Besök hos bonde kan bli obligatoriskt

HAPARANDA: Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet har motionerat till kommunfullmäktige om att obligatoriska studiebesök vid lantbruk ska införas för barn i förskoleklass.

Motionen påtalar också att medel för att genomföra dessa besök öronmärks och även att landsbygdsutvecklaren ska få i uppdrag att skapa förutsättningarna för att genomföra förslaget enligt den modell som kulturenheten har använt för att genomföra studiebesök i kulturhistoriska miljöer. Bland annat har Kukkolaforsen och stenåldersbyn i Kärrbäck besökts av skolelever.

Bakgrunden till motionen motiveras med svårigheten att driva lantbruk idag samt det faktum att färre barn kommer i kontakt med jordbruk vilket kan resultera i att barn aldrig upplever eller får förståelse för var de livsmedel vi lever av kommer ifrån.
”Som ett led i att främja våra lokala näringar samt öka kunskapen om lantbrukets olika områden föreslår S och V att inför obligatoriska skolbesök för barn i förskoleklassen”, står det i motionen.

Publicerad i Haparanda Taggar:
9 kommentarer om “Besök hos bonde kan bli obligatoriskt
 1. A skriver:

  Besök hos bonde, plantera ett träd, besök en återvinningscentral/deponi… Besök ett ålderdomshem o ta med kakor. Grunden ska läggas för bra livsstil när barnen är små!

 2. Rosa skriver:

  Men är det verkligen skolans uppgift? Var finns föräldrarna?

 3. Joker skriver:

  Ett bra förslag från (s) och (v)! Söderut ordnar skolorna utflykter så barnen får lära sig varifrån maten kommer. Bra att påminnas om att köttbullar inte bara kommer från ”Mamma scan” och att fiskar inte är fyrkantiga som fiskpinnar. ”På min tid” ordnades även besök på tex Isakssons bageri, reningsverket (i Mattila), för att vi skulle lära oss hur limporna på Boströms gjordes och hur vattnet från älven blev dricksvatten mm. Finns säkert mer saker för eleverna att upotäcka! Föräldrarna kan gärna följa med för övrigr, säkert inte bortkastad tid.

 4. Mats Berg skriver:

  Ypperligt förslag från (S) och (V). KÖR! Jag instämmer i ”Jokers” kommentar, vidga detta att omfatta andra viktiga områden som barnen också behöver ta del av. Till ”Rosa”; skolans uppgift är betydligt mer vittförgrenad än att bara lära ut ”Ni ska laga, vi ska äta”. Och detta är en del i att öka barnens lokalkännedom samtidigt som de får lite ”verklighet” bakom textböckernas presentation av matcykeln…

 5. Resultaten skriver:

  Rosa:

  Alla föräldrar är inte bönder.

  Blir nog inte så uppskattat om massa föräldrar börjar besöka bondgårdar med sina barn.

  Man har inte ens rätt att gå överallt.

  Håller med Joker däremot bodde jag som barn söderut och vi fick INTE göra såna utflykter från skolan.

  Skulle vara mycket intressant även som förälder få följa med sådana utflykter 😊

  Skolan har ju uppgiften också lära ut! Då är fysiska besök mer lärande än att sitta med en bok, dator eller ipad.

  Som förälder hinner man inte heller vara alltid en pedagog när det är jobb och annat som kommer emellan.

 6. tireb skriver:

  förslaget är bra men hur blir de för de barn som är allergiska mot tex djur, dofter mm….hur ska de transporteras på ett säkert sätt….många frågor som man måste ta i beaktande….

 7. Vuorineuos skriver:

  Bondeförbundet

 8. JA-avtalet skriver:

  och förslaget är väl Stureplans centern emot av parti egoistiska skäl. putte partier som centern och lillemannen majoren med 5 % verkar styra Sverige ni dagsläget. vilket är beklämmande. men vi ska försöka dra ut på deras extrem höger politik att den inte blir verklighet. redan nu när man tittar på riksdagsdebatterna så är de främst moderater som är dom största förlorarna i valet som kör med sina tillkännagivande som sd budget dom fick igenom- och undrar varför regeringen inte verkställer deras politik. svaret är 143 är mer än 142:

 9. happisman skriver:

  En friluftsdag på försommaren med aktiviter som skräpplockning vore mycket bra. Sen kan man hoppas att barnen lär sig att inte kasta skräp. Förbudet att slänga skräp och fimpar på marken är ju helt tandlös.