Bjuder in till medborgardialog om badhuset

Vad ska hända med badhuset i Haparanda? Foto: Eva Spiik

Vad ska hända med badhuset i Haparanda? Foto: Eva Spiik

HAPARANDA: Tisdagen den 30 maj är Haparandaborna inbjuden till en medborgardialog där temat är simhallen.

Kommunalrådet Peter Waara (S) och ordförande i barn- och ungdomsnämnden, Bengt Westman (S) kommer att vara på plats i biosalongen på Folkets hus för att leda dialogen.
– Vi vill ha medborgarnas syn på simhallen. Vi har ju sedan tidigare gjort en lokalförsörjningsplan som pekar på tre olika alternativ: renovera befintlig simhall, bygga ny simhall eller riva ner simhallen och hela idrottshuset. Så nu vill vi veta vad medborgarna tycker om de här tre olika förslagen. Det här är en chans och möjlighet att säga vad man tycker, säger Waara till Haparandabladet.

Fastighetschefen Jimmy Henriksson har tidigare uppgett för HB att om simhallen renoveras så förlänger de livstiden med cirka 20 år. Väljer de att bygga ett nytt (ett mindre och enklare badhus) kan det byggas för en livslängd på 50 år.
Samtidigt är Torneå stad angelägen om att Haparanda ska hyra in sig i deras badhus, som ska renoveras.
När Torneå stänger sitt badhus under sommaren för renovering kommer de att nyttja Haparandas badhus under 2017/2018.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , ,
47 kommentarer om “Bjuder in till medborgardialog om badhuset
 1. Affe skriver:

  För egen del kvittar det hur det blir eftersom jag inte besökt något badhus sedan 1980.
  Men det mest logiska skulle vara att hyra in sig i torneås badhus som ska totalrustas.
  Blir nog det billigaste alternativet i längden för haparandaborna eftersom kommunen nu har stora upprustningar på gång inom skolområdet.

 2. Terho skriver:

  Vilken tid skall medborgardialogen börja?

 3. Simmare skriver:

  Detta är ju hemskt att vi skulle åka över till Torneå och simma. Skall inte våra skattemedel stanna på den här sidan av gränsen. Vad tänker våra politiker? Hur räknar dom?
  Håll badhuset öppet över turistsässongen. Man lockar hit turister, det finns husbil och husvagnsfolk, som säkert vill träna och simma och bada bastu.

 4. Ruskprick skriver:

  Haparanda kan reparera 1960-70 talets vansinne med badhus i varje by. Riv Haparandas badhus! Bara drömmare tror på nybygge.

  Använd en miljon eller två till att hyra plats i Torneås badhus plus några hundratusen till utökning av Ringlinjen. Torneå får bättre ekonomi. Haparanda får bättre ekonomi (det behövs!!!).

  Alla badande och simmare får plats i Torneå. Svenskspråkig personal måste förstås finnas.

  ”Hemskt att åka över till Torneå och simma”…… Varför då?

 5. Futurum Casus skriver:

  Helt vansinne att skattemedel ska till Finland. Jag har gjort en okular besiktning av byggnaderna och jag tycker de är bra. Men krävs det 2 miljoner för att renovera två duschrum då räcker inte pengarna långt.

 6. Futurum Casus skriver:

  Ruskprick: Testa köpa fasadfärg eller dylikt från Finland. Ta alla frågor om fasadfärg på svenska. Fungera inte det då kan du ta det på Engelska – det går lika dåligt. Vi har snart ingen samhällsservice kvar i Haparanda – allt finns i Finland. Hur kommer det sig att Torneå inte ville sammarbeta om gemensamt värmeverk?

 7. Futurum Casus skriver:

  När ska mötet hållas?

 8. Ruskprick skriver:

  Jag tänker inte berätta när mötet är, då blir det de icke läskunniga Torneå-hatarna som kommer med värsta gnället laddat i truten.

 9. Gunde skriver:

  Rusprick dina argument håller inte.. man behöver ett badhus i haparanda,barnen kommer inte få lika mycket simtid i torneå som i haparanda om man måste hyra in oss där. mötet är 18:00-20:00 på folketshus

 10. Ruskprick skriver:

  Haparandas sossar och v:are har ju redan bestämt att vi ska hyra multiarena och ishall, så nog kan vi hyra badhus också. Vi får väl den badtid vi betalar för och det kommer inte att kosta 17 mille per år.

