Beslut i S-styrelsen i Pajala: Riv upp skolbussning och stängning av badhus

PAJALA: Styrelsen för Pajala arbetarekommun beslut vid sitt möte på torsdag kväll att bifalla två motioner som kräver att besluten om skolbussning från Tärendö och Junosuando ska rivas upp och att även beslutet om stängning av badhusen ska rivas upp.

Motionerna hade lämnats in av Ulrika Hammarström och Ulla Lehtipalo, båda från Tärendö.

Vid det konstituerande styrelsemötet för någon vecka sedan togs ett beslut om att arbetarekommunens styrelse inte ska yttra sig över motionerna, utan överlämna dem till medlemsmötet utan kommentar.

Beslutsordning ändrades

Det beslutet revs upp vid mötet på torsdag kväll. Och nu röstade en stor majoritet för att bifalla motionerna. En ledamot röstade mot bifall i både skolfrågan och badhusfrågan. En ledamot röstade också mot bifall i badhusfrågan. Vilka de var har Haparandabladet inte lyckats utröna.

Nu ska motionerna upp på ett medlemsmöte på måndag kväll – och då återstår att se om medlemmarna följer styrelsens förslag.

Som att svära i kyrkan

Om medlemsmötet antar motionerna så blir det en spännande tid i Pajala. Kommer de valda ledamöterna i de olika nämnderna verkligen att rätta sig efter medlemsopinionen? Det vore som att svära i kyrkan om socialdemokrater gick emot sina medlemmar.

Om S-ledamöterna i Kultur- och utbildningsnämnden samt kommunstyrelse och fullmäktige skulle gå emot medlemsopinionen så finns risk för att S-partiet kan komma att splittras.

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: , , ,
12 kommentarer om “Beslut i S-styrelsen i Pajala: Riv upp skolbussning och stängning av badhus
 1. rex skriver:

  Bortskämda människor i denna glesbygd med väldigt få barn. Det ska inte kosta vad som helst för att driva skola där.

 2. Birgitta skriver:

  Någongång måste DEMOKRATIN segra.
  Man måste spara där det ger någonting-att döda byarna kostar mer än det smakar.
  Ex. badhusstängningarna ger en ytterst liten / om någon besparing alls.
  Vänd blickarna mot Pajala badhus, som kan skötas på samma sätt som de övriga byarnas.(minst 2 miljoner kan sparas)

 3. Eva Esberg skriver:

  Man brukar säga att ”Högmod går före fall”. Kanske är det dags att börja lyssna också.

 4. Roger Vilhelmsson skriver:

  Demokratin segrade vid 2014 års val Birgitta!
  Du tror väl ändå inte att en liten klick människor som förmodligen aldrig röstat på det styrande partiet är vad väljarna röstade på i det senaste valet. Det är inte demokrati, det är en kupp, ett fult försök till maktövertagande och ett åsidosättande av demokratins spelregler.

 5. Poseidon skriver:

  Håller med dig Roger! Slakt av demokrati är vad det är! Som att gå in i en butik och köpa lax men sedan upptäcka att man fått rutten sill istället!

 6. Också kommunbo skriver:

  En liten klick människor – men ändå majoritet.
  Hur man än vrider och vänder så är det medlemmarna/ folket som har makten.
  Genom maktfullkomlighet har man satt sig i en sådan situation.
  Håller man fast vid den budget, som det beslutades om i december och där man hade helt felaktig underlag, kommer det naturligtvis att smaka.

 7. Också kommunbo skriver:

  Till Poseidon: Liknelsen stämmer ganska bra. Vi röstade på det vi trodde var lax – men vad fick vi ” de som fattade beslut i december, utan att ha en aning om vad de beslutade om” (sill). Men några har vaknat och det är ju positivt. Bättre sent än aldrig.

 8. Hejarklacken skriver:

  Också kommunbo. I din ”demokrati” blir allmänna val onödiga. Man fattar beslut med kvalificerad majoritet (2/3) i kommunfullmäktige och sen åker man ut ett halvt år senare och frågar ”folket” ska man följa det eller inte. Lika då att skippa valet och gå ut på torget i Korpilombolo och fråga ”folket” hur man vill ha det.
  Visst låter det demokratiskt?
  Och tänk vad man sparar på dessa enorma politikerarvoden som betalas ut. Hela 175 kr/ 3 timmar?

 9. Kommunbo skriver:

  Demokrati tycks vara svårt att förstå för en del. Man borde nog ha informerat, diskuterat och förankrat FÖRE beslut. Att fatta beslut och sedan komma på att oj, då det var fel underlag. Blev det så här? Man måste kunna ändra på felaktigt fattade beslut.

 10. Byakraft skriver:

  Ett annat problem är ju att många av dem i det så kallade folket tycker att kommunfullmäktige fattat helt rätt beslut för en långsiktig lösning i kommunen. Att sedan de som har en annan åsikt gör allt för att driva den blir ett problem om man tror sig representera majoriteten av folket. Kommunen är stor och åsikterna många, att driva egna intressen i demokratins namn är en farlig väg, särskilt om man vill bli vald vid ett senare tillfälle…

 11. Kommunbo skriver:

  Det viktigaste av allt är väl ändå att man fattar beslut med rätt underlag. Nu verkar det som om majoriteten av dem som valt haft helt galna underlag och då måste man kunna ändra sig. Till exempel fanns inte i något underlag räknat på vad transporterna till simundervisning skulle kosta. Om badmästarna har fullt upp idag – hur kan man då tänka sig att man klarar av ca 200 elever till? Då måste man ju i så fall anställa ytterligare en

 12. Socialdemokrat skriver:

  Jätte spännande dag. Kan kultur och utbildningsnämndens ordförande skrämma Pajalabor till medlemsmötet med en fråga som aldrig diskuterats varken i nämnd eller styrelse? Demokratin fungerar inte så, inte ens i Pajala.