BC-handlingarna har landat

Barents Center, gropen20150602_15-30-17_ÖP

Mikael Fahlanders, och David Lehtos, senaste löfte infriades. Den 27 maj stämplades de bygghandlingar in som ska förvandla gropen till ett miljardprojekt: Örjan Pekka

HAPARANDA: Mikael Fahlander höll sitt senaste löfte. Länge efterfrågade bygghandlingar för Barents Center stämplades in hos Haparanda stad den 27 maj.

Det är dessa ritningar, om de godkänns av samhällsbyggnadsnämnden, som ska ”sjösätta” det länge omdiskuterade byggprojektet i miljardklassen.

Kommunens tjänstemän, med förvaltningschef Göran Wigren i spetsen, har nu en  vecka på sig att granska materialet innan ärendet hamnar i det tekniska samrådsmöte som krävs enligt plan- och bygglagen.

– Det här innebär att de ska kunna hålla tidtabellen. Vi kommer att granska materialet noggrant, och ta hjälp av kollegorna i Torneå, samt av stadsarkitekten, Johanna Söderholm, som numera jobbar för Tyréns, säger Wigren till Haparandabladet.

– Att vi nu fått in handlingarna enligt utlovat datum, är väldigt positivt. Nu sker en normal handläggning och samrådsmötet är inplanerat till den 8 juni, säger en nöjd Peter Waara, (S)-märkt kommunalråd, i en kommentar.

Publicerad i Haparanda
22 kommentarer om “BC-handlingarna har landat
 1. Gert F skriver:

  Äntligen

 2. P. skriver:

  Lika efterlängtade som skatteåterbäringen. 🙂

 3. Tuomas skriver:

  Gymnasiet och arenan? Och hyran ska vi betala.Smart. Var finns alla arbetsplatserna? Vad har Gunnel Simu skrivit under?

 4. skeptikern skriver:

  Lite nyfiken på vad som kommer att byggas egentligen.
  Det blev ju ändringar och minskad yta, vart tog hotellet vägen, hur mycket skiljer sig verkligheten från det förslag som vann upphandlingen osv.
  Kan man få se de nya ritningarna någonstans?

 5. Oh Shit! skriver:

  Det blev som befarat. Kommunen blev blåst. Det blir en ishall och en ny skola. Resten vart det inget med. Skola är väl ok, men ack vad dyr den blir. Ishall däremot, behov??

 6. intressentti skriver:

  Spännande att man på kommunens hemsida kan läsa om hur man flyttar in i den nya gymnasieskolan hösten 17 – dvs om 14 månader. Den som tror att detta bygge är klart då har spelat för mycket Sim City med snabbspolning på. Förhoppningsvis börjar det byggas men 2 år får man nog räkna med. Om inte alla nya gymnasieelever ska läsa på byggprogrammet och kommunen bjuder byggarna på gratis arbetskraft?

 7. Bananen skriver:

  Fahlander är listig som en räv..:)
  Alla vägar bär till Rom..

 8. Hallå!!?? skriver:

  Det blir naturligtvis ngt strul med det inlämnade, naturligtvis beräknat från deras sida, för att förhala bygget ..

 9. Matias skriver:

  Mycket bra för Haparanda. Skitsamma om det är vi som bröjkar och får en liten skattehöjning..bygget är väl det bästa som kunde hända hpda!!! Mycket bra.

 10. Till testaren skriver:

  Hoppas att byggherren gör som Matteus i Bibeln och gör ett bra grundarbete. I Rajalla är det knappt några sprickor i garagegolvet.

 11. Herratonaika... skriver:

  För två dagar sedan var det illa att bygghandlingarna inte hade kommit in. Nu är det dåligt också när handlingarna är inne. Av kommentarerna ovan noterar jag två som är positiva, och sex som är negativa. Jösses! Haparanda vore en bra plats att flytta till, om det inte vore för det negativa klimat som finns i kommunen. Skärp er!
  Soligt idag, men det går säkert åt helvete i morgon.

 12. Hallå!!?? skriver:

  Jag är realist, bygger man ett sådant komplex så vill man ha avkastning, det får man av hyresgäster, och dom lyser med sin frånvaro…

 13. Ingen rök utan eld skriver:

  Dom bygger bara det som kommunen betalar hyra för!,det skulle räckt med en utbyggnad av Kuben och en skola bredvid, då kanske skolarbetet skulle ha blivit viktigast?

 14. Hyresgäster saknas skriver:

  Problemet är inte själva bygget det stora och troligtvis oöverstigliga problemet är att skaffa hyresgäster. Se på Rajalla som aldrig haft fullt med hyresgäster.

 15. Onödigt skriver:

  Slöseri med pengar. Renovera det som finns .
  Ta hand om staden och håll efter gatorna och vägkanterna.
  Jag tror Fahlander kan tänka sig hoppa av projektet med glädje.

 16. skeptikern skriver:

  Vet inte om jag är negativ Herratonaika för att jag vill veta, om verkligheten överenstämmer med dikten.
  Om man vinner en såpass stor upphandling ska det som fanns med byggas.
  Så ja jag vill se ritningarna och veta vad som kommer att byggas, gärna en lika fin översiktsbild som den bild som vann upphandlingen.

 17. Leif WC Stol skriver:

  ”Ingen rök utan eld”.. tror Du jultomten, eller..?? Du tror väl ändå inte, på djupaste allvar att sådana här gossar som herremannen(”falle”) ifråga bryr sig om barnen blir lidande eller inte..???
  För övrigt.. bygget skulle vara igång ”INNAN” semestern, men denne ”herreman” vet hur slipstenen skall dras och kommunen bockar djupt…men kan känna sig blåsta på konfekten, m.a.o., det blir inget under år 2016..!!! Så frågan är (och kvarstår).. vilket år/årtionde var(är) det tänkt..??

 18. läs på skriver:

  Fahlander vill bygga det som han kan debitera Haparanda för, resten är mera tveksamt…Hal som en ål verkar han vara

 19. läs på skriver:

  Ju mer som kommer fram om BC-upphandlingen ju mer korkad visar sig Sossarna i Happis vara!!

 20. meänkieli skriver:

  de blidde bara en tumme av en ev BC…de är devisen…

 21. meänkieli skriver:

  titta bara på LKAB:s satsning bla i svappavara..för 3 år sedan var de en bra investering..men inte i dagens läge..men investeringen är redan gjord! titta på BC:s kommande investering…som inte är påbörjad ännu…chans finns och ta förnuftet till fånga och avbryta investeringen till allas ekonomiska fromma…waara får väl bits i de sura äpplet…inge fara inför valet och falander kommer att hoppa jämnfota av lycka om så sker..allstå alla är nöjda…de är bara och agera gör de nuu…

 22. Testaren skriver:

  Fahlander bygger det så klart som är lönsamt ekonomisk, dvs arenan och skolan resten bygger han också som ett tomt skall med massa löften som ej skrivet i kontrakt, när väl kommunen flyttat in, dvs när kommunens lokaler är besiktade lovas resten som aldrig infinner isg, varför tror ni ikes vill bli aV med sina fastigheter i happis.