Övertorneå behåller 31 ledamöter i fullmäktige

ÖVERTORNEÅ: Kommunfullmäktige i Övertorneå tog på måndag beslutet att inte minska antalet ledamöter i fullmäktige.

Kommuner med färre än 8.000 röstberättigade invånare har från och med i år getts möjligheten att minska antalet ledamöter i kommunfullmäktige.

Som Haparandabladet skrivit har motiveringen till att inte minska antalet  varit att kommunen vill slå vakt om en bredare demokrati. Kommunfullmäktige tog också beslutet att behålla den gamla ordningen med 31 ledamöter.

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar: , ,
14 kommentarer om “Övertorneå behåller 31 ledamöter i fullmäktige
 1. Pälle skriver:

  Det borde räcka med mindre antal ledamöter. Men den stora grejen är att kommunen bör minska på antalet tjänstemän. Vill inte peka ut någon avdelning men de flesta invånare med insikt vet på vilken enhet var det kan sparas mest.

 2. Karl P skriver:

  Det är inte bara löner och framtida pensioner som kostar med onödigt många tjänstemän, även lokalytor är dyra idag. Kommunen har alldeles för stora kontorsytor. Minska dem och minska kostnaderna.

 3. O-Jan Te skriver:

  Jag vet då ingen tjänsteman/kvinna som är onödig eller inte gör sitt jobb. Vore väldigt intressant att veta vilka tjänster det syftas på? Tycker synd om de som jobbar dag ut och in för att förverkliga det politikerna beslutar och ändå blir deras jobb kallat onödigt (till och med av vissa politiker som faktiskt är deras chefer). Läskigt, riktigt läskigt…

 4. Roland Juntti skriver:

  Eftersom O-JanTe frågar och jag inte är rädd för att ifrågasätta så undrar nog dom flesta med mig om det verkligen behövs eller bör prioriteras en myggutredare, kommunikatör, meänkieli-ambassadör? Ja, listan kan göras mycket längre men endast att ifrågasätta dessa tjänster gör att jag kommer personligen att utsättas för en hel massa personliga påhopp för att vågar ifrågasätta dessa tjänster vars enskilda kostnad vida överstiger en undersköterskas lön i äldreomsorgen.

 5. O-Jan Te skriver:

  Roland Juntti. När det gäller ”mygg-utredare” så är det ingen person som är anställd för att göra enbart detta. När kommunfullmäktige beslutar att något ska utredas så är det bara för den tjänsteman som åläggs att utreda saken att leverera.Gällande ”meänkieli-ambassadör” så är det en tjänst som bekostas helt av statliga minoritetsspråksmedel och kostar kommuninvånarna noll kronor.Slutligen så har samtliga kommuner i Norrbotten minst en person anställd som informatör/kommunikatör.

 6. Göran Lahti, kommunikatör, Övertorneå kommun skriver:

  Hej, Roland Juntti. Du har naturligtvis rätt till en åsikt. Men jag vill bara upplysa dig om att jag jobbar mycket hårt med att marknadsföra Övertorneå kommun, uppdatera och utveckla kommunens hemsida, skriva pressmeddelanden, informera våra medarbetare och invånare samt utveckla, genomföra och dokumentera kommunala evenemang med mera. Jag kan passa på och informera dig om att alla kommuner har någon informationsansvarig och ditt parti har exempelvis en hel redaktion av informatörer.

 7. Roland Juntti skriver:

  Jag har aldrig ifrågasatt olika personers arbetsbörda eller den arbetsinsatts dom gör i sitt arbete utan frågan handlar om vad som bör prioriteras ,någonstans måste alla pengar tas och kanske det är så att vi behöver dessa och fler tjänstemän samtidig så sparar vi på personal inom vården och lägger ner psykvård och äldreboende

 8. Roland Juntti skriver:

  Mer
  Lahti som är kommunikatör borde väl vara mer insatt i att även Övertorneå kommun försöker hitta vägar för att minska på utgiftsidan när det gäller tjänstemän
  Missade kommunfullmäktige mötet i måndags där information gav om olika projekt där Övertorneå kommun förde samtal med övriga kommuner i vår närhet om att samarbeta inom vissa tjänsteområden för att därmed samtliga skulle få mindre kostnader kanske det även gäller myggutredningen

 9. Erkki skriver:

  Där ser vi SD igen. Populistiska argument utan att ha någon koll överhuvudtaget.

 10. Göran Lahti, kommunikatör, Övertorneå kommun skriver:

  Roland Juntti. Eftersom jag inte uttalat mig kring ”utgiftssidan” så har du ingen aning om hur insatt jag är i dessa frågor. Jag berättade ovan vad mitt jobb går ut på och det har inget med tjänstetillsättningar att göra. Det är våra politiker som beslutar om ekonomiska ramar och de politiska nämndernas och förvaltningschefernas uppgift att ansvara för respektive nämnders och förvaltningars bemanning och utgifter. Se, nu har jag informerat igen. Med vänlig hälsning, Göran Lahti

 11. Göran Lahti skriver:

  Bara för protokollet så har jag just träffat Roland Juntti på ett av våra fina lunchställen. Vi pratades vid och det avslutades med att han bad mig om ursäkt och vi tog i hand.

 12. Roland Juntti skriver:

  Jag tror nog att debatten blivit fel , mina inlägg syftade till Lena Anttis utredning om ett samarbete mellan kommuner för att minska dom offentliga kostnaderna i Övertorneå kommun.
  Se tidigare inlägg där jag även påpekar att jag inte själv sett kommunalfullmäktigemötet utan min avsikt var att få Göran till att redogöra för Anttis utredning
  Jag har aldrig påstått vem som behövs eller inte eller att någon inte gör det jobb dom blivit anställda till, om det har uppfattads så ber jag om ursäkt.

 13. kaffemaskin skriver:

  Så många onödiga tjänster inom tekniska och i rävlyan…

 14. Logik skriver:

  Det är väl bra att skattepengar går till sysselsättning, oavsett om det är myggutredare eller kaffekokare. En del kommer tillbaka i skatteintäkter annat kommer tillbaka indirekt genom att affärerna/restauranger får ökad inkomst med en promille per anställd, vilket i form av moms och avgifter kommer tillbaka till staten. Ponera att kommunanställda minskas till en person. Ojoj vilken arbetslöshet+övriga affärer i bygden får lapp på rutan eftersom ingen har råd att köpa, snöbollseffekt. Mer tjänster!