Bättre laxår än i fjol

Årets laxuppgång från havet till älven är hittills bättre än i fjol, men sämre än åren dessförinnan. Foto: Lisette Olsson-Höghäll

Årets laxuppgång från havet till älven är hittills bättre än i fjol, men sämre än åren dessförinnan.
Foto: Lisette Olsson-Höghäll

TORNEDALEN: LUKE följer årligen upp laxbeståndet i Torneälven. Från slutet av maj till och med slutet av augusti kan mängden vandringslax som stiger upp för att leka i älven räknas.

Med hjälp av ett ekolod som finns i närheten av Kattilakoski i Torne älv avläses mängden fisk som vandrar i älven.
Ekoloden producerar en slags videobild på undervattensobjekt så att fisken kan räknas på ekolodets skärm. Med ekolodet kan man observera fiskar i laxstorlek på nästan hundra meters avstånd.
Siffrorna över laxbeståndet i Torneälven är preliminära eftersom der längs en 20 meter lång sträcka på den djupaste platsen i flodfåran inte går att räkna fiskarna. Ekolodet når inte botten och därför saknas uppskattning av fiskarna som vandrat där.
Fler än i fjol
Enligt tabellen som uppdateras minst en gång i veckan hade 18.226 fiskar passerat ekolodet till den 29 juni i år. Det är fler än vid samma period i fjol då hade 12.783 laxar passerat mätpunkten.
Vid det sista mätdatumet i fjol, den 28 augusti, hade 40.952 fiskar passerat. Det var en kraftig minskning jämfört med 2016 då 98.285 fiskar räknades ha passerat den 27 augusti.
Den dagliga mängden fisk
Den första observerade siffran för i år när mätningen startade är 22 fiskar dagligen den 23 maj. Efter det har fiskmängden per dag ökat, den 22 passerade 927 fiskar och högst antal hittills som passerat under en dag 1.877 fiskar som registrerats den 24 juni.
Den senaste uppdateringen är den 29 juni och visade att 674 fiskar passerat under dygnet.

Yrkesfisket

Drygt två veckor tog det för laxkvoten att bli uppnådd i Bottenviken.
Startskottet gick söndagen den 17 juni klockan 12.00 och är nu avblåst sedan förra veckoslutet.
Laxfisket för säsongen 2018 i Bottenviken stoppades under natten mellan fredag och lördag då kvoten uppnåtts som tilldelats för området, som betecknas som område 31. Kvoten för området var 19.000 laxar.

Publicerad i Svenska
12 kommentarer om “Bättre laxår än i fjol
 1. Tony skriver:

  Nu ca 20000 lax på ca 6000km laxförande älvar är som en piss i rymden. Tänk om laxen fått en chans då hade siffran varit minst 300 000 lax och världens bästa laxälv. Tänk vad det skulle göra för en glesbygd som urbefolkas för varje år. 20000 laxar ger drygt 3 laxar per km älv, det ger lite perspektiv hur lite 20000 är. Laxen har för många hinder längs vägen. Det är kortsiktigt tänk att ta upp laxarna i havet, det är inte många som gynnas av det. Några få kan dryga ut sitt bankkonto. Det är svårt för lokala företagare att bedriva fisketurism när älvarna är nästan laxtomma……

 2. Tony skriver:

  Lite fel kalkylerat..,rättelse det är ca 1200km älvar och ca 16 laxar per km älv.

 3. företagare skriver:

  Lovande Start??????
  Hur f-n kan man påstå det??
  Kommer knappast upp i förra årets bottensiffror!
  Kom igen nu, så uppenbart att ni går ”yrkesfiskarnas” ärenden!
  Detta diskuteras flitigt bland sportfiskare, det ska ni veta!
  Pinsamt faktiskt!

