Befarar översvämning vid högt vattenflöde

TORNEDALEN: Norr om centrala Haparanda och Torneå i höjd med golfbanan finns det en översvämningsvall som byggdes 1999. Enligt en finsk prognos befaras vattennivån överstiga vallen. Vilket skulle innebära den högsta vårfloden sedan 1990. I grannlandet förbereder Torneå stad inför vårfloden.

Vattennivån beräknas stiga stegvis från och med nu fram till slutet på maj, och sedan sjunka tillbaka mot normal nivå i början på juni.

En schaktföretag i Torneå påbörjade igår på uppdrag av Torneå stad att köra schaktmassor till området i närheten av golfbanan, med syfte att förhindra eventuell risk för översvämning.
Enligt uppgifter till Hb ska Torneå stad, finska meterologiska institutet och Lappland ely-centrum att hålla möte idag för att planera om möjliga skyddsåtgärder.
Stor översvämningsrisk
På sin hemsida skriver Ely-centrum att vattennivån i Torneälven riskerar stiga högre än översvämningsvallen.
Något som kan innebära risk för översvämning i de byggnader som ligger i närheten av älven och stadsviken.
Till finska Iltalehti säger Timo Alaraudanjoki, specialist på vattenfrågor vid Lappland ely-center att årets vårflod är en exceptionell situation.
– Längs hela Torneälven stiger vattennivån till rekordnivåer om vattenprognoserna realiseras.
” Det finns ett hot mot vatten som stiger till en sådan nivå att den kan korsa vallen som byggdes för att skydda Bottniska viken och dess byggnader. Om så var fallet skulle risken för översvämningsskador förmodligen vara hög”, skriver Iltalehti.
Blöta dagar
SMHI har inte gått ut med någon prognos som rör Torneälven specifikt, men däremot med en varning att flödena i små och medelstora vattendrag i Norrbottens kust- och inland väntas stiga snabbt de närmast dagarna.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , ,
10 kommentarer om “Befarar översvämning vid högt vattenflöde
 1. Haparandabo skriver:

  Finns det någon uppdatering om ifall vallen har förstärkts? Jag tog kontakt med kommunen, tidigare i dag, och de menade att finska sidan hållit på med att förstärka vallen. Behöver man oroa sig om man bor exempelvis på Strandgatan? Enligt SMHI ska flödena minska för de södra delarna av Norrbotten men det kanske inte spelar roll ifall vallen ej ännu förstärkts färdigt?

 2. Haparandabo skriver:

  Ursäkta; södra syftar ju naturligtvis betydligt längre söderut och ej ju då österut. :/ Önskar att man kunde redigera posterna, efteråt.

 3. ara skriver:

  Klart Torneå förbereder…I Haparanda görs inget…VAD gör kommunen för innvånarna?

 4. Lena Ekh skriver:

  Haparanda kommun arbetar för fullt med förebyggande åtgärder på och vid befintlig vall. Den kommunala räddningstjänsten i Haparanda samarbetar också med den finska räddningstjänsten och militären. Vi har också begärt nationell förstärkning med anledning av den kraftiga vårfloden. Den kommunala organisationen har varit igång i operativ drift (skarpt läge) de senaste dagarna, både vardag och helgdag.

  Information finns på kommunens hemsida http://www.haparanda.se och på kommunens Facebook sida. Löpande uppdateringar sker.

  Med vänlig hälsning
  Lena Ekh
  Kommundirektör
  Haparanda

 5. Älvbo skriver:

  De värsta översvämningarna som vållat skada i Haparanda har orsakats av isproppar nedanför älvmynningen. Nu är det muddrat och all is har passerat. Det mycket varma vädret ger rekordstora vattenvolymer som Torneå älv pressar ut till Bottenviken. Men historiskt sett finns inga så höga vattennivåer att frukta.

 6. Översvämmningsområde skriver:

  Möjligtvis så borde gubbarna gummorna och kultureliten som beslutar om byggen utmed strandpromenaden fundera varför området är klassat som översvämningsområde.

 7. Knapsu skriver:

  Doften av bränd ara.

 8. Laitahyökkäjä skriver:

  ”Haparanda gör inget för invånarna”? Sitta och gnälla i rökpörtet går bra. Vad har du gjort för Happis då? Engagera dig politiskt så kan du kanske påverka!

 9. Ex pajalabo skriver:

  Den glömda muonioälv 18-5 vattennivån bara stiger nu har
  Nått källarnivån fått ta in länspumpen