Bilister uppmanas ta det lugnt under påsken

TORNEDALEN: Den intensiva påsktrafiken drar nu igång. Motormännen ger dig de bästa tipsen för en säker påskresa.

Många åker till fjällen under påsken och ska man dit bör man räkna med att det finns risk för köer. Blir det halt i påsktrafiken ska man också komma ihåg att många redan har bytt till sommardäck, vilket ökar riskerna för halkolyckor.

– Påsken är en farlig tid i trafiken. Väglaget kan vara besvärligt om temperaturen växlar från plus till minus. Kombinationen av stress, många förare med sommardäck på hala vägar och tungt lastade semesterbilar ökar risken för svåra olyckor, säger Erik Kjellin, trafiksäkerhetsansvarig på konsumentorganisationen Motormännen.

Fjällvägarna som belastas är framförallt riksvägarna 70, 71, 26, 83/84 och E45:an. Detta är vägar med bitvis stora brister rent säkerhetsmässigt, enligt Motomännen.

– Mitt bästa tips är att vara ute i god tid, ta raster längs vägen, var nykter, utvilad och välj stora säkra vägar i den mån det är möjligt. Dessutom så ska man hålla hastigheterna och undvika onödiga omkörningar, säger Erik Kjellin.

Utöver att bilföraren bör tänka att köra försiktigt i trafiken är det också viktigt att packa rätt inför resorna, då det ofta är mycket packning som ska med såsom kläder, mat och utrustning som skidor eller snowboard. Detta för att minska risken för att lasten börjar röra sig vid en kraftig inbromsning eller i en skarp kurva.

– Packa det tyngsta underst och skjut in det mot baksätet och bagagets sidor, då minskar du risken för att lasten rör på sig om du tvingas bromsa kraftigt. Packa skidor och lätta saker tätt ihop i takboxen. Om du använder takräcke, se till att surra fast lasten ordentligt, säger Erik Kjellin.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , , ,