Beslutade om obs-platser i alla kommuner

Regionfullmäktige har klubbat att alla kommuner i länet ska ha lättvårdsplatser. Foto: Eva Spiik

Regionfullmäktige har klubbat att alla kommuner i länet ska ha lättvårdsplatser. Foto: Eva Spiik

NORRBOTTEN: Regionfullmäktige klubbade den 14 februari att det ska finnas ”lättvårdsplatser” i länets alla kommuner.

Oppositionen fick igenom kravet med stöd av S-ledamoten Sten Nylén, som röstade mot sitt eget parti. Röstsiffrorna blev därmed 36-35 för Jens Sundströms (L) förslag.

– Det är för tidigt att säga vad det här innebär i slutändan, eftersom man inte har anvisat någon finansiering för det. Men resultatet är att man sätter sig ner och diskuterar frågan på allvar, var man ska ha platser och inte, säger S-ledamoten Bengt Westman, som själv röstade mot förslaget med motiveringen att ärendet inte var berett.

– Principiellt är jag för obs-platser i Haparanda. Men då måste hälsocentralen och kommunen vara beredd att ta mot dem, säger han vidare till Haparandabladet.

Idag har bara kring hälften av länets kommuner obs-platser varför förslaget innebär en omfattande förändringar för Region Norrbotten.

– Allt är möjligt, men det är svårt för oss att bemanna med sjuksköterskor i den verksamhet vi redan har, så det är naturligtvis en  utmaning, säger Brita Winsa, närsjukvårdschef, till Norrbottens media.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , ,
19 kommentarer om “Beslutade om obs-platser i alla kommuner
 1. TS skriver:

  Bengt W är också en väldigt feg människa. Stå för dina åsikter? Står du för obs platser måste du väl rösta ja? Partipiskan som styr?

 2. Bengt Westman skriver:

  Ja, jag står för mina åsikter men inte för en Vilda Western politik. När oppositionen ser att Sten är på mötet blir det sport att rösta ner majoriteten bara för att ställa till bekymmer. Om vi ska ha fungerande OBS-platser så måste helheten fungera, dvs vi har kompetent personal hos mottagarna, vi har finasieringen klar och en vilja till reell samverkan mellan sjukhusen, hälsocentralerna och kommunerna. Inget av det där är klar i nuläget!

 3. Arja skriver:

  Tur, att det finns politiker som vågar rösta till samhällets bästa….mot parti…

 4. TS skriver:

  Haparanda ska/bör ha OBS platser men tyvärr så verkar du bara komma med vanliga politiska argument som inte håller. Att hitta en balans/överenskommelse mellan landsting och kommun är som att försöka lösa freden i mellanöstern….Känns det åtminstone som. ?

  Lycka till framöver och det är inte lätt att få platser till Haparanda då övriga politiker inte känner samma nödvändighet som oss…

 5. Assar G skriver:

  Sten lät inte partipiskan vina, utan hade tydligen en egen åsikt. De som dom flesta i S-partiet saknar dvs ‘Egen åsikt’.

 6. Vilda Westman skriver:

  Vem röstade ner majoriteten? Hur går det till att rösta ner en majoritet om ingen från majoriteten sviker?
  Så vem var det som ville ställa till bekymmer? Jag tror att Bengt måste förklara sej så vanligt folk förstår. Hur många politiker ser det som en sport att rösta enligt sin övertygelse? Märkligt uttalande av en politiker eller kanske inte…

 7. Bengt Westman skriver:

  Politik är att fördela de resurser som finns tillgängliga. Om man kommer med ett förslag som kostar flera tiotalsmiljoner så måste pengarna till det tas från något annat. I förslaget finns inte angivet från vad. För att obs-platsen ska fungera behövs behörig kompetent personal, i dag är det brist på väldigt många sköterskor och läkare, obs platserna kommer inte att fungera innan den frågan är löst. Kommunerna och Regionen måste vara överens om hur sjuka människor som kan vårdas på obs-platserna, dessa frågor måste besvaras innan man beslutar om hur många och var platser ska finnas.

 8. från holmen skriver:

  Innan valet brukar löften florera… Banaliteter som finansiering glöms bort… Efter valet så kommer det vanligen skattehöjningar…

 9. Anders Rönnqvist, Sjukvårdspartiet skriver:

  Bengt! Varför har Ni S nu tagit bort de två OBS-platserna som Haparanda tidigare beviljats? Innan det hade vi fem OBS-platser osv

 10. Santa Claus skriver:

  Det är bra att valet kommer snart…För det ju vi som väljer vilka vi vill ha sittande i vår kommun…Det har blivit mer och mer klart VAD våra kommunpolitiker står för…..

 11. Bengt Westman skriver:

  Anders, S har inte tagit bort 2 obsplatser. Det är verksamhetsansvariga som beslutat att de ej kan garantera vården av dem som skulle nyttja platserna. I övrigt hänvisar jag till det tidigare inlägget om finansiering, komptent personal och bristen på samsyn mellan sjukhusen, hälsocentralerna och kommunerna.

 12. Anders Rönnqvist, Sjukvårdspartiet skriver:

  Tack för svaret Bengt…men…Verksamhetsansvariga…? Är det personal/ledning som är stationerade på Haparanda Hälsocentral,..
  eller…?

 13. Peter M skriver:

  Anders Rönnqvist.
  Du verkar inte vara rädd för att vara obekväm och faktiskt verkar ha sunda idéer och tankar.
  Om jag vill ha dig som kommunalråd, hur ska jag då gå tillväga.

 14. Anders Rönnqvist, Sjukvårdspartiet skriver:

  Hej Peter M! Rösta på Sjukvårdspartiet (Ns) och kryssa för den kandidat som Du helst vill se i Kommunfullmäktige. Antalet röster på Ns leder till partiets inflytande på den politiska ledningen i kommunen o.s.v.

 15. Anders Rönnqvist, Sjukvårdspartiet skriver:

  Ns i Haparanda har idag söndag den 25.2 sin första årstämma där vi bl.a. väljer vår styrelse. Styrelsen får till uppgift att fastställa den vallista och det valprogram Ns i Haparanda går fram med inför kommunvalet i höst. Rösta på Ns!!

 16. AndersRönnqvist skriver:

  Rösta på Sjukvårdspartiet Ns och kryssa för den kandidat du har störst förtroende för.

 17. Totalt utomstående Norrbottning skriver:

  Till TS: Jag blir illa berörd när du kallar Bengt W för en feg människa som inte står för sina åsikter, när du själv skriver under med alias ”TS”. Kalla inte andra för fega när du själv gömmer dig bakom alias. Totalt onödigt av dig att försöka trycka ned andra med sådana påhopp

 18. S skriver:

  Är man en offentlig person bör man tåla en del förutom nedvärderande ord osv…Fegt tycker jag inte det är…Politiken ser ut så här tyvärr…

  Människor vågar inte stå för sina åsikter och partier styr….Sedan finns det politiker som kan prata i timmar utan att man fått ett ja eller nej…Undra varför ungdomarna flyr stan/politiken?

 19. Marita skriver:

  Heder åt Sten Nylen som vågar gå mot sitt parti !