Bedragare agerar via sms och mejl

TORNEDALEN: Bluffmejl och sms från bedragare som utger sig för att vara kända företag är ständigt i omlopp. Därför har de europeiska länderna gemensamt utlyst oktober som informationssäkerhetsmånaden för att öka kunskapen i samhället hur man skyddar sig mot bedragare.
Bara under de senaste åren har bedrägerierna ökat kraftigt i Europa. Den procentuella ökningen i Sverige ligger på omkring 10 till 15 procent per år.
I en förebyggande insats med att hejda den uppåtgående brottstrenden arbetar de europeiska länderna aktivt för att öka kunskapen kring olika bedrägeriformer.
Som ett led i detta arrangeras sedan 2012 Informationssäkerhetsmånaden under Europols flagg, för att skapa en kraftfull gemensam brottsförebyggande insats.
Dagens bedragare är listiga och har inga hämningar när det gäller att få tag på personlig och värdefull information genom varierande tillvägagångssätt.
Ett vanligt tillvägagångssätt är att förvirra mottagaren genom ett e-postmeddelande som tillsynes är skickat från en bank eller myndighet, eller genom sms där avsändaren uppger sig vara ett känt företag. Ofta är det någon form av vinst eller återbetalning som bedragaren lockar med.
Granska noga alla meddelanden med felstavningar och konstig grammatik som innehåller krav på att avsändaren vill ha tillgång till personliga uppgifter, svara inte på meddelanden eller e-post och klicka aldrig vidare på länkar.
På polisens hemsida går det att läsa mer om hur man kan skydda sig mot bedrägerier.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala Taggar: ,