Brandkåren ute på hal is

TORNEÅ/KEMINMAA:  På vintern kan väglagen plötsligt förändras. Därför bestämde sig brandkåren i Torneå och Kemi för att öva på sina färdigheter på halkbana.

Se video här

Tanken är att köra en rak sträcka i en viss hastighet för att till sist väja för konen åt det håll övningsledaren uppgett sekunder innan.

Banan vid Kemi-Torneå flygplats är ingen isbana, utan snön har stampats och blöts ner lite för att motsvara vinterväglaget på landsvägar.

– Den största risken för oss är trafikfara. Det är bäst att ha de rätta kunskaperna i ryggmärgen, när man kör i höga hastigheter, säger Ari Soppela, beredskapschef vid Lapplands räddningstjänst.

Det är torneåföretaget Arctic Iceroad Produktion som håller i kursen. Vesa Vallo, programserviceproducent, framhåller att de inte konkurrerar med körskolor. Utan det viktiga är att öva säkerheten.

– På vintern blir det till exempel svårare att bromsa, under kursen får deltagarna prova hur bilen stannar när man bromsar rätt. De får öva på en säker plats, istället för i trafiken.

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , , ,