Baskery bäst på Erkheikkibacken

 

PAJALA: Den tionde upplagan av musikaliska kärleksmanifestationen Meänfestivaali blev het.

Evighetens Orkester inleder ett något försenat program, med ett ruffigt och säreget etnostuk där den finska tangon intar en särställning. Mycket bra i rätt sammanhang – som under lördagskvällen.

The Meänland spelar reggae (mest låtar av Bob Marley) med texter på meänkieli och finska. Instrumenteringen är udda, men fungerar till största del. Ibland kommer  dockviljan att ta ställning för det egna språket i vägen för musiken.

Gitarristen Janne Schaffer är en överlevare med långt cv, där det finns många egna produktioner och än fler projekt han genomfört tillsammans med andra musiker. Aftonens kavalkad av höjdpunkter från karriären är rättfram och kul med fin musikalitet. Tonvikten ligger dock mer på den lite ”lättare” sidan, vilket förråder den gamle kämpen lite.

Höjdpunkten under kvällen blir annars de tre überhippa systrarna Bondesson i Baskery, som med sin unga frenesi låter mer amerikanska än jänkarna själva. Energin är häpnadsväckande och låtmaterialet matchar. Gruppens studioinspelningar gör inte riktigt rättvisa åt den veritabla flodvåg av talang och finess som möter åhöraren.

 

 

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: , , , ,
2 kommentarer om “Baskery bäst på Erkheikkibacken
  1. A-L skriver:

    Håller med! Om ni har möjlighet att nån gång se Baskery live, gör det! De är superbra.

  2. Eva skriver:

    Ja, suveränt bra!