Bonus-malus ger oklar framtid för E85

TORNEDALEN: För att ha möjlighet att klara av miljövisionen inför år 2030 krävs det att folket behöver hjälpas åt med en rad åtgärder.

Bonus-malus-skatterna kom till som ett hjälpmedel att styra folket att göra fler medvetna val, men tyvärr är de bonusberättigade bilarna för kostsamma för många bilköpare. Carl-Erik Stjernvall, som är teknisk expert på Motormännens riksförbund, säger att alternativen för de som vill välja bort bensin- och dieselbilar kan vända sig till fordon som drivs av biogas eller etanol. På etanolbilar dras ingen malus-skatt.
Det kommer även att vara möjligt att spara pengar genom att tanka E85, men inga biltillverkare kan erbjuda bilmodeller som drivs av E85. Det sägs inte om detta kan bero på en missbedömning från branschen eller om regeringen inte har varit tillräckligt tydlig med hur viktigt det är för samhället att fasa ut fossila bränslen.
– Sverige är ett av få länder som har en väl utbyggd infrastruktur för E85 och att inte utnyttja denna potential är ett enormt slöseri, efterfrågan behöver helt klart öka, säger Carl-Erik Stjernvall.
Motormännen rekommenderar att fråga om vilka bilar som går på malus-skatt vid ens nästa bilköp, och att även se om det finns möjligheter att tanka med alternativa drivmedel.

Publicerad i Svenska Taggar: , ,
14 kommentarer om “Bonus-malus ger oklar framtid för E85
 1. Realist skriver:

  Men vi fattigpensionärer då, vad har vi för val? Vi måste använda våra gamla utslitna bilar. Vi har inte råd att köpa nya bilar och få 60.000 i rabatt + 5 års skattefrihet . Men vi får betala full skatt på våra bilar. De enda som har råd med sossarna är dom rika.

 2. Verkkosurfaren skriver:

  Miljöpartisterna lyckas fortfarande tack vare utpressning (kompromisser på politikspråk) ställa till det för oss medborgare och bilister, trots att deras egna ministrar och ”språkrör” gärna kör SUV-ar, kör pickups för att frakta ”tunga stenar”, målar båtar med giftiga färger etc. Snart får väljarna avgöra om vi vill delta längre i detta för Sverige väldigt destruktiva rödgrönrosa spel eller ej. Snart är det val, tänk efter innan du röstar!

 3. Pänktti skriver:

  Straffskatta egna befolkningen är vad MPoch S gör. Hybrider och elbilar är inte fullt utvecklade alternativ ännu och allt för dyra. Undantag med några få billigare små bilar.
  Bonus malus infördes i fel tid.

 4. Enok Nitti skriver:

  Mackägarna fick betala stora pengar för E85-pumpar och nu är det ingen som tankar det, gaspumpar finns inte vad jag vet i Haparanda ej heller snabbladdning för elbilar. Varför subventionera elcyklar för att en vanlig traditionell cyklist ska byta till elcykel? Trampa själv är bättre för folkhälsan.

 5. Resultaten skriver:

  Idioti sponsra elcyklar.
  Miljöförstöring med litium batterier.

  Etanolbilar är också stort??
  Vad jag hört krävs det mer motoroljebyten om man kör det.

  Däremot borde man satsa på att folk cyklar och går mer.
  Många som idag tar bilen när dom lata.

  En annan sak är kollektivtrafik.

  Förut delades även post med cykel men numera är det bil som gäller även där varför?

  Bensindrivna gräsklippare och trimmers skulle man gott kunna förbjuda då vi har fullgoda alternativ där som går på el.
  Skulle även göra ljudklimatet bättre i villaområden om dessa förbjöds.

  Men nä det är bara bilister som boven.

 6. Anders skriver:

  om man kör gräsklipparen och trimmern på miljöbensin så varken luktar det eller släpper ut farliga ämnen, det är nog mest ljudet som folk stör sig på. Jag kör på etanol i min bil och behöver bara byta olja en gång om året som alla andra bilar.

 7. Resultaten skriver:

  Anders

  Hur många kör akylat i gräsklipparen?

  Dom flesta kör väl 95 i sina maskiner.

  Möjligt att kommun och företag kör dyr akylat bensin.
  Men privatpersoner.

 8. Per-Olof Nilsson skriver:

  Man hör inget om båtar med stora feta motorer som släpper ut en massa avgaser och olja i våra sjöar, men miljödieslar ska inte få finnas på våra vägar,saknar helt förtroende för miljöpartiet hoppas ni åker ur riksdagen för ni skadar bara Sverige.

 9. Resultaten skriver:

  Precis det var också bra exempel.

  Båtar är ofta bara lyxåkande.
  Skriver ofta pga det finns även nytta med båt.

  Ett till exempel är skoteråkande.

  Vet dock inget om deras skatter etc men det pratas inte så mycket om det.

  Det är som att privatbilister och yrkestrafik i form av lastbilar är dom enda bovarna.

  Är väl dom det kommer mest skatteintäkter på?!!

  Undra vad dom hittar på för skatt sen när majoriteten kör elbil billigt?
  Blir det ”elbilskatt” då likt dagens dieselskatt?

 10. Resultaten skriver:

  Eller kommer energiskatt och alla andra hokuspokus avgifter till el räkningen höjas eller hittas på än mer hokuspokus?

  Kanske moms på momsen moms…

  2 flugor på en smäll så får även eluppvärmda villor betala.

  Jag har inget emot betala skatt.
  Men då måste vi få bättre vägar och framförallt all annan service som sjukvård!!!

 11. ej fake news skriver:

  håller inte med er sd:era. tycker vi har en väl avvägd miljöpolitik och som är långsiktig. och inte patetiska utspel av alliansen i spåret av värmen och främst skogsbränderna. högern går tex till val på höjd matmoms som för en familj ger en ökad kostnad på 10.000 kr per år. och jobbskatteavdragen ger ett pluss på max 3000 kr per år. men vilka är dom stora vinnarna – jo högeretablisemanget som skär guld som den stora vinnaren.

 12. Resultaten skriver:

  Ej fake news

  Är man höger och SD bara för att man kritiserar Miljöpartiet och det här jxxxa miljötänkandet?

  Högern har ju inte direkt heller sänkt moms på drivmedel.

  I tex Stockholm finns trängselskatten kvar.
  Högern där borta gick till val för att avskaffa skiten men fast dom vann valet avskaffades det aldrig. Nä man utökade den att även gälla andra vägar.

  Som sagt låt vanliga folket ta nytta av skattepengarna! Pengar som idag slösas mest till politiker och tjänstemän.

 13. Pänktti skriver:

  @ej fake news
  ”tycker vi har en väl avvägd miljöpolitik och som är långsiktig”
  Den var rolig.

 14. Laitahyökkäjä skriver:

  En del vettiga åsikter här ovan om hur vi ska få en bättre miljö. Men vi kan väl försöka förbättra arbetet på alla fronter! Miljövänligare bilar, båtmotorer gräsklippare o s v. Och vad beträffar det sistnämnda behöver väl knappt nån privatperson en motordriven variant förutom kommunen som har stora ytor att hålla efter. Handjagare, el-klippare etc finns i handeln. Detta ger mindre föroreningar och mer (vardags)motion till gemene man, och därmed gratis friskvård/en samhällsvinst för alla!