfiskaren förstår inte poängen med att ta ut pengarna från banken. Saken är att banken använder din tusenlapp (saldot) för att ur luften skapa 9500 kr i krediter som de sedan lånar ut.
  Bankerna, inte politikerna styr samhället, vilket ställer till många problem i samhället. Har vi noll kronor på våra konton så kan bankerna inte skapa dessa krediter.
  Läs t.ex Andreas Cervenkas artiklar i ämnet.

 9. fritidsfiskaren skriver:

  Knapsu: Fritidsfiskaren förstår visst också. Banken behöver inte låna din 1000-lapp, även om du lånar ut den gratis (0% ränta). De kan låna från annan bank eller Riksbanken och få betalt för det. Bankerna vill inte ha kunder som får bara får lön/pension på kontot och sedan gör slut på den under månaden. De vill ha fondsparare och goda låntagare som gör sina affärer digitalt, betalar med kort och inte kommer in på kontoret.

 10. Verkkosurfaren skriver:

  Eh, göra svenska bankärenden i Torneå eller Kemi?? Jaha, jojo, varför inte, eller kanske inte? Finns det svenskspråkig personal där som är mycket väl insatta i t.ex. svenska skatte- och pensionsregler och som kan bedöma och ge råd om lån eller annat om ekonomi som rör den svenska marknaden, så varför inte.
  Men, troligen står valet mellan två andra alternativ: kontoret i Kalix eller helt enkelt att byta bank. Och inget ont om Kalix, men torget i Haparanda är närmare!

 11. happisbo skriver:

  Är nog inte så många som stannar kvar på nordea när de stänger, har själv börjat kika på andra banker och jag kommer byta.
  En bank som man inte kan gå in på och få råd eller personlig kontakt kommer jag inte ha kvar. säger bara stänger ni så byter vi!

 12. Kaija Juntunen skriver:

  Till Verkkosurfaren:
  Du klarar dig göra dina bankärenden på finska sidan!!!Verkko?
  svenska eller finska!

 13. Verkkosurfaren skriver:

  Kiitos Kaija, mie homma majoriteti minun pankkihomma verkolla, mutta joskus miekki ilisiin haluanut kexiä pankkivirkailijan kanssa naaman vasta, äsch…du ser ju själv… hur ska en sån som jag få maximal output (som vi säger på svenska) i en finsk bank?