Befolkningen fortsätter att öka i Norrbotten

NORRBOTTEN: Enligt ny statistik från SCB flyttade drygt 1.100 fler personer till Norrbotten än folk som flyttade ut förra året.

Detta är den högsta siffran sedan år 1975.

Totalt rör det sig om drygt 7.850 personer som flyttade till länet 2013. Den totala befolkningsökningen på drygt 800 personer är den största på 20 år, en ökning för andra året i rad och betydligt högre än förra året.

Sju av Norrbottens kommuner uppvisar en folkökning, däribland Pajala som ökade sin befolkning för andra året i rad. Och för första gången på 20 år ökade även Gällivare och Arvidsjaur sin befolkning.

– Det är fantastiskt att se att befolkningsökningen fortsätter. Det betyder mycket för den fortsatta utvecklingen i Norrbotten, säger landshövding Sven-Erik Österberg i ett pressmeddelande.

Inflyttningen står för den största befolkningsökningen eftersom det föds allt färre barn i länet.

– Det kan inte nog understrykas hur viktig inflyttningen är för framtiden i Norrbottens alla kommuner. Därför arbetar vi hela tiden för att länet ska vara attraktivt för alla, de som redan bor här och de som vill flytta hit, säger Sven-Erik Österberg.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , ,
6 kommentarer om “Befolkningen fortsätter att öka i Norrbotten
 1. Pentti Varg skriver:

  Om nu inflyttningen verkligen är så viktig för framtiden i Norrbottens alla kommuner så kan väl landshövding Sven-Erik Österberg förklara varför arbetsförmedlingen gör allt i sin makt för att deportera folk söderut, i stället för att låta arbetssökande personer som vill, få gå utbildningar som passar hemkommunens arbetskraftsbehov. Kommunernas behov av inflyttning kontra arbetsförmedlingens iver att skicka bort folk från domsamma står i uppenbar motsats. Var finns det sunda förnuftet.

 2. Mickel Räv skriver:

  En inflyttning och rörlig arbetsmarknad kräver ju bra bostäder, hur det ser ut i Norrbotten idag vet vi, det finns inga lediga bostäder, och för att kunna flytta när man fått ett arbete vill man bo någorlunda bra. Politikerna verkar ha tappat bort det faktum att människor som bor bra även orkar utföra ett bra arbete. Bostadsbristen i Norrbotten och övriga landet är en skamfläck för välfärdsstaten Sverige. Men skattesänkningarna tilltalade ju tydligen väljarkåren mest.

 3. Stig Aspholme skriver:

  Antalet arbetare inom länet, som bor i husvagnar kan räknas till flera hundra i de olika kommunerna, är det humant att inte kunna erbjuda bostäder åt dem som arbetspendlar(ofrivillight)?

 4. Pentti Varg skriver:

  Öppet arbetslösa samt sysselsatta i arbetsmarknadsprogram 16-64 år, årsmedeltal i Norrbottens län 2013: 10669 personer.
  (Källa: Arbetsförmedlingen, uppdaterad 2014-01-16)
  Antalet platsannonser på arbetsförmedlingens platsbank idag 2014-02-19 summa: 899 stycken.

 5. Chockad besökare skriver:

  ”Kom inte hit” var beskedet från Vårdcentralen i Hp,när vi legat i hög feber i flera dagar och behövde läkarvård. Hur kan Kommunalrådet sitta i TV och tro att fler vill flytta hit med avsaknad av läkare här.