Bucht: ”Landsbygden ska inte betala vägslitageskatten”

NORRBOTTEN: Enligt landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) ska landsbygden inte betala vägslitageskatten.
Haparandabladet berättade i tisdagens tidning om den oro som logistikrådet samt jord- och skogsnäringen i Norrbotten känner inför utredaren Wilhelm Anderssons förslag att höja bland annat vägslitageskatten med tio-tolv kronor/milen. Detta befaras slå hårt mot verksamheter i länet och därmed hota jobb.

Nu uppger Sven-Erik Bucht att landsbygdsproblematiken kommer att vägas in vid ett eventuellt förslag och beslut.

– Just för att undvika så kallat stuprörstänk, finns det tydliga direktiv: att särskilt beakta regionala skillnader. Tyvärr har trots detta en rad spekulationer spritts. Jag träffade logistikrådet i tisdags och vi är överens om att vi måste ta ansvar för klimatet – och hitta lösningar för detta, säger Bucht till Haparandabladet.

Ambitionen att förbättra miljön och konkurrenssituationen för de svenska åkarna ska, enligt Bucht, inte betalas av landsbygdens företag – eller av skogs- och jordbruksnäring.
– Jag lovar att jag kommer att bevaka de här frågorna, säger Bucht.

Tanken är att regeringens utredning ska presenteras för finansministern den 28 februari.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska
16 kommentarer om “Bucht: ”Landsbygden ska inte betala vägslitageskatten”
 1. ekiboy skriver:

  bra bucht!!!! stå på för norrbotten

 2. Landsbygden förlorar skriver:

  Bevaka frågorna kan Bucht göra, sen kommer han med en sådan förklaring till varför vägslitageskatten ändå höjs att det gäller och hålla i, det blir väl som när han lovade sätta igång med hela E 10 före valet vid valvinst, ingenting har hänt.

 3. BC Holm skriver:

  Sverige står för 0,2 % av världens totala koldioxidutsläpp. Om vi så totalförbjuder alla bilar och lastbilar i Sverige så kommer det inte att märkas nämnvärt. Dagens regering där 4 % av väljarna verkar styra landet har bara höjd skatt i sin agenda. man kan ju undra vart alla pengarna skall satsas (dum fråga). Kom ihåg nästa riksdagsval och skicka dagens regering till historien

 4. (S)veket skriver:

  S har höjt alla skatter även dom som dom lovade att inte göra.
  Vad skall vi tro på….?

 5. Verkkosurfaren skriver:

  Landsbygden har väl ingen egen börs,det är väl åkarna, konsumenterna eller skattebetalarna som ska betala antar jag. Kostnaden hamnar såklart ändå i slutänden hos såna som vi som läser detta, pga högre priser eller skatter. Men sossarna är ju realpolitier, ska man köra över MP i vissa frågor måste man ju vara osentimental även i andra frågor. Av populistiska skäl ska väl troligen de som aldrig kör på vägarna betala slitaget på dem?

 6. ötå-bo skriver:

  För att behålla våran välvärd i glesbygd, krävs en politik som vår regering gm Bucht genomför. Tänk tillbaka 8 år, vad hände då, jo, butiker, post, förskringskassa, busslinjer, AF, kronofogde, skattemyndighet etc. lades ned. Då var bl.a. Centerpartiet ansvarig för denna politik.

 7. ötå-bo skriver:

  Är de någon som kan motbevisa neddragning av service åren 2006-2014? Centerpartiet, vad gjorde ni för våra mjölkbönder, under en högerregering?? Nu ser ni resultat med ökade intäkter och en framtids tro, trots beklämmnde uttlade från LRF och div, bönder och Centerpartister.

 8. ötå-bo skriver:

  Jag upprepar, vem avveckla t.ex Förkringskassan vrån våra varje kommun år 2008??

 9. Nasuabo skriver:

  Ötåbo, enligt din teori i artikeln om Asplöven var det väl idrottsklubbarna som tagit alla pengar, genom fiffel med a-kassa? Kan du möjligen utveckla teorin om hur Asplöven hotar välfärd, mjölkbönder och kronofogde etc? Förresten, du visste ju hur man fifflar med bidrag, varför är du då ledsen för att kronofogden försvann? Tydligen är det inte bara Happy Hour på Ponderosa i Haparanda utan även på Kievari eller Hotell Matarengi (om dom finns kvar…).

 10. Realist skriver:

  Han pratar i nattmössan igen. Vid invigningen av BKM i Arvidsjaur i April 2015, en satsning som skulle ge hundratals jobb, sa han att han ”fått en inblick i företaget idag och jag ser att det är ett seriöst företag. De är internationella sedan tidigare och jag tror att det säkert kan bli som de har redovisat”. I Juli försattes bolaget i konkurs.
  Köttproduktion var inget miljöproblem påstod han och blev antagligen tagen i örat och fick göra en pudel några dar senare.
  Så ska vi tro på löftet att landsbygden inte ska betala, eller känna oss lugna för att han lovar bevaka frågan? Knappast!

 11. Fd-Bybo skriver:

  Allt detta snack om kilometerskatt och vägslitageavgift är patetiskt. Det finns ju redan en skatt som belaster proportionellt med slitage och miljöpåverkan, dvs. drivmedelsskatten. Justera den om det behövs, men ta med i beräkningen att den är skyhög redan. Sen borde man sänka den också i glesbygden. Låt gärna de alltid kaxiga stockholmarna betala 50 kr/liter bensin.

 12. Bo Nordebo skriver:

  Kreativt sätt att ta död på alla åkare, Polakerna kommer hit och kör sina lastbilar utan kilometerskatt.
  Vilken yrkesgrupp och företagare drabbas härnäst?

 13. Verkkourfaren skriver:

  Fd-bybo, bra förslag, låt 08-orna betala för Norrland igen, det har ju funkat förr….oavsett om de flesta Stockholmare är vanliga löntagare som kommer från landet och i regel tjänar vanliga löner och redan bågnar under skatter, marknadshyror, trängselskatter, kommunala utjämningsbidrag (ofta norrut), parkeringsavgifter med mera…mutta ei se haitta meille..strunt samma! Såg i media en forskare nyligen som spådde att bla Värmland och Gotland är ”skräpområden” om 30 år, hur ser då prognosen ut för den bygd där såna som ”fd-bybo” kommer ifrån?

 14. tireb68 skriver:

  landsbygden ska leva…jojo…S-E Bucht handlar utomlands, gynnar inte butikerna på svenska sidan vilket innebär att han inte gynnar svenska bönder och företag…..
  föregå med gott exempel Sven-Erik…..

 15. Pjoddus skriver:

  Vad kan S-E ordna, Ingenting!

 16. Futurum casus skriver:

  Någonting som retar mig är när medflera sossarna i nutid kontinuerligt påstår att ”den här regeringen kommer arbeta för att samhället håller ihop”. De senaste 30 åren har medför att samhället krackelerat och blivit splittrat. Allt går inte att skyllas på det ena och det andra partiet i riksdagen. Det har alla våra riksdagspartier bidragit till.