Bilar stoppas i skärpt kontroll

TORNEÅ: Gränstillsyn av utländska personer har skärpts.

Detta syns i vardagen genom att bland annat tullpersonal står vid tre gränsövergångar för kontroll av fordon. Blåljus blinkar vid finska tullen och där hindras bilister från att använda två körfält.

Dock stoppas inte alla bilar, men bland annat HB-bilen blev stoppad vid gamla tullen i Näränperä. Enligt Jukka Savolainen, kommoder vid gränsbevakningsväsendet, tar kontroll av ett fordon inte länge.

Tillsynen leds av finska polisen men hjälp fås av bland annat tull och gränsbevakning, samt poliser från andra orter.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , ,
26 kommentarer om “Bilar stoppas i skärpt kontroll
 1. håkan svangärd skriver:

  Det är bra så inte smugglarna får bra fotfäste Dom borde bevaka tullen i finska pello med tycker jag

 2. från holmen skriver:

  Jag läste i kvällspressen att ett antal svenskar hemfallit åt just människodmuggling…ett ganska grovt i många länder så nu får vi se hur svenska myndigheter ser på denna kriminella verksamhet…

 3. Sixten Johansson skriver:

  Även i finska Pello stoppas man av tullare. Det viktigaste är ju de identitetskontroller som Sverige i princip helt har slopat så fort någon velat ha asyl. Verkliga flyktingskäl har bara 3-25 procent av dem som sagt sig komma från Mellanöstern och Nordafrika. Uppemot 90 procent har kastat sina ID-handlingar eller sålt dem. De har snabbare fått uppehållstillstånd här utan ID! Eftersom de från Syrien och Etiopien får permanent uppehållstillstånd uppger sig ju de flesta komma därifrån och berättar ofta samma eländeshistorier! De flesta ”ensamkommande flyktingbarn” är varken flyktingar eller barn.

 4. Intressant skriver:

  Heter det fortfarande Haparanda/Tornio? Tornio/Haparanda? Hur ser det ut inför framtiden är min fråga som kommuninvånare. Har vi samma värderingar som Tornio?

  Var det inte tänkt att vi ska växa samman som en stad? Öppna gränser och alla är lika värda? TYDLIGEN har Tornio med dess invånare visat med dessa aktioner deras syn på medmänsklighet. Jag är mycket BESVIKEN på vår tvillingstad och yrkar på att bryta samarbetet med dem. Det passar att heta dessa saker när det passar deras syften men när det VERKLIGEN gäller med människor som flyr från krig så visar Tornio sin rätta sida.

 5. Intressant skriver:

  Skulle vara intressant om Haparandas politiker kunde svara på om vi fortfarande ska ha ett samarbete med Tornio? Vad tycker ni?

 6. från holmen skriver:

  Vill också framföra att Norge skärper sina kontroller…Danmark är mer liberala dom löste problemet genom att parallellställa många bidrag med Studiestödet i Danmark…dom flesta som kommit från Tyskland har valt/väljer att vandra vidare mot Sverige/Finland…

 7. Futurum Casus skriver:

  Det finns en infart vid golfbanan i Haparanda/torneå. Bevakas den? Det har tidigare varit ett kryphål för dieselsmugglare.

 8. Tyckare skriver:

  De är mest män i åldern 18-40 är som kommer för att slippa försvara sitt eget land. De är ej många familjer eller barn.
  Är de dags för hjälp från öst som i Ukraina?
  Intressant att höra vad politiker och näringslivet anser om
  problemen vid gränsen.

 9. intressant oxå skriver:

  Håller med intressant…..

 10. Sixten Johansson skriver:

  Om verkligheten faktiskt skulle se ut så som ”Intressant” tror, då skulle jag skriva under på allt! Men ”medmänsklighet”, ”öppna gränser”, ”alla är lika värda” är bara signalord, som ”de goda” vill monopolisera och slå i skallen på alla som protesterar och som frågar efter innehållet i orden – och i politiken!
  Den som tror att alla kritiker saknar medmänsklighet är sannerligen själv en fanatisk rasist!
  Att öppna landets gränser är lika vansinnigt som att ha dörrarna till sitt eget hem vidöppna dygnet runt!
  Alla är sannerligen inte lika värda för dig: är inte ditt barn/ din partner mer värd?

 11. Futurum Casus skriver:

  Intressant: ”flyr från krig”. Är du alldeles säkert att alla flyr från krig? Jag antar att du bara läst och tittat på reglerad mainstream media.

 12. på grännsen skriver:

  det är bra stoppa alla bilar! mindre kriminalitet.och staten bränner pengar övertid hela tiden för finska polisen o tull personal.tornio haparanda 😉 det var bättre utan eu.

 13. Klart skriver:

  Tullen gör helt rätt de dom gör just nu och de borde Sverige ta efter av eller borde gjort för länge sen.

  Finland gör ju detta för att få koll på hur många som kommer in och att dom som kommer nu kontrolleras inte som detta svammel Sverige som bara öppnar gränserna…

  HUR fasiken vet Sverige hur många flyktingar som finns här?
  HUR många av dem är flyktingar i nöd och verkligen behöver hjälp?
  HUR många är det som ”tagit chansen” och kommer hit för att vara kriminell ? .

  Så min tumme upp går just nu till finska tullen.

 14. Manfred Mann skriver:

  Dumheter att avbryta ett väl fungerande samarbete,den lilla grupp högljudda demonstranter representerar inte hela Tornio,dessutom var en stor del av dem från Haparanda. Ännu viktigare fortsätta utveckla det redan goda samarbetet.

 15. Sixten Johansson skriver:

  Manfred Mann, jag har alltid talat mig varm för samarbete över gränsen och tillämpat det i mitt eget liv. Men det senaste året har jag sett att Sveriges ansvarslösa och verklighetsförnekande politik börjat tvinga Finland (och Norge och Danmark) att gradvis stänga gränsen. Tidigare kunde vi flytta fram och tillbaka över gränsen utan större formaliteter. Nu måste t o m familjemedlemmar vid flytt åka tiotals mil till Haparanda respektive Rovaniemi för att identifiera sig personligen. Skola, barnbidrag och mycket annat som fungerade acceptabelt för gränsgångare tidigare fastnar nu i byråkratin.

 16. Fanny skriver:

  Vi har länge haft ett problem med kriminella ligor som plundrar våra hem och sommarstugor, men då var aldrig frågan att införa gränskontroller för att skydda medborgarna något som överhuvudtaget har diskuterats. Men det är väl bra att det äntligen sker något, trots att agendan är av storpolitisk karaktär.

 17. Betraktare skriver:

  Efter att ha jobbat i branschen, med gränsövervakning och utbildat mig både avseende Schengen
  och Dublinförordningen, så kan jag konstatera att samtliga länder inte följt Dublinförordningen vid flyktingarnas passage genom Europa, förutom Finland, som trots allt gör rätt med dessa förordningar i ryggen. Så visst kan det upplevas lite overkligt för gränsborna, men det finns regler att ta hänsyn till, alternativt slopar man allt vad förordningar heter.

 18. mattilalainen skriver:

  koittakaa nyt ymmärtää,Suomi tekee sen minkä myös muut Eu mat tulisi tehdä..nyt kun pakolaiset saapuvat pääsevät he heti katon alle ja ssaavat ruokaa ym. apua….miten he muuten paparittomina pärjäisivät kodittomina ??? haloo ja herätys…

 19. Realist skriver:

  När det gäller detta så har Sverige en hel del att lära av Finland. Heder åt Finland som värnar om sitt land sina gränser och sitt folk det måste kännas tryggt för dom att veta att landets gränser bevakas och allt sker inom kontrollerade normer så inte vad som helst släpps igenom. Annat är det med Sveriges okontrollerade gränser likt en vidöppen ladugårdsdörr.

 20. Tyckare skriver:

  Håller med Realist!
  Gemensam polispatrull vid gränsen, är de ej tid att lägga ner den utredningen?

 21. Svensk skriver:

  Så som vårat östra grannland resonerar, så kanske vi skulle stänga dom svenska gränserna med. Sen börjar vi med att tömma Marielund!

 22. Skeptikern skriver:

  Kan tänka mig att i mitt öppna mitt eget hem för behövande såsom kvinnor, barn och äldre på flykt undan krig.
  Såsom vi tog emot vårt broderfolk under krigsåren, men jag ser dom ju inte här?
  Det jag ser är unga friska (mestadels män) personer som har haft både ekonomisk möjlighet och förmåga att ta sig själv ända hit.
  Var är dom flyktingarna som verkligen behöver hjälp?
  Jo i FNs flyktingläger i de grannländer dom lyckats ta sig till.
  Inte kan dom av egen kraft ta sig till tryggheten och möjligheterna vi erbjuder.
  Fler FN kvotflyktingar utan egna tillgångar, istället för dessa välfärdssökare.

 23. Anni skriver:

  Sixten Johansson, 23/9 10.55 – Ett antal kraftiga påståenden i ditt inlägg. ”Endast 3-25% har verkliga flyktingskäl, 90% har kastat sina ID-handlingar, de flesta ensamkommande flyktingbarn är varken flyktingar eller barn”. Vad är dina källor? Vore händigt att ha till hands, skulle du önska att dina oreringar tas någorlunda seriöst. Personliga kontakter på Migrationsverket kanhända?

 24. Sixten Johansson skriver:

  Anni, du kan gå till Merit Wagers blogg. Hon har i många år sakligt och tålmodigt försökt förmedla fakta just från handläggarna, även skrivit böcker, men just inga politiker och ytterst få journalister har velat beskriva verkligheten. Siffror som dessa är väl belagda även i andra länder.

  En andra bra källa för att förstå dagens verklighet och den allt större risken för systemkollaps är Johan Westerholms blogg Ledarsidorna (och kommentarerna).
  Jag kommenterar oftast på Det Goda Samhället. Du kan också söka på ordet fnordspotting och hitta många välinformerade och ”orerande” skribenter som jag.

 25. Brasse skriver:

  Anni, 28/9 22,39-vakna upp ur dvalan du befinner dig i, väck även upp de andra som har fått dit virus.

 26. Realist skriver:

  Bra sagt Sixten och Brasse