 4. Trekrok skriver:

  Inte är älven tom på lax. Vilken älv har Tony tittat i? Den som kan sina knep får lax nästan varje dag. Men det är ju bara en om dagen…

  Fisketuristerna, jahaaaa. De jag mött är några skäggiga gubbar som hämtar en snusdosa i affären. Makkaran kommer från Snellmans och olut från Alko. Vad blir det för pengar till lokala företagare???

 5. Tony skriver:

  Istället för att tänka bakåtsträvande, Trekrok kan du inte förklara vad som är positivt och bra för länet med yrkesfiske efter vild lax och öring. Jag kanske missat något.

 6. Sarva skriver:

  Samma sak med inkomster från fiskekorten,fiskare från vårat grannlandet betalar samma pris på årskortet som vi ortsbor.Det är nog ett slags öppna edra hjärtans politik, fiskas långt in på hösten, vad händer med laxbeståndet i framtiden,när lekmogen LAX fiskas upp? Sätt stopp för laxfiske senast 10 augusti.Håller med 3 kroken i mångt och mycket.

 7. Hentus skriver:

  Laxen värde i älven ligger på
  c.12000kr/st och genererar enorma pengar till området efter älven vi är inte riktigt lika duktiga som Finland på denna turism. Norra Finland är full med fiske turister.

 8. Sarva skriver:

  Svar till Hentus: Du har rätt att fisket utnyttjas bättre i det få fiskevatten som finns i Finland. Tar man bort Torne, Muonio älvar finns inte mycket kvar. VÄLDIGT höga priser på fiskekort, därför söker man sig till svenska vatten. Från Vänern och Vättern till dom nordligaste fjällsjöarna. Det ger inte så värst mycket klirr i kassan! Utländska fiskare bedriver guidning med hjälp av allemansrätten!Absolut noll koll.

 9. Kosioniva skriver:

  Som vanligt kan HB inte skriva något negativt om laxuppgången eller fisket i älven.
  Varför inte göra ett artikel om hur fisket i Matkakoski har varit i år?
  Antar att en sådan artikel inte skulle uppskattas av kustfisket.
  I artikeln står det:
  ”Enligt tabellen som uppdateras minst en gång i veckan hade 18.226 fiskar passerat ekolodet till den 29 juni i år. Det är fler än vid samma period i fjol då hade 12.783 laxar passerat mätpunkten.”
  Fel! Den 29e förra året hade 16 093 st fiskar passerat räknaren.
  Laxuppgången är betydligt tidigare i år och tendensen är klart vikande.

 10. Kosioniva skriver:

  Jag antar att anledningen till att vi har regler i älven är för att hålla ner upptaget av lax men känslan är att det är något annat som ligger bakom dessa regler.
  1. Varför är det förbjudet att fiska innan den 1a juni medans det är ok att ta upp svartlax i slutet av augusti?
  Varför är det tillåtet att fiska med flytnät?
  Varför får vi ha ett obegränsat antal spön efter båten medans fiske med paravan är förbjudet?

 11. Kosioniva skriver:

  Om fisket skulle vara tillåtet så direkt när isen går och stoppas den 15e augusti som tidigare skulle betydlig färre fiskar tas upp.

  Det är helt obegripligt att fiske med flytnät tillåts. Vad är syftet med det?

  Rimligt är väl att ett fiskekort ger rätten att använda ett spö.
  Dom flesta båtar som jag ser ute på älven har 6 spön efter båten medan en pensionär som inte kan ro eller kasta inte får lägga ut en vobbler med paravan.

  Syftet med reglerna är inte att begränsa laxupptaget utan syftet är att underlätta för finska båtfiskare. Alla verkar dansa efter deras pipa så även länsstyrelsen.

 12. Viktigpetter skriver:

  Märkligt närsynta funderingar, ingen frågar efter hur mycket lekomogen lax som fångas i Östersjön. All lax som kommer hit upp är lekmogen och därför borde laxen bara få fiskas i Torneälvsområdet. Fiskeregleringen kan därmed förenklas.