Bucht lär få intern kritik för dyr språkhjälp

NORRBOTTEN: Landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) har i år fått språkhjälp för närmare 400.000 kronor, vilket lär ha lett till intern kritik.

Förra året berättade tidningen ATL att Bucht lagt ned mycket tid och skattepengar på kurser i engelska , över en kvarts miljon kronor.

Nu uppger SVT att enligt deras granskning har ministern även detta år fått språkhjälp för närmare 400.000 kronor, från en och samma konsult.

Summorna uppges ha väckt intern kritik. ”Fakturorna för språkhjälp till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht har orsakat omfattande irritation inom regeringskansliet. Tjänstemän har ifrågasatt om kostnaderna från en konsult verkligen motsvarar arbetsinsatsen, och en kvarts miljon hålls nu inne i väntan på förklaringar”, skriver SVT på sin hemsida.

Sven-Erik Bucht uppges ha kommenterat inköpen med att han har många internationella uppdrag och EU-kontakter, och därmed behöver bra underlag. ”Regeringskansliet har inte de resurserna fullt ut och då har man hjälpt mig med verksamhetsanpassad engelska”.

SVT uppger vidare att näringsdepartementet har beslutat att hålla inne med betalningen för fakturor på en kvarts miljon kronor tills de får en tillfredsställande förklaring från bolaget som anlitat den aktuella konsulten.

Vidare uppges att detta bolag inte längre anlitas. Avtalet har sagts upp.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , ,
54 kommentarer om “Bucht lär få intern kritik för dyr språkhjälp
 1. Kunnigt folk för riksdagsbefattning skriver:

  När politiker kandiderar till riksdagen finns krav redan om att är kommunicerbar på engelska samt har godtagbara kunskaper för ändamålet, i engelska språket. Finns i riksdagen välförsedd konsult arsenal för husbehov utan att utöver behöver anlita personliga språkpedagoger, utöver dem som finns.

 2. AnnBritth skriver:

  Ja, det kostar att ligga på topp??

 3. ifrån vallen skriver:

  Nääää men ser man på 🙂

 4. Futurum Casus skriver:

  När man tar liknande uppdrag som Bucht gör då ska man vara klar med sina studierