Bolagets skuld närmare sju miljoner

 

– Nu vidtar arbetet med att sälja alla tillgångar, säger handläggaren vid Ackordscentralen. Foto: Marianne Berglund

– Nu vidtar arbetet med att sälja alla tillgångar, säger handläggaren vid Ackordscentralen. Foto: Marianne Berglund

ÖVERTORNEÅ: – Bouppteckningen gällande Kadir Tosuns konkursade fastighetsbolag blir klar i början av oktober, säger handläggare Anna Engman vid Ackordscentralen i Stockholm, som konstaterar att skulden uppgår till närmare sju miljoner kronor som i huvudsak utgörs av skulder till kreditgivaren Nordiska kreditmarknadsbolaget.

Chefen för Ackordscentralen, Mikael Kubu, har utsetts som konkursförvaltare för bolaget Think Wider Consulting and Trading ab.
Det var den 22 mars 2016 som (Abdul) Kadir Tosun blev ny ägare av hotellfastigheten i Övertorneå. Han sa att han efter det att behovet av asylboende skulle upphöra hade för avsikt att starta hotellboende med avseende på turistisk verksamhet. Starten skulle ske genom upprustning först skulle ske av lokalerna som tagit skada av den höga beläggningen under asylboendetiden.
Av det har inget gjorts. I stället ligger nu all verksamhet nere i såväl hotellet som Folkets hus-lokalerna.
Skulden till Övertorneå Energi uppgår till drygt 100.000 kronor. Exakt vad övriga skulder upp till närmare sju miljoner kronor utgörs av framkommer efter bouppteckningen.
Sälja bolagets tillgångar
Tidigare har Tosun sagt till Haparandabladet att i det företag som nu är försatt i konkurs ingår även en bensinmack i Dalarna nära Borlänge och en vägkrog i Västernorrland, nära Sundsvall. Han har också sagt att de båda är uthyrda och drivs av andra.
Handläggare Anna Engman säger sig inte känna till de uppgifterna, varför det kan antas att förändringar har skett inom bolaget under det år som gått.
– Nu vidtar arbetet med att sälja bolagets alla tillgångar. Förhoppningsvis kommer det att ske så snart som möjligt, förklarar Engman.
Ska kontakta jurist
Så här kommenterar kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) läget för hotellfastigheten:
– Det är inte vår fastighet, men vi ska ta kontakt med jurist för att få bilden klar för oss.
Även Folkets hus styrelseordförande Kjell Vedestig har kontakt med jurist för att utreda huruvida föreningens långa kontrakt på lokalerna gäller eller vad föreningen har att förhålla sig till i nuläget.
– Socialdemokraterna har en tydlig linje. Vi vet att Folkets hus har en oerhört viktig samhällsfunktion för alla våra kommuninvånare och vi kommer att se till alla möjligheter för att en snabb och hållbar lösning kommer till stånd, säger Bente Moen Åkerholm, ordförande för Socialdemokraterna.
Någon kontakt har inte gått att få nu heller med Kadir Tosun.

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar: , , , , , ,
11 kommentarer om “Bolagets skuld närmare sju miljoner
 1. grynnan skriver:

  Stackars långivarna, dom borde ha begripit att kolla bärigheten av en sådan affär, skattebetalarna får punga ut kommunens del. Varför kräver man inte bankgaranti vid diffus ägare!?

 2. Observant skriver:

  Tidigare ägare har väl aldrig tänkt återställa hotellet efter alla pengar flytit in från migrationsverket. Detta kallas väl rent affärs mässigt tänkande. Har inte Göran och Eirin nått ansvar i detta? Ägde dom inte ganska många andelar i hotellet? Tror att konkursade ägaren endast var en ”bulvan”.
  Fodran på närmare 7 miljoner är det inte köpeskillingen från affären? Är väl dessa som har den största fodran då dessa ej hunnit få betalt!! Nej Kommunen ska inte blanda sig i det här utan ställ krav på dom som tjänade pengar på att hyra ut åt migrationen och låta hotellet bli nerslitet.

 3. Observant skriver:

  Varför inte ha öppet hus på hotellet så kommunbor och andra intressenter få gå runt och se hur det ser ut idag. Då kan medborgare komma med synpunkter innan kommunen tar nått beslut i ärendet.

 4. valår snart, vem prioriterar kommunens pengar bäst? skriver:

  NU kan Centern, Socialdemokraterna och Vänstern satsa på besöksnäringen och turismen. Kanske gå ihop med Heart of Lapland och köpa hotellet? Vilket läge!

 5. från holmen skriver:

  Signatur ”Observant” har en sällsynt bra poäng med sitt inlägg!

 6. Skattebetalare skriver:

  Bra förslag, ”Observant”.

 7. Joakim skriver:

  Hej,det är väl så att ”några” får packa resväskan !!
  Heheheee

 8. Ötå-bo skriver:

  En misstroendeförklaring måste ju förklaras mot ledningen. Det här borde ni haft info om före! Jag saknar förtroende för Mörtberg och Vedestig!

 9. Justitia skriver:

  Ötå-bo, du kanske borde skjuta till lite pengar till konkursboet?
  För att visa Jante, var du står.

 10. Jante skriver:

  Bra förslag ”observant”
  Göran har fått sina pengar.de var nog långivarna som blev dragna.
  Nu blir de väl någon som tar den för några kronor.
  De är de som kallas affärsverksamhet, köpa billigt och sälja dyrt.

 11. politisk strandsatt skriver:

  de är ju helt självklart att nuvarande hyreskontrakt med folkets hus inte gäller med konkursboet. sen är de en annan sak hur kk-förvaltaren gör. för de är ju han som driver konkursboet vidare tills ev. ny köpare tar över.