Bättre täckning efter massiv satsning

TORNEDALEN: Telefonoperatörerna Tele2 och Telenor har nått sitt mål att täcka 90 procent av Sveriges yta. I Norrbotten har antalet basstationer ökat med 304 procent – vilket är den största procentuella ökningen i alla landets län.

Enligt Björn Lindberg, täckningsexpert på Tele2, var Norrbotten ett prioriterat län när planen lades. Bara för Tornedalens del rör det sig om ett 70-tal upprättade basstationer till redan befintliga stationer, som tornedalingarna kommer att kunna nå.

– Det är mer än en fördubbling så satsningen är massiv. Vi har haft dålig täckning där uppe, och sedan har vi haft många kundönskemål om täckning därifrån. Vi vet att regionen växer när man tittar på dataanvändningen för här uppe finns inte fiber överallt. Det en jätteskillnad för de som bor där ute att kunna använda 4G-nätet istället. Vi ser den ökade trafiken och kundtillströmningen så det är positivt från alla sidor, säger Lindberg till HB.

Det var 2014 som operatörerna Tele2 och Telenor gick ihop för att förbättra det gemensamma 2G/4G-nätet i landet. När satsningen påbörjades låg täckningen på cirka 70 procent. Idag täcker operatörerna 90 procent av Sveriges yta, vilket gör att det satta målet har uppnåtts.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , ,