Befarar ett nej till finansiell lösning för Northland

PAJALA: Den finansiella lösning som ska rädda Northland Resources kan vara i fara.

Orsaken är, enligt en grupp som kallar sig ”företagare och samhällsmedborgare i regionen”, att de fått kännedom om att ”vissa utländska obligationsägare” inte accepterar den senaste insatsen av finansiärer och därför kommer att kullkasta den finansiering som Northland och dess rekonstruktör lyckats samla.

Den senaste insatsen innefattar pengar från bland annat Folksam och LKAB.

Gruppen som för fram uppgifterna är Bengt Niska, tidigare kommunalråd i Pajala, Patrik Snell, företagare och borgenärsrepresentant samt Jan-Erik Magnström som är företagare och ordförande i Pajala Utveckling ab.

När HB når Bengt Niska är han mycket fåordig och vill inte berätta om de dramatiska nyheterna utan hänvisar till en presskonferens som utlysts till måndag klockan 11.

Vad som skulle få befintliga obligationsägare att säga nej till den nya lösningen är okänt i dagsläget. En spekulation kan dock vara att nya investerare, genom kravet på styrelseplatser, får alltför stor makt över Northland-bolagen i förhållande till aktieägare och befintliga långivare (obligationsägare).

En omröstning för obligationsägare ska hållas på tisdag. Enligt vad rekonstruktören Lars Söderqvist sagt till HB i torsdags, såg han omröstningen som en ren formalitet.

 

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: , , , ,
3 kommentarer om “Befarar ett nej till finansiell lösning för Northland
 1. Northlander skriver:

  Så Bengt Niska arrangerar en presskonferens? Det kan tyvärr bara tolkas som att han förbereder en politisk comeback. Är det Buchts riksdagsmandat eller Wennbergs kommunalrådspost som han är ute efter, månntro?

  Jag tror att det vore klokt av Magnström, Snell och de norrbottniska tidningarna att vara försiktiga innan de ställer upp på den här typen av spektakel.

 2. Pottaskasajo skriver:

  Slaktvärdet högre än obligationsvärdet= stor risk för KK, de gamla obligationsägarna ”ser om sitt hus”, avgörande i morgon förmiddag på obligationsägarmötet.

 3. Anders Bäckström skriver:

  Jag fattar inte att man kan ”gilla detta”? Det skulle vara mer konstigt, om alla skulle vara komfortabla med den plan som beslutats om. Det verkar som att Lars-Erik Aaro sitter ganska lugn. Det är en del av den finansiella verkligheten