Barnfamiljer får bo gratis på elevhem

– Det känns bra att kunna ge barnfamiljerna den här möjligheten, säger Börje Rytiniemi, ordförande för Tornedalens folkhögskola. Foto: Marianne Berglund

– Det känns bra att kunna ge barnfamiljerna den här möjligheten, säger Börje Rytiniemi, ordförande för Tornedalens folkhögskola. Foto: Marianne Berglund

ÖVERTORNEÅ: På förslag från Tornedalens folkhögskolas styrelseordförande, Börje Rytiniemi, har barnfamiljerna som annars skulle få lämna Övertorneå när asylboendet stängs, erbjudits att bo gratis på skolans elevhem.

De första av mellan 60 och 70 som fortfarande bor på Hotell Tornedalia lämnar Övertorneå den 6 februari och den 18 februari ska det vara tomt där.
– Naturguiderna på folkhögskolan blev färdiga före jul så vi står fram till hösten med tomma rum på elevhemmet. Börje och övriga i styrelsen tyckte därför att det skulle passa bra att vi låter barnfamiljerna bo här. Det lät som en bra idé och något som vår personal också gillade, säger Tomas Mörtberg, rektor på skolan på halvtid.
Abrupt avslut
Börje Rytiniemi berättar att han träffade personal från Migrationsverket på hotellet i fredags. Det var då tanken dök upp.
– Jag fick veta att de inte betalar någon ersättning här eftersom det finns andra boendemöjligheter för dem som lämnar Övertorneå. De flesta har ju bott här i ett och ett halvt år, de går på olika skolor och har byggt upp kontakter med varandra och med ortsbor. Tyckte därför att det var ett så abrupt avslut och ställde frågan till Migrationsverket om de kunde få stanna om folkhögskolan inte tar något för boendet, förklarar han.
Nöjda med vistelsen
I dagsläget vet man inte hur många som berörs men kanske åtta barnfamiljer och tolv barn som går i skola. Allt talar för att glädjen är stor bland dem.
Folkhögskolan får även fortsättningsvis ersättning från Folkbildningsrådet för undervisning av de vuxna.
Han berättar också att han och Ann-Cristin Tötterman Hjort använde måndagen till att fylla i blanketter på de aktuella personerna för Migrationsverkets räkning.
Rytiniemi tillägger:
– De är ju så oerhört nöjda med skolorna och säger sig ha upplevt så mycket positivt i Övertorneå. Dessutom sägs ju att det som ges med hjärtat alltid kommer tillbaka.

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar: , , ,
54 kommentarer om “Barnfamiljer får bo gratis på elevhem
 1. John skriver:

  Vänta nu, så personer som egentligen inte borde vara i kommunen belastar ekonomiskt kommungen? Det är väl en form av diskriminering?

 2. steffe skriver:

  Skulle också vara glad och nöjd och positiv om jag fick allt gratis… sätt föräldrarna i arbete medans barnen är i skola/förskola så det får känna att de gör rätt för sig om inte annat så skotta snö på Tomas/Tomas och börjes gård… Är ju alltid en början

 3. Villaägare skriver:

  Jag vill också bo gratis.

 4. Villaägare i Haparanda skriver:

  Vi vill också bo gratis, underbart!!!! Äntligen…

 5. klurifax skriver:

  Gratis?… Någon måste ju se till att det finns värme, vatten och bekosta även viss underhåll av fastigheten…Gratis nä men det läggs på skattebetalarna.

 6. Agneta skriver:

  Det här är en björntjänst mot flyktingarna. Vart ska de ta vägen när eleverna kommer tillbaka. De har fått kommunplacering där de får en permanent boende. Det här ger falska förhoppningar om att stanna kvar här. Alla kommuner har fått tilldelning av flyktingar och Övertorneå har en fastställd kvot. Kommunen kommer att belastas för en merkostnad. Mat,kläder,skola,sjukvård, vi har en av Sveriges lägsta medelinkomster. Fakta är att det tar ca 8 år innan flyktingarna kommer i egen försörjning.

 7. från holmen skriver:

  ingenting är gratis, inte ens i Sverige! Undrar om dom vuxna kan beredas arbeten i Övertorneå när dom är färdigutbildade..

 8. Villaägare skriver:

  Istället för att riva skolor och andra fastigheter i Haparanda, så skulle kommunen erbjuda gratisboende för invånarna. Verkar som om Övertorneå fått byggnaderna att drivas kostnadsfritt. Tipsa Haparanda kommun hur ni gör.. Vore perfekt att slippa alla avgifter som hör till boendet.

 9. Genomskinligt skriver:

  Ett fint initiativ för familjer som flytt krig. Men om detta är ännu ett sätt för Mörtberg att få bidrag från kommunen till sin verksamhet så är det illa. Folkets hus i Ötå går nästan under eftersom alla konferenser och utbildningar flyttat till Folkhögskolan istället. Snart kan vi säga hej då till vår fina biograf om det fortsätter så här.

 10. Nååniin skriver:

  Alla projekt är flyttade till Folkhögskolan, lånen till Kommunen avskrivs eftersom de förfaller, bidrag från många håll gör att Folkhögskolan kan bjuda på gratis boende – när får vi skattebetalare ta del av alla skattepengar som går till F-skolan

 11. S-O skriver:

  Mycket tveksamt initiativ från en skola liknande eftersom det kan bli frågan om negativ särbehandling
  (andra missgynnas) och ifrågasatt användning av skattemedel.
  Asylmottagningen är väl reglerat i Sverige med tydlig ansvarsfördelning mellan olika myndigheter.
  Vill andra hjälpa till finns det andra sätt att göra det på. Som privatperson eller engagemang via frivilligorganisationer.

 12. bostadslös./ Undercover skriver:

  Det är helt rätt. Men vi andra som går runt bostadslösa osv, kan vi inte få en gratis lya där med. Det är ganska kallt ändå här uppe i norr om nätterna..

 13. Tomas Mörtberg rektor Tornedalens folkhögskola skriver:

  Vi har beslutat att låta asylsökande barnfamiljer med totalt 12 barn få bo i internatrummen som för tillfället står tomma då vi inte startade någon guideutbildning till vårterminen.Vi har tänkt på barnens bästa när beslutet togs och den faller väl i linje med FN:s barnkonvention: Artikel 3 anger att det är barnets bästa som ska komma i främsta rummet vid alla åtgärder som rör barnet. Begreppet ”barnets bästa” är konventionens grundpelare och har analyserats mer än något annat begrepp i barnkonventionen. Vad som är barnets bästa måste avgöras i varje enskilt fall.Beslutet kostar kommunen 0 SEK

 14. ll skriver:

  Lätt att sätta sprätt på andras pengar.

 15. läs på skriver:

  ingenting är gratis!!! De svenska skattebetalarna står för de oerhört höga kostnaderna. Die dumme Schweden får ständigt nya ansikten…

 16. Folkhögskolans vara eller icke vara skriver:

  Tomas, det här gynnar väl Folkhögskolan mest. Ni har ju inte några utbildningar förutom SFI för nyanlända. Ni valde att satsa på det istället för att ha framförhållning och erbjuda olika utbildningar. SFI har gett mycket klirr i kassan. Guideutbildning har inte förekommit på länge. Du skriver att det inte kostar kommunen någonting, är det Folkhögskolan som står för barnens skola, förskola och sjukvård. Får dessa nyanlända behålla sina platser som Migrationsverket har erbjudit dem. De riskerar annars att bli hemlösa i framtiden.

 17. Orättvist skriver:

  Det finns nog kommunmedborgare med barn som skulle behöva tak över huvudet. De går oxå under FN:s barnkonvention. Eller hur? Man särbehandlar människor på det här sättet. Folkhögskolan ska inte ha ansvaret att dela ut gratis boende!

 18. Tomas Mörtberg rektor skriver:

  Lite information om folkhögskolans verksamhet eftersom det förekommer en del desinformation om detta i tråden. Under 2016 har vi genomfört 3000 deltagarveckor på våra långa kurser vilket innebär att vi haft 86 deltagare på kurserna, allmän linje på skolan 12 deltagare , allmän linje på distans 50 deltagare, natur- och fiskeguide 10 deltagare, samt samhällsorientering 16 deltagare. Våra kortkurser i samverkan med olika föreningar, Tornedalsteatern, körer, dragspelsklubbar mm genererar 1000 deltagarveckor. Utöver det har vi på uppdrag genomfört SFI-utbildning med ca 30 deltagare.

