Beviljad miljoner till renovering av hamn

Haparanda hamn Foto: Eva Spiik

Haparanda hamn Foto: Eva Spiik

HAPARANDA: Haparanda stad har beviljats 2,85 miljoner kronor från Havs- och fiskeriprogrammet för att renovera Haparandahamn.

Haparanda kommuns egen insats, för att anpassa hamnen för fiskenäringens krav och behov, är 1,9 miljoner kronor.

”Investeringen består i nyanläggning av en 150 meter lång vågbrytare, renovering av befintlig kaj genom stålspontning, ny ytbeläggning samt nedsänkning av landområdet närmast kajkanten”.

De övergripande målen med upprustningen av hamnen uppges vara att göra fiskenäringen i Haparanda mer lönsam, skapa jobb, skydda miljön och bidra till att havets resurser används på ett mer hållbart sätt.

–Det är väldigt glädjande nyheter. Det är väldigt viktigt att bibehålla och stimulera en livskraftig fiskenäring i kommunen, säger kommunalrådet Peter Waara (S), i ett pressmeddelande.

Projektet ska inledas under våren 2018 med projektering och planering, medan genomförandefasen startar i slutet av augusti.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar:
4 kommentarer om “Beviljad miljoner till renovering av hamn
 1. Fritidsfiskaren skriver:

  Mycket bra och välkommet projekt. Snyggt jobbat ni som har fixat fram pengar från Hav.

 2. rex skriver:

  Det är en droppe i havet!

 3. egenföretagare skriver:

  Det som artikeln beskriver av vad som skall göras så är nog 12 till 13 miljoner slutsumman. Varför bruka skattemedel på en yrkesgrupp som helst inte betalar skatt överhuvudtaget? Övriga yrkesgrupper borde få gator vägar så vi kommer till jobbet!

 4. Verkkosurfaren skriver:

  Bra investering! Samma pris som språkkurs för fem sossar….Vad gynnar glesbygden bäst?