Barents Center-avtalet klart

HAPARANDA: Nu är avtalet om Barents Center klart mellan Concent ab och det finskägda bolaget BC Investment ab.

BC Investment betalar sammanlagt 320 miljoner kronor till Concent och dotterbolaget Östermyra Bruk. Men större delen av pengarna går till att lösa skulder som Concent har till Östermyra Bruk.

Tillträde sker så snart som möjligt, dock senast 30 juni 2017.
Det finns dock ett villkor till, och det är att BC Investment kan finansiera köpet.

Avtalet och tillträdet har skjutits upp två gånger sedan Concent i början av februari meddelade att man säljer både fastigheter och projekt till det nybildade BC Investment, som ägs av de finska företagarna Erkki Hanhinrova och Jarmo Viitala. Men nu är affären av allt att döma i hamn.

De två finska ägarna, som båda är kända som seriösa företagare, skriver knappast ett avtal om de inte vet att finansieringen kommer att lösas för deras del.

60 miljoner kontant
Följande gäller i affären:
BC Investment betalar kontant 60 miljoner kronor på tillträdesdagen. Dessutom löser man Concents skuld på 60 miljoner kronor till Östermyra Bruk. BC Investment tillser också enligt avtalet att ett obligationslån på 200 miljoner kronor som Östermyra Bruk lämnat till Concent ska lösas in. Totalt handlar det alltså om 320 miljoner kronor för de två finska företagarna.

Ingen tilläggsköpeskillning
Nämnas kan också att Concent i det nya avtalet inte erhåller någon ytterligare tilläggsköpeskilling, vilket skulle ske i ursprungsavtalet från i vintras. Det är en väsentlig förändring i det nya avtalet.
I affären ingår också att BC Investment övertar alla aktierna i Concent Hotel ab från Concents helägda dotterbolag Concent Utveckling 3 ab.

Två etapper?
Enligt Avanza Forum delas bygget av Barents Center i två etapper, varav den första etappen uppenbarligen avser ny gymnasieskola och multiarena, som kommunen förbundit sig att hyra i 25 år till en summa av närmare en halv miljard kronor.
Att dela byggandet i två etapper är en kritisk fråga. Såsom bygglovet är utformat i nuläget måste lokalerna omdisponeras och möjligen nytt bygglov beviljas, om det ska delas i två etapper.
Planen är fortfarande att skolan ska vara färdigbyggd tredje kvartalet 2018. Det ger en byggtid på drygt ett år.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , ,
28 kommentarer om “Barents Center-avtalet klart
 1. Peter skriver:

  Tack HB för fakta information. Nu är de upp till kommun
  och köparna att se till så de kommer igång.

 2. Tummari skriver:

  Glöm shoppingcentrat, de blir inget med det. Här ska kommuninvånarna tömmas på pengar via socialendemokraterna.

 3. Yes! skriver:

  Äntligen .. Hoppas det blir fakta nu istället för fria spekulationer ?

 4. Funderar skriver:

  Vem är det som står för all inredning i lokalerna? Blir det kommunen eller är det ägarna??

 5. Futurum casus skriver:

  Ett vansinnigt projekt – det har jag tyckt från första början.

 6. AP skriver:

  Något oklart hur vems om betalar till vem. BC betalar 60 Mkr till Concent AB, som använder 60 Mkr till att betala ett lån till Östermyra Bruk. Östermyra bruk har lånat ut 200 Mkr till Concent, som amorteras samtidigt som övertagandet. Förhoppningsvis finns merparten av den 200 Mkr kvar i Östermyra Bruk, så det är egentligen en återbetalning. Innebär det inte att BC har betalat 60 mkr för ett hyreskontrakt värt 500 Mkr? I så fall har BV gjort en lysande affär.

 7. janne skriver:

  Vilken soppa. Glöm inte Gunnel, ert fantastiska kommunalråd och även Patrik Oja. De sitter tryggt.

 8. Förtvivlad skriver:

  Vet inte om man ska skratta eller gråta. En skola långt ifrån våra bostadsområden är det enda man får får 5000 miljoner på 25 år. Vet hut ALLA politiker i Haparanda. Ni är en skam för skattebetalarna. Nej en skola där skolorna ska ligga bör byggas. Bygg nytt vid staren snälla

  Förtvivlad förälder som har flera barn som måste gå till ett NÄSTAN stort hål vid SIMO CENTER.

 9. En till förtvivlad skriver:

  En till som är förtvivlad! Det kommer att bli ett byggfuskhus. Det står i avtalet att markarbetena är UTFÖRDA! Det finns inga konstruktionsritningar och det sägs att det finns bygglov! Hur kan man bygga ett halvt hus på dessa grunder? Skolan ska ligga på övervåningarna; ska man inte bygga bottenvåningen? Se hur man bygger på Finska sidan där har man redan schaktat bort 7-8 m och gjuter redan källarvåningarna direkt på hälleberget. Voi Voi…

 10. Funderar skriver:

  Helt seriös fråga, vem ska hyra multiarenan??
  Vissa månader ska väl ägarna ha marknadsmässiga hyror, vem har råd med detta??

 11. DPL skriver:

  Det här projektet med olika bolag, betalningar hit och dit, kommer att gå till historien som ett skolexempel på hur man vilseleder politiker. En ”masterplan” som finns bland en liten grupp av människor som sett möjligheten att göra affärer på att blåsa en hel kommun. Med kommunalråd och andra närstående i allra högsta grad inblandade. Kan man som boende i kommunen göra en anmälan till Ekobrottsmyndigheten? Jag kommer att bli drabbad av detta ekonomiskt i 25 år.

 12. Robin Hood. skriver:

  Till förtvivlad: Skolkade du från mattetimmarna? annars så håller jag med.

 13. Skattebetalare skriver:

  ”Att dela byggandet i två etapper är en kritisk fråga. Såsom bygglovet är utformat i nuläget måste lokalerna omdisponeras och möjligen nytt bygglov beviljas, om det ska delas i två etapper.”

  Läge att dra sig ur ? Köpcentrat, Etapp 2, lär nog aldrig bli av … hoppas att S tar sig i kragen och att en eventuell ändring av bygglovet INTE blir godkänt.

  Bäva månde …..

 14. " Liemannen" skriver:

  Hur kan man räkna med ev. affärer i ett köpcenter.gå en runda på rajalla på finska sidan. Där står minst 12 st.affärer tomma. Det går inte att få en lönsamhet på affärerna, för dyra lokalhyror,finns helt enkelt inte nog med kunder,kanske ett par sommarmånader,det räcker inte.samtidigt har dem ryska kunderna minskat pga.ekonomin i öst.
  Nej skrota hela projektet på gränsen. Dessutom en skola mitt i ett köpcenter,vansinne var tror ni eleverna kommer att vistas ?

 15. Fredrik Nilsson skriver:

  En sandhög, hjälmar och spadar. Den bilden glömmer jag aldrig. En kvinna och en man och uttalanden om 300 nya jobb. Dom orden glömmer jag aldrig. (Minst) två okunniga som skar ett ”sår” i egna medborgare. Dom ”såren” läker aldrig.
  Haparanda behöver en ny skolstruktur, en positivism hos befolkningen och politiker i alla partier som hjälps åt att få ordning. Det handlar om framtid, och den historia vi nu kan lämna en erfarenhet rikare.
  Att fortsätta projektet i ”Gropen” är inte vettigt. Sök andra lösningar! Varför inte bostäder anpassade för våra äldre och yngre? Det behovet finns i framtiden.

 16. Observant skriver:

  Waara/Eriksson dra i handbromsen annars blir ihågkomna som mindre vetande eller är ni uppbundna av avtal? Vi vet ej
  Eriksson/Karkiainen var skeptisk till projektet men partipiskan ven.

 17. Mr NN skriver:

  Var det inte så att PEAB hade ett förslag om att bygga till/om nuvarande ishall och bygga en skola. Andra etappen skulle vid behov vara ett köpcenter. De gjorde alltså en helt riktig bedömning av marknaden och ville inte att kommunen skulle ge sig in i sånt som inte bär sig. Inte går det att ändra konceptet på det som Kommunfullmäktige beslutat att hyra! Här gäller: hela konceptet ska byggas annars hyr inte kommunen lokaler! Om S driver igenom ett beslut om att tillåta endast bygge av skola/ishall på gränsen gräver de sin egen politiska grav…

 18. Tänkvärt skriver:

  Mr NN: ja det fanns även något förslag som innebar, ombyggd ishall, nya friidrottsbanor, läktare till fotbollen under tak, samt bandyhall (som medger större evenemang sommartid) för en bråkdel av summan som de sedan valde….

 19. Fredrik Nilsson skriver:

  För övrigt kanske ett antal personer i den dåvarande kommunstyrelsen borde be Haparandaborna om ursäkt. Som sanna demokrater, med hög moral, fd kommunalrådet, fd bun-ordförande och nuvarande soc- samt samhällsbyggnadsordf (den innersta kretsen) bör nog ödmjukt gemensamt offentligt tillstå ”att ett gigantiskt misstag begåtts och att vi bär ansvaret”.
  Löjligt kan tyckas att anse detta, dock glömmer vi aldrig er som var ansvariga. Alla jasägare i KF är givetvis inkluderade.

 20. Alberto skriver:

  Beslutsfattarna i kommunen: Ta ert förnuft tillfånga säg nej till fortsatta dumheter. Ta och plantera fisk i gropen, några fontäner och lugna ned oss ett tag och bygg skolorna i eller vid Staren som rivs.

 21. från holmen skriver:

  ja och det mest tragiska i hela Historian är ju att vid nästa val så resoneras det …. Vi tar väl samma som sist…Och (S) får fortsatt förtroende…

 22. Reflektor skriver:

  Glöm aldrig att upphandlingen av BC gjordes av S och V! Ett vansinnesavtal i kvadrat.

 23. Luftslottet som innehåller snart bara skulder skriver:

  Concent Holding AB (publ) har tidigare meddelat att årsredovisningen avseende räkenskapsåret 2016 skulle offentliggöras den 18 april 2017. Concent Holding AB (publ) får härmed meddela att offentliggörandet av årsredovisningen avseende räkenskapsåret 2016 skjuts upp till senast den 9 maj 2017. Anledningen härtill är att arbetet med årsredovisningen varit mer omfattande och tidskrävande än vad som tidigare beräknats.
  Detta måste väl innebära att några avtal inte kan vara klara. Det finns ju dessutom ingen beslutsmässig styrelse.

 24. Fredrik Nilsson skriver:

  Till sist. Det smärtar mig att Ida Karkiainen blev övertalad. Hon visste, hon förstod, hon såg sanningen. Ledsen för hennes ja!

 25. solidaritet skriver:

  waara kör på med avtalet du har majoriteten av medbogarna med dig…vilket klipp för våra medborgare…och skattebetalare.,..

 26. Enok Nitti skriver:

  Kör på med avtalet,medborgarna står bakom det,långt bakom det.

 27. Tuomas skriver:

  Skolan kommer i så fall ligga mycket nära E4. Var det inte fyra miljoner bilar som årligen passerar gränsen – och skolan. Luftföroreningarna från bilar påverkar hjärnans utveckling negativt, har man alldeles nyligen upptäckt( Dagens Rapport). Grattis Haparanda!

 28. HSN skriver:

  Riksrätt för de politiker som beslutar att genomföra kontraktet om barents canter
  Finns inget annat straff för dem, generationer kommer att minnas barents center när de kör på våra gropiga gator och när alla andra kommunala byggnader är rivna
  Om Haparanda stad inte drar sig ur detta kontrakt då har vi ingen framtid.
  Vägar, avlopp mm. Kommer inte att finnas pengar till i framtiden.
  Här låter man byggnader som vårat idrottshus, tornedalsskolan med flera bara förfalla för att vi ska gynna ett fåtal.
  Det räcker nu PW säg något, osynligare komunalråd får man leta efter, såvida det inte inte