 19. Tomas Mörtberg rektor skriver:

  Här kommer mera information, nu om ekonomi: Folkhögskolans intäkter 2016 var över 15 miljoner, kommunen bidrog till detta med 250 000:-. Vi hade 22 anställda varav 18 på heltid. Vi betalade ut 7.057.000 i bruttolöner vilket innebär att de anställda betalat 1.519.000:- i kommunalskatt. Vi har köpt fjärrvärme från värmebolaget för 984.000:-. Vi har köpt varor och tjänster från företag under året för 660.000:-. Vi har ersatt föreningar för kortkurser med 109.612:- och vi har bekostat annonser för bland annat kulturaktiviteter för 131 000:-. Vi är en ekonomiskt och kulturell resurs i kommunen.

 20. Sputnik skriver:

  Är helt säker på att ö-torneå kommer att bli en bra kommun att bo i med gratis boende och bidrag, så nog är det bara att börja bygga nu så vi som vill flytta dit har någonstans att bo.

 21. Tomas Mörtberg rektor skriver:

  Svar till Agneta, de har inte fått kommunplacering, de skulle flyttas till andra kommuner där de skulle få bo i lägenheter som asylsökande i väntan på att få uppehållstillstånd och kommunplacering. Barnen trivs bra i Övertorneå, bra skola, bra barnomsorg och bra fritidsaktiviteter. Föräldrarna har fått välja mellan att flytta till lägenhetsboende i annan kommun eller att bo på vårat internat. De flesta barnfamiljer har valt att stanna i Övertorneå. För Kommunen blir det ingen extra kostnad, kommunen ersätts för kostnaderna för barnomsorg och skola som tidigare.

 22. Ögon i nacken skriver:

  Fakta är att folkets hus tappat stora inkomster pga att kommunen plötsligt valt att ha flera evenemang och föreläsningar på folkhögskolan. Tycker det är riktigt illa. Hur förklarar Tomas M det?

 23. Tomas Mörtberg rektor skriver:

  Svar till signaturen Genomskinligt som jag citerar ”Folkets hus i Ötå går nästan under eftersom alla konferenser och utbildningar flyttat till Folkhögskolan istället”.Jag har kollat antalet konf. och utb. som kommunen arrangerat och var det förlagts under 2015, av folkets hus föreningen verksamhetsberättelse framgår det att av totalt 24 sammankomster hos dem har kommunen bokat och bekostat 12. Av folkhögskolans arrangemang 2015 har kommunen bokat och bekostat 2. Att vi har många(ca 40) sammnkomster tillsammns med våra samverkanspartners under året verkar vara en nagel i ögat hos ”Genomskinlig”

 24. ötå-bo skriver:

  Hur stor är intäkten från Migrationsverket och från Staten? Utan dessa redovisade har FH gått med vinst runt 5 mille, vilket inte är korrekt. FH är bidragsberoende för sin verksamhet. Vad säger en Centerpartist om detta, ni är ju emot bidrag förutom till bönder!

 25. Tomas Mörtberg rektor skriver:

  Svar till ötå-bo angående Folkhögskolans bidrag. I likhet med 149 övriga folkhögskolor i Sverige så kommer 80-90% % av våra intäkter via folkbildningsrådet, migrationsverket betalar inga bidrag till oss.Så är regelverket vare sig jag som Centerpartist eller någon socialdemokrat är rektor för skolan!! Eftersom du nämner bidrag till bönderna så är det kanske på sin plats att göra lite jämförelser vad gäller statsbidrag. En bonde i norrland får ca 35% av sina intäkter i form av Eu-bidrag o nationella bidrag. En kommun i norrland,exempelvis Övertorneå får ca 42% av sina intäkter via statsbidrag!!!

 26. Tomas Mörtberg rektor skriver:

  Ett tips till er som skrivit i tråden och försöker sprida påståenden om folkhögskolan som inte är sanna, gör något vettigt av era liv istället, anmäl er exempelvis till en folkhögskolekurs.Under våren kommer vi att köra kortkurser i bärförädling, hunddressyr och timringskurs. Till hösten kan du söka till allmän linje på plats eller på distans. Vi kommer även att starta Natur- o fiskeguideutbildningen till höstterminen. Alla våra kurser är underställda vår vision:
  MED TORNEDALENS NATUR OCH KULTUR SOM GRUND VISAR VI VÄGEN TILL ETT RIKARE LIV!! PS: måndagar kl 09.30 är det gemensam gratis fika!!

 27. Elaren skriver:

  Det är märkligt i Övertorneå kommun att avundsjukan lyser så klart i kommentarerna i de flesta artiklar om det som sker och skrivs. Tack Tomas att du åtminstone försöker förklara okunskapen i flera av kommentarerna. Vi borde alla glädjas åt att vi har de olika utbildningscentran som finns i kommunen och hur många som har sin utkomst från dessa förutom TFHSK även Utbildning Nord etc. och hur mycket dom drar in friska pengar som beskattas i kommunen.

 28. Ung skriver:

  Jag har utbildning och jag gör mycket vettiga saker i mitt liv Tomas Mörtberg. Folk reagerar. Det måste du tåla utan att slänga ur dig kommentarer som ”gör något vettigt av era liv istället”. Det har varit lite för mycket smussel och lögner sedan ni kom till makten och det visas klart och tydligt genom att folk inte har förtroende för dig Tomas eller din osynlige kompanjon. I rollen som kommunalråd fanns inte möjlighet att hjälpa familjerna med boende. I rollen som rektor fanns plötsligt en lösning. ”Elaren”, jag är iaf inte avundsjuk men jag ogillar maktmissbruk väldigt mycket.

 29. Ung skriver:

  En fråga bara. När börjar ni bygga alla lägenheter till oss unga för x antal mille? Det ni lovade inför valet…ifall ni glömt.

 30. Orättvist skriver:

  Kan du kontrollera antalet år 2016? Knappast att det ser likadant ut för folkets hus 2016 som 2015 Tomas.M ?

 31. sputnik skriver:

  Börjar att bli hett under fötterna för T.M

 32. Tomas Mörtberg rektor skriver:

  Svar till ung,du skriver att jag måste tåla att ”folk” reagerar och det gör jag oxå. Men när ”folk” gång på gång skriver felaktigheter om folkhögsskolan så är det inget reaktion från ”folket” utan ren illvilja och då reagerar jag som rektor för skolan med att föra fram fakta, fakta som kan kontrolleras i skolans årsredovisning och i kommunens årredovisning.Jag upprepar min kommentar ” gör någonting vettigt av era liv istället” istället för att sprida desinformation om folkhögsk., jag gör det för att det inte ska uppfattas som någonting jag slängt ur mig utan någonting som jag verkligen menade!

 33. Tomas Mörtberg rektor skriver:

  Svar till ung vad gäller ungdomslägenheter. I kommunen har vi tagit beslut om att bygga om tjänstecentrum på Rovainen området till 12 ”ettor” lämpliga för ungdomar. Stiftelsen Matarengihem säger att det inte finns behov av ungdomslägenheter i kommunen och att det inte finns någon kö. Vår tekniska chef har upprättat ett köpekontrakt som ska presenteras för stiftelsen som går ut på att kommunen bygger lägenheterna och att stiftelsen tar över förvaltningen av dessa när de är färdiga, accepterar stiftelsen förslaget så kör vi igång bygget under våren.

 34. Tomas Mörtberg rektor skriver:

  Kan signaturen ung svara mig på vilket sätt har det varit lite för mycket smussel och lögner sedan vi kom till makten. Jag hoppas verkligen att du har grund för dina påståenden om smussel och lögner. Du är emot maktmissbruk väldigt mycket, det är jag oxå. Vet inte ifall du insinuerar på att jag skulle ha missbrukat min ställning som ks ordförande men ditt inlägg kan tolkas så. Jag vill ha svar av dig på följande frågor. När har det varit smussel och lögner från min sida under mina två år som ks ordförande? Har jag missbrukat min ställning som ks ordförande och i såfall när?

 35. Medborgaren skriver:

  Tänk om Sverige hade tagit lika bra hand om sina egna medborgare, då hade vi inte haft 35000 hemlösa i Sverige eller någon Fattig pensionär som lever Warzawa Getto liknande förhållanden.

 36. Ung skriver:

  T Mörtberg: Varför går ni ut i media och säger att ni ska bygga 30 lägenheter utan att ens ha kollat behovet?! Ni skapar stora rubriker som ”Jättesatsning” och sen är det bara oseriösa fantasier för att bli populära. Bara att googla på det. Där har vi ETT exempel på lögn och maktmissbruk.Sen har vi… Folk anställs utan intervjuer och har inte ens utbildning för jobbet. Tror inte du vill att jag namnger de personerna här eller? Vad hände med bowlinghallen? Prislappen på Ekforshuset blev väl inte riktigt som ni sa, alltså 600.000 kr?

