Beredskap för översvämning

Hemvärnet samarbetar med räddningsvärn från Torneå och Haparanda för att säkra upp med en extern skyddsvall. Foto:Lisette Olsson-Höghäll

Hemvärnet samarbetar med räddningsvärn från Torneå och Haparanda för att säkra upp för högt vattenflöde med en extern skyddsvall på den redan befintliga vallen norr om golfbanan.
Foto:Lisette Olsson-Höghäll

HAPARANDA: Vattenflödet i Torneälven ska enligt finska prognoser  stiga kraftigt. Nu indikerar svenska prognoser att vattenflödet kan uppgå till det högsta på 50 år.

Kommunen, räddningstjänsten och hemvärnet arbetar just nu med förberedande åtgärder om flödesprognosen skulle komma att inträffa.

I Torneå strax norr om golfbanan finns en skyddsvall för höga vattenflöden. Prognosen pekar på att vattennivån kan komma att stiga 50 centimeter ovanför vallen.

En extern skyddsbarriär från södra Finland har fraktats till platsen och just nu arbetar räddningstjänst från Torneå och Haparanda, samt värnpliktiga från finska militären och hemvärnet från Haparanda med att installera skyddsbarriären.

– Det är första gången som vi är med om en sån här situation, säger Henry Ollinen, gränsjägarbataljonen.

Även BDX har varit involverade och fraktat schaktmassor till området norr om golfbanan under hela gårdagen, och förutom bygget av en extra skyddsbarriär pågår även andra förberedande åtgärder som ledare vid diverse kommunala förvaltningar arbetar med.

– Vi har jobbat med det här sedan i onsdags. Vi tittar på hur vi kan bygga upp barriärer. Vi ska börja skicka ut information till de som bor i områden som kan vara utsatta, säger Jimmy Henriksson, teknisk chef vid Haparanda stad.

Man ser att vattnet i älven stiger stegvis hela tiden. Med cirka 10-20 millimeter i timmen, berättar Jimmy Henriksson på söndagsmorgonen.

På Haparanda stads hemsida finns löpande information om aktuellt vattenläge.

Publicerad i Haparanda, Svenska
2 kommentarer om “Beredskap för översvämning
  1. Bo Nordebo skriver:

    Enligt SMHI vattenwebb är det i dag söndag den 13:e, 2000 kubikmeter per sekund som flödar i Torneåälven förbi Haparanda. Fredag den 18:e förutspår dom 3500 m3/sekund.
    Jag betvivlar prognosen.
    Det är en massa felaktigheter i det nya dataprogramet. Om några år bli nog prognoserna mer tillförlitligare.

  2. Viktigpetter skriver:

    Hörde att den finska arme´n hjälper till i Haparanda. Nu blir väl Haparandaborna glada.