Bekräftar att den politiska kuppen var planlagd

Erling Fredriksson bekräftar att föräldrarna hade pratat ihop sig om taktiken när man ville få inflytande i arbetarekommunens styrelse. Foto: Lars Pekka

Erling Fredriksson bekräftar att föräldrarna hade pratat ihop sig om taktiken när man ville få inflytande i arbetarekommunens styrelse. Foto: Lars Pekka

PAJALA: Erling Fredriksson, tales­person för föräldrarna i Tärendö, bekräftar nu till Haparandabladet att maktövertagandet i Pajala arbetarekommun var en planerad aktion från föräldrarna.
Liksom många andra vill han inte tala om en politisk kupp som riktats mot (S)-partiet.

– Vi var överens om att vi skulle engagera oss politiskt och gå på arbetarekommunens årsmöte för att kunna påverka styrelsevalet, säger han. Och vi lyckades. Det här visar att demokratin lever och att det går att påverka genom att engagera sig politiskt.

Möte före årsmötet

Erling Fredriksson hade redan i de interna diskussionerna mellan föräldrar­na gjort klart att han själv inte kandiderar till en styrelsepost.
Föräldrarna hade ett internt möte före arbetarekommunens årsmöte förra tisdagen och där kom man överens om vilka föräldrar som skulle kandidera till styrelsen.

– För mig är det uppenbart att frågan om skolskjutsningar för årskurserna 6-9 och allt som drabbar även mindre barn på anslutnings­bussar måste upp i fullmäktige igen.

Ställer krav

– Det här lägger också ett stort ansvar på oss som jobbat med skolfrågan att göra något konstruktivt av vår framgång, och framför allt ta ansvar för utvecklingen i våra egna byar.

– Jag tycker också att man på sikt ska försöka få en balans i arbetare­kommunens styrelse mellan centralort och byar. Valberedningens ambition med sex ledamöter från byarna och fem från central­orten kan vara en bra framtida balans som speglar befolkningsstrukturen, säger Fredriksson.

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: , , , ,
7 kommentarer om “Bekräftar att den politiska kuppen var planlagd
 1. Sätt igång och rensa i kommunhuset skriver:

  När ni nu genomfört kuppen sätt hela kommunhuset under luppen med alla förvaltningar. Granska varför svinnet är högt och hur kompentensen är inom kommunen. Granska jäv- och släktförhållanden.
  Finns misskötsel sparka ut och rensa upp hela kommunen en gång för alla från allt mygel. Minska kostnaderna och sätt kompetent folk till ledningen.

 2. ingvar k skriver:

  Jag har svårt att förstå skriverierna om en politisk kupp. Tvärtom vill jag påstå att detta är bevis att demokratin fungerar. Varenda en som såg att medlemsantalet stiger i orter på förslag på skolneddragningar, att nu är det frågan om fraktionsbildningar. Resultatet är en demonstration gentemot byn Pajala.

 3. Cementiblandari skriver:

  Läste idag på HB att ”kuppmakarna” har två gamla avdankade kommunalråd som mentorer. Haha

 4. Bybo skriver:

  Vänta och se!

 5. Hunki skriver:

  Ska bli spännande att se vad de nya förslagen om besparingar ska göras. När man inte kunde tro att det kunde bli en mörkare framtid för denna Kommun..

 6. Mörk skriver:

  När inkompetensen styrt i decennier ser man nu till slut resultatet. Ineffektiv verksamhet höga kostnader stort svinn. Så lär det fortsätta. Om man inte gör något drastiskt kommer bara svinnet och ineffektiviteten att öka. Kostymen är för stor och har vuxit i kompisanda och via släkter. Det är dags och rensa upp,
  minska på hylliggare och rikta pengarna dit de verkligen behövs.

 7. Fd-Bybo skriver:

  Sossarna har ett sovjetiskt sätt att bedriva politik, med kupper i politbyrån och ett parlament som bara ska lyda order. Samma rot, samma växt.