 37. Tomas Mörtberg rektor skriver:

  Svar till ung, vad gäller bostadsbyggandet så gick vi ut efter ekonomikonferensen med att vi ska bygga för äldre, unga och för asylsökande. vad är på g, Pelloprojektet med plats för 14 boende har kf tagit beslut om och det ska genomföras. Ungdomsbostäderna ska byggas så fort som möjligt bara vi får till stånd ett avtal med Stiftelsen. Sju lägenheter som skulle renoveras i Hedenäset var avsedda för Migrationsverket och som vi kom muntligt överens om under ett möte. När avtal skulle upprättas så har det backat i frågan. Efter två år som ks ordförande har jag förstått att beslut i kommunen tar tid!!

 38. Tomas Mörtberg ks ordförande skriver:

  Till ung vad gäller Ekforshuset, upprustningen har blivit dyrare än vad vi budgeterat med, den enskilt största förklaringen till det är att vi har gjort mer än vad som var tänkt från början. Bland annat så har vi dragit in fjärrvärme, vi har rivit bort de fallfärdiga uthuslängorna och vi har anlagt en fin parkering på gården. Tillväxtkontoret,NBA projektet och Hearth of Lappland på övre plan,i nedre plan finns Fiskeomr Tornedalen, Tornedalen 2020, Företagarna, cafeteria och i februari öpnnas ett servicekontor där.Totalt kommer det att vara 13 som har sin arbetsplats i huset!visst är det bra!!

 39. Snö skriver:

  Ung hade några till frågor denne ville ha svar på….

 40. Tomas Mörtberg ks ordförande skriver:

  Svar till ung när det gäller anställningar till kommunen utan att intervjuer med de sökande görs eller att de saknar utbildning. Anställningen som figurerat i sociala medier och i HB är BUN chefstjänsten där inlägg och insändare påstått att inga intervjuer med de sökande gjorts och att den som anställdes saknade utbildning.FAKTA i ärendet är att ks arbetsutskott och fackliga företrädare har intervjuat de sökande 19 december. När vi utannonserade tjänsten krävde vi av de sökande en adekvat högskoleutb. och erfarenhet av ledarskap och det hade den som anställdes i likhet med de övriga sökande.

 41. Orättvist skriver:

  När man suttit med i politiken så pass länge som du Tomas så tycker man att du borde ha vetat att beslut tar tid, visste du inte det innan dessa två år? Är det först nu du förstått det? Vad har du gjort i politiken innan du blev KS ordf? Sovit?

 42. Tomas Mörtberg ks ordförande skriver:

  HB:s artikel om folkhögskolans planer på att erbjuda barnfamiljer, som är asylsökande, att bo på internatet startade tråden. För min del så avslutas tråden med att beskriva vad som hänt med planerna på en bowlinghall! från alliansens sida har vi förordat att b- hallen skulle byggas om till bowlinghall,som även är det billigaste alternativet vad gäller investering och drift. I dagsläget finns ingen majoritet för förslaget. Det förordas andra alternativ. En tillbyggnad intill hotellet, en tillbyggnad intill sporthallen, en tillbyggnad vid gamla tullen och en ombyggnad av dagcentret.

 43. Maja skriver:

  Tack Tomas för att du förklarar vad som är viktigt! Att prioritera barnkonventionen på det sätt ni inger hopp för oss andra som också kämpar för barnens rättigheter. Vuxna som inte förstår att barnens rättigheter borde utbildas i barnkonventionen. Ordna en kurs i det också!
  Fortsätt kämpa! Tack!

 44. Babs skriver:

  Det är väl inte att kämpa om barns rättigheter att låta dem bo kvar i Övertorneå för en tid. De rotar sig än mer och den oundvikliga flytten blir ännu svårare. Flyktingkvoten per kommun är framtagen efter kommunernas möjligheter att erbjuda bostad och framför allt arbete. Bägge är en bristvara i kommunen. Av den anledningen faller försörjning bördan på kommunen efter 2 år då migrationsverket står för kringkostnader de första åren. 10 vuxna och 10 barn är en betydande kostnad. Chansen att de kommer egen försörjning om de blir kvar i kommunen är marginell. Övertorneå har redan fyllt sin kvot

 45. Ung skriver:

  Ok.Så Ekforshuset blev dyrare än det ni sa att det skulle kosta? Dessutom – privata entreprenörer förlorade sina hyresgäster när ni ”byggde nytt”. Kontor fanns alltså redan tidigare. Inte så schysst. Ni lovade en bowlinghall till folket utan att ha tagit reda på var och vem som ska driva?! Det finns många andra tjänster där rekryteringen inte gått rätt till. BUN-chefen är bara en i raden. Man blir ju orolig när du och den andre T skriver i en insändare att ni inte bryr er vad facket säger eller förordar. Ingen idé att fortsätta utbilda sig verkar det som och lgh får jag söka på annan ort.

 46. Orättvist skriver:

  Är det inte rätt sent att komma på detta nu, var har ni varit de senaste åren med tanke på hotellet? Inte ett enda besök eller samarbete har tagits från er sida Tomas.M men nu får ni bråttom när boendena stängs ett i sänder! Skäms att ni försöker lyfta er på bekostnad av asylsökande när ni inte brytt er innan!

 47. från holmen skriver:

  För kommun placerade flyktingar får kommunen bidrag i två år. Därefter blir kostnaderna en kommunal angelägenhet.

 48. Elaren skriver:

  Ang placerade flyktingar så gäller ju 2-års regeln alla flyktingar i kommunen, även dom som sedan många år bor här och inte enbart dessa barnfamiljer som nu väckt debatten. Detta gäller i alla kommuner i Sverige. ”Att vara medveten om att man inte känner till fakta är ett stort steg till kunskap”. Skärp er i denna debatt än att sitta och föra fram än mer okunskap.

 49. Fritidsfiskaren skriver:

  Oj, oj, oj vad många negativa och kortsynta det finns i Övertorneå. Förstår ni inte att framtiden i Övertorneå m.fl glesbygdskommuner ligger i att öka befolkningen och kan denna insats få bara några att stanna permanent i kommunen så är det bingo. Missunsamma, förändringsobenägna bakåtsträvare verkar det vara gott om.

 50. egen företagare skriver:

  Mörtberg jämför en jordbrukare (som bedriver egen verksamhet fast nån ekonomiskt sinne inte finns)och bara litar på generösa bidrag…med en kommun i förhållande till emottagna bidrag. nä Mörtberg nu har du nått smärtgränsen för inte helt genomtänkta genmälen. dom flesta jordbrukare har ju flera ben och stå sig på. dom flesta äger skogsbestånd av betydande arealer och har andra sidointäkter som plogning m.m. ser man till den totala intäktssidan så lever dagens bönder ett bra liv med ett positivt resultat i bokslutet.

 51. egen företagare skriver:

  dom bönder som har fått lägga ner produktionen-med rätta- är ju bara söner som med tvång har varit tvungna och ta över föräldrarnas verksamhet. de är fakta. för se bara på bla traktorbeståndet och deras s.k privata fordonsbestånd så säger de allt. de är bara centerpartister som dom flesta bönder röstar på av gammal hävd för de är ju en s regering som gör i varje fall lite för att öka böndernas vinster.

 52. Tomas Mörtberg rektor skriver:

  Svar till orättvis,vi har nog haft kontakt med de som bor på hotellet en längre tid, mycket längre än senaste tiden som du påstår. I höstas var jag inbjuden till festen som arrangerades på hotellet, hälften av dem som tränar teakwando bor ju på hotellet. Tror att inbjudan kom med anledning av det vi gjort tidigare inte för att vi skulle erbjuda barnfamiljer boende på internatet fyra månader senare!! Du var inte på festen, för det var ingen som presenterades till namnet ”orättvis”!!

 53. Orättvist skriver:

  En fest på dessa år? Som du antagligen blev inbjuden för att du är kmr? Jag blev nog inte inbjuden då jag inte representerar övertorneå kommun. tycker dessutom dina ordval inte är passande för att komma från ett kmr. Trevligt att du har bra kontakt med de som tränar taekwondo(som det heter) tränar du själv det?

 54. #Orka skriver:

  Heja Tomas! Du, med ditt engagemang, gör ett fint arbete med mycket. Du har ständigt nya ideér och försöker finna lösningar då många ger upp. Tänk om vi i kommunen hade fler som du. Att du får jobba i motvind kan inte vara lätt alla gånger. Tänk på Churchills ord: ”Det är i motvind en drake lyfter”. Hoppas att du orkar. Alla ni som gnäller: engagera er politiskt om ni vill ha förändringar och försök se positivt på människor som försöker förbättra livet i Övertorneå.