Beslutet nu klart – Outokumpu investerar mer än fyra miljarder kronor

Outokumpu fördubblade sin produktion i ett tidigare projekt, kallat "Double". Nu är det dags för ytterligare en fördubbling. Foto: Örjan PekkaTORNEÅ: 440 miljoner euro. Det är vad Outokumpu i Torneå ska investera i sin anläggning för ädelstålproduktion.

Haparandabladet och HBwebben har tidigare rapporterat om planerna på att fördubbla produktionen vid Outokumpus stålverk i Torneå.

Nu är beslutet taget. 440 miljoner euro, motsvarande cirka 4,25 miljarder kronor, kommer att investeras för att fördubbla produktionen.

När investeringen väl är färdig väntas den betyda 120 nya jobb vid anläggningen, inkluderat gruvverksamheten.

Under byggtiden kommer ett stort antal jobb att skapas för entreprenörer och underentreprenörer.

En viktig pusselbit i investeringen är det väntade finska riksdagsbeslutet om att bygga nya kärnkraftverk i Finland, varav ett nära Haparanda och Outokumpu-anläggningen. Regeringen har tagit ett beslut om att verken ska byggas och riksdagsbeslutet väntas den 1 juli.

Tidigare artiklar på HBwebben om investeringen:

Ser vändning i konjunkturen.

Beslut väntas om finsk kärnkraft.

Ja till kärnkraft av finska regeringen.

Dammar av planer på storinvestering.

Stålbolag beredd medfinansiera Norrbotniabanan.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , ,
2 kommentarer om “Beslutet nu klart – Outokumpu investerar mer än fyra miljarder kronor
  1. Stig Aspholme skriver:

    Det är dags att ställa miljökrav på företag som släpper ut tungmetaller och kemikalier i våra vattendrag och hav. Det är inte alls säker att Outukumpus investering skulle löna sig om de måste reglera alla utsläpp. Laken i älvmynningen lägger ingen rom längre, vad blir nästa påföljd. Dags att reagera.

  2. Stig Aspholme skriver:

    Såg ett inslag i lokal nyheterna, där länsstyrelsen ställer frågor till Outukumpu om utsläppen. Länsstyrelsen får ett arrogant svar från Outukumpu, som menar att detta är en intern fråga för dem. Dom skitar ner våra vatten med tungmetaller, dioxiner mm. Och knipa käft.