 11. Futurum Casus skriver:

  Ruskprick:
  Det har visat sig i en utredning att barn har dåliga simkunskaper pga. att fler kommuner väljer att lägga ned sina badhus. Byggnaden är bra men baljan skulle behöva bytas ut mot rostfritt. Jag tycker svenskhatet är större.

 12. Petter-Niklas skriver:

  Futurum Casus, byggnaden är bra? Du menar att färgen sitter kvar på väggen? Frågan är ju vad som händer inne i konstruktionen, armering som rostar osv. De flesta badhus döms ut efter 50 år, hur gammalt är Haparandas?

 13. korken skriver:

  Slöseri att driva två badhus på mindre än fyra kilometers avstånd.

 14. Futurum Casus skriver:

  Peter niklas: 50 år. Ta borrprover av takstolar och skicka in för analys. Om den inte döms ut totalt så skulle jag tro att den håller minst tio år till. Det som oroar mig mest är Haparandas ekonomi.

 15. Fritidsfiskaren skriver:

  Självklart skall bygget rivas. Lösningen med Torneås badhus blir bättre och billigare. Vi kan skicka varenda badare med egen taxi och egen privat badvakt och det skulle ändå bli billigare. Inse nu att Haparanda inte har råda att behålla badhuset. Finns inte en möjlighet i världen. Medborgardialogen är bara för att kunna informera och hålla ryggen fri från kritik. Jag är övertygad om att alla i politiker innerst inne för länge sedan insett att det är vansinne att reparera eller bygga nytt. Och detta oavsett om BC blir av eller inte. RIV.

 16. Futurum Casus skriver:

  Fritidsfiskaren: Du som fiskare vet hur viktigt det är att vara simkunnig. Vad jag förstått så lär inte finska badvakter ut de simsätt som svenska badhus gör. Svenska simskolan grundar sig på att kunna livrädda annan människa i nöd. Vilket går att ordna med svensk personal. Ska vi inte kunna erbjuda våra samhällsmedborgare någonting? Ska all samhällsservice köpas från Finland?

 17. Fritidsfiskaren skriver:

  FC: River vi så har kommunen råd att anställa många egna badvakter som lär ut vilket simsätt som helst, på svenska. Inga problem.
  Nej, alla samhällsservice skall inte köpas från Finland, bara då det är det bästa alternativet när man väger ihop olika faktorer. Har man en begränsad pengapåse så måste man prioritera var man lägger sina pengar och ett nytt badhus hamnar väldigt långt ner på den listan.

 18. Futurum Casus skriver:

  Fritidsfiskaren: Jag har svårt att tro att det blir nyanställningar med tanke på kommunens ekonomi. Tjänsterna försvinner mest troligt genom sedvanlig pensionsavgång.

 19. mk skriver:

  varför ha ett medborgar möte? ryktet säger att det är redan beslutat att det ska rivas.

 20. Anders Rönnqvist skriver:

  Medborgarmöte? Alla vill väl ha ett nytt badhus men infon handlade väl om att kassan är tom.Därför rivning!

 21. Anders Rönnqvist skriver:

  I Övertorneå kommun finns 3 badhus och ett utomhusbad.I Hpda ett halvt dito? Varför tror ni denna skillnad finns? Jo, kassan i Hpda är tom och en halv miljard i skulder. Vilka har fixat detta i Hpda, tro?

 22. Badare skriver:

  Bra skrivet Anders Rönnqvist. Hur mycket har man satsat på badhusets renoveringar i genomsnitt/år sedan badhuset byggdes?

 23. Anders Rönnqvist skriver:

  Begrunda vad det är man (S) satsat på de senaste åren och vad man i stället undvikit att satsa på? Vilka är bristerna som vi nu ska brottas med framöver? Alla kan vi nu se effekterna av de prioriteringar S+V har gjort under decennier. Det gäller som alltid ( och för alla) att hålla i (skatte) pengarna, vara ansvarsfull och besluta om vettiga och väl avvägda prioriteringar.

 24. Johanna Sandsten skriver:

  Det är viktigt att ha en simhall och en idrottshall (för skolgymnastiken, innebandyn, pingis, brottning mm) i centrala Haparanda. Både för skolbarnen och övriga medborgare är det viktigt att det är nära och lättillgänglig att ta sig till sin idrott. Vi vill ha medborgare och skolbarn som rör på sig. Försvåra då inte detta. Att de i centralorten kan ta sig till sin idrott utan bil är viktigt. Att man kan utnyttja idrottslektionen till annat än transport är också viktigt. Sen att man ska tillgodose alla i kommunen är sant, men de som bor utanför stan måste ha skjuts hur som helst.

 25. Förälder skriver:

  Självklart ska vi ha ett eget badhus, men inte i gropen! Fixa finansieringen hur ni vill, men närheten till badhuset är A och O! Nu så kan barnen och deras kompisar själva cykla till badhuset på em när vi föräldrar jobbar och inte skulle kunna skjutsa dem. Skulle inte vilja släppa barn i låg- och mellanstadieåldern att cykla ensamma till Torneå!! Har vi inget badhus så minskar badtillfällenna för barnen och simkunnigheten kommer att sjunka, var så säkra! För skoleleverna är det också viktigt med närhet till badhus, att behöva åka till Torneå tar tid fr annan undervisning, helt oacceptabelt!

 26. Förälder skriver:

  Norrbottens bästa skola..??? Utan badhus, utan meningsfulla skolgårdar/utemiljöer för eleverna, utan legitimerade lärare och med stora sparkrav där man funderar på att skippa datorer eller dra in lärartjänster? För mig är det en ekvation som inte går ihop överhuvudtaget!! Varför ska vi alltid spara på det som är mest värdefullt, våra barn, vår framtid..!? De som ska sörja för oss när vi blir gamla och säkra ett fungerande samhälle? Nä, fy 17! Upp till bevis nu, politiker! Kom inte ut på föräldramöten och snacka om era visioner för att i nästa steg ta tillbaka allting i en handvändning! Ruttet!

 27. Johanna Sandsten skriver:

  Vi har inte råd! Men det är alltid en fråga om prioriteringar. Vad vill vi satsa på? Vill vi underlätta för de som vill röra på sig eller vill vi försvåra för dem? Vad kostar mest i längden? Vi har flera fungerade föreningar med bra aktivitet i vårt idrottshus. Är det inte värt något? Tror vi simningen överlever på Torneå badhus? Gjorde den det senast Haparanda hade stängt? I Kalix satsar man på skatepark och ridanläggning? Vad satsar man på i Haparanda? En grop? Sätt tak på gropen så simmar vi där, på vettiga tider och kanske till ett vettigt pris.

 28. Johanna Sandsten skriver:

  Gratis barnomsorg är bra, men det räcker inte att erbjuda det. De flesta barnfamiljer vill ha sina barn i annat än barnomsorg. De vill att vi erbjuder bra fritidsaktiviteter. Ett stort utval av idrotter är bra, att de dessutom finns rätt nära varandra är ännu bättre. Ena barnet går på innebandy när andra barnet simmar medan mamma eller pappa jobbar kväll på Ikea. Att skjutsa ena barnet till Torneå badhus för simning och andra till ”Kuben” för att spela innebandy? Nu kan man gå från innebandy, pingis, brottning till simning eller friidrott, om man har flera barn på aktiviteter samtidigt.

 29. "Skolfröken" skriver:

  För att en elev i årskurs 6 i svensk skola ska få lägst betyget E i ämnet idrott så ska de kunna simma 150m bröstsim och 50m ryggsim utan uppehåll i ett sträck. Var ska vi träna på det och bedöma deras simkunnighet om vi inte har ett badhus i denna stad? Titta på Övertorneå som någon tidigare skrev om.

 30. Futurum Casus skriver:

  Om inte byggnaden döms ut på en gång vid inspektion. Så tycker jag att man ska hålla igång badhuset fram tills en finansiering på ett nytt badhus tagits fram. Se då till att bygga badhuset på ett torr och bra mark. Basängen ska vara i rostfritt och mindre, takstolarna i galvaniserat stål, etc. Bygg modernt och enkelt.

 31. Verkkosurfaren skriver:

  Johanna, det där låter som ett stressigt livspussel. Man kanske bör familjeplanera först med tanke på livspussel och ekonomiska förutsättningar. Att bidra till idrott och ungdomsverksamhet är självklart, även om det också gärna får ske med egna ideella pengar som i tex mitt fall. Övriga skattebetalare kanske vill finansiera också annat än andras barns fritidsaktiviteter.

 32. från holmen skriver:

  Bara att bygga nytt badhus i det kommande BC huset nära skolan blir det också..Förövrigt finns ju bassäng på Cape East ..

 33. Tuomas skriver:

  Jag har förstått att om Haparanda inte börjar använda Torneås badhus kommer inte Torneå att fortsätta att vara med på språkskolan. Har någon hört om detta? I Umeå tex har de flesta mer en tre kilometer till badhuset. Och så är det i de flesta kommunerna.

 34. Heja Sverige skriver:

  Det handlar inte bara om avstånd. Haparanda ligger i Sverige. Språkskolans vara eller inte vara berör ett fåtal. Låt Torneå stå för lokalerna ett antal år. Då behövs inte nybyggnation av skolor överhuvudtaget i Haparanda.

 35. Alpo Pelkonen skriver:

  Många har glömt vilken turist flöde vi har i kommunen. Att bygga ett eget badhus är en viktig investering. För det första behöver våra ungdomar (skolungdomar) hundratals timmar för simundervisning per vecka! För det andra är simhallens läge idag inte det bästa för dagens behov. Vi måste bygga ett nytt badhus som kommunborna kan använda. Dessutom kan bland annat Ikea-turister hjälpa till ekonomiskt om badhuset ligger nära gränsen – exempelvis mellan gamla tullen och Green Line. Låt turisterna betala vår nya simhall, som skulle även samla fritidsfiskare, utebadare och så vidare under samma tak.

 36. Mr NN skriver:

  OM det är som Tuomas säger, att Torneå inte är med på Språkskolan om inte Haparanda är med på deras simhall/badhus, så tycker jag att Haparanda skyndsamt ska meddela att vi INTE är med på deras simhall. Det innebär dubbel vinst – vår simhall blir kvar och ett antal miljoner sparas i och med att Språkskolan läggs ner. Dessa miljoner bekostar förmodligen simhallen med råge. Sedan kan man också tycka att det är konstigt att inte en analys vad en simhallsstängnng skulle innebära för skolan reovisas? Mest troligt beror det på att simhallsstängningsivrarna inte vill att det ska redovisas, eller?

 37. Peter M skriver:

  Diskussioner är alltid trevliga, därför skulle jag vilja bidra med ett förslag…
  Nu när vi fått nya ägare till cape east så kanske kommunpolitikerna skulle kunna tala med dom, om dom skulle vara intresserade av ett äventyrsbad i Haparanda, kanske medfinansiera?
  Jag menar, vill vi åka till ett äventyrsbad idag så får man styra 13 mil till Boden eller lika långt till Uleåborg.

  Hade inte det varit nånting som våra shoppingturister och andra skulle uppskatta och kanske spenderat en extra slant i Haparanda?
  I stället för dagsutflykter.
  Haparanda är ett nav, IKEA såg det, när ska vi se det?

 38. bilar skriver:

  Bitvis Härliga kommentarer här i diskusionerna. ”när vi föräldrar jobbar så ska badhuset vara öppet” ”torneå ligger i finland så dit ska inte skattemedel gå”

  Vad spelar det för roll vart skattemedel går om vi bara kan lösa problemet med badhuset? Har vi råd med nytt badhus? Nej det låter inte som det. Varför? Vi har bla. skottat pengar i lergropar och trasiga båtar och ett paraply som inte skyddar mot regn. 5miljoner säger man att skolan ligger back innan hösten ens startat. Det oroar mig mer än badhusets vara el icke vara. Kanske läge att ta betalt för barnomsorgen nu?

 39. Simhallen/idrottshuset ska va kvar skriver:

  Skolan har inte råd att skjutsa barnen till idrottslektioner i Finland så ofta som de får bada idag. Barnen skulle inte lära sig simma. Skolan har inte råd att ens under en friluftsdag skjutsa barnen till en aktivitet för det finns inga pengar. Det finns inga pengar till någon skolgård så de får leka på en väg utanför. Skolan är fattig eller så beror det på vilka prioriteringar de gör. Ett idrottshus i Haparanda med olika aktiviteter är det minsta vi familjer tillika skattebetalare kan kräva av kommunen. Det känns som om öppettiderna i simhall är satt för att så lite folk som möjligt kan bada.

 40. Simhallen/idrottshuset ska va kvar skriver:

  Varför inte gå ut och fråga familjer om önskvärda öppettider i simhallen? Fråga kommuninnevånare och föreningar om vad de tycker ska hända med idrottshuset.Jämför hur många som besöker den varje år mot tex ishallen och dess kostnader. Om kommunen hade renoverat för ett par miljoner varje år hade den varit i bra skick istället för att vänta på att den förfaller. Försök utveckla idrottshuset mer. De politiker som jobbar med frågan borde vara småbarnsförälder. Se möjligheter före problem och jobba efter det.

 41. Jöns skriver:

  Nog finns det personer som kan söka bidrag. Ta hjälp av de som sökt för kulturen som troligen fått närmare 2 miljoner för projektet och inte en enda flykting som är med får betalt:( Badhuset borde få bidrag!

 42. Tuomas skriver:

  Bra Bilar. Nu är det verkligen läge att ta betalt för barnomsorgen.

 43. Toni Jonathan Petrusgaard skriver:

  Det är väl irrelevant på vilken sida av gränsen det där badhuset ligger: vore det inte för en slump för 218 år sedan skulle Haparanda inte ens finnas, utan allt vore Torneå och staden skulle ha en simhall där det var lämpligt att bygga den. Ser någon ett streck i Torneälven där gränsen går? Skulle inte tro det. Haparanda och Torneå befinner sig båda i trångmål och då bör skattemedel användas effektivt: att låta rucklet till idrottshus och simhall stå kvar och kosta i Haparanda på grund av en inbillad gräns är vansinne!

 44. skattemedel skriver:

  Förstår inte varför så många har emot Finland här på gränsen. Avundsjuka?

  Dock håller jag med att geografiska läget kunde vara bättre och sen tycker jag det måste vara bra öppetider!
  T ex öppet fast det är finska självständighetsdagen och öppet fast det är svenska nationaldagen.

  Gärna nån sorts äventyrsbad med spa mm. Tror knappast en standard badhus intresserar turism.

  Som redan nämt varför kan inte både Torneå och Haparanda gemensamt bygga nåt?
  Finns bra läge vid dagens lerpöl eller på den snart rivna tullhuset.

 45. skattemedel skriver:

  Visst då skulle de hamna på svensk mark och alla lika trångsynta människor på andra sidan gränsen skulle böla när finska skattepengar går till Sverige.

  Angående fri barnomsorg.
  Se till då att ändra reglerna att även dom som arbetar skift får ha sina barn där.
  Idag får ju stort sett bara dom ha som jobbar normaltider måndag – fredag.
  Även så helt arbetslösa får ha sina barn allmänförskola mån-fre!!!!
  Så betalar gärna för barnomsorgen eller att det blir så att man betalar en timtaxa!!!

 46. Irrelevant skriver:

  Toni….,Gränsen är inte inbillad som du tror. Öppna ögon och öron så kanske du upptäcker något som vidgar dina vyer. Sedan får du nog acceptera att Haparanda existerar trots slumpen för 218 år sedan. Haparandaborna har rätt att ha åsikter i denna fråga. Strecket i älven symboliseras av brospannen på järnvägsbron. Dom svenska spannen målades om för en tid sedan vilket inte har gjorts med dom finska spannen. Det syns tydligt om man öppnar sina ögon. Jonathan är ute och cyklar…

 47. Futurum Casus skriver:

  Toni: Titta på en karta så ser du gränsdragningen mellan Sverige och Finland. Gränsdragningen följer djupfåran i älven dvs där det är djupast. Det är bara vid älvmynningen som jag är lite tveksam till dragning.