Bengt Pohjanen fick ta emot kulturpris

NORRBOTTEN: Författaren/krönikören Bengt Pohjanen fick i tisdags kväll ta emot Sparbanken Nords kulturpris 2011.

Priset på 25.000 kronor delades ut på Grand Arctic Hotell i Överkalix i samband med Sparbanken Nords halvårsstämma.

Motiveringen till årets pristagare är att Pohjanen ”genom sin originella berättarkonst har tillfört litteraturen i Norrbotten en extra dimension och därmed också kunskapen om Tornedalen”.

Sparbanken Nords kulturpris delas ut en gång per år ”som erkänsla för värdefulla och förtjänstfulla insatser till person/personer som berikat och stimulerat verksamhet inom kulturella områden”.

Kravet är också att personen ska vara bosatt i Norrbotten eller ha en särskild anknytning till länet, samt ha utfört en värdefull kulturgärning för regionen.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , , ,
5 kommentarer om “Bengt Pohjanen fick ta emot kulturpris
 1. Stig Aspholme skriver:

  Ett stort grattis till Bengt, som uträttar storverk inom kultur och språk.

 2. Trippel J skriver:

  språk.. är den konstiga finskan i toredalen något att bevara, mienkiäli..är nog många som har svårt att första varför detta får så stor uppmärksamhet..lite som att kunna rövar språket.. kanske lite kul.. men ,, men

 3. Stig Aspholme skriver:

  Trippel J. tala om att vara okunnig. Du talar mot bättre vetande. Tornedalsfinskan/Meänkieli är äldre än vad Svenska språket är, skulle då detta språk inte ha existensrätt?

 4. bodiddely skriver:

  kommer svenskan från meänkieli?

 5. Trippel J skriver:

  var inte så jag menade.. har svårt att tro att den yngre generationen har någon intresse för detta språk och .. så passa på att spela in det så efterlevande kan höra det. sen att det lägs pengar på något som kommer att själv dö har säkert en övertygade majoritet av tornedlningarna svårt att första.. så liknelsen med rövarspråk finns där.. något man kan lära sig men vad skall man ha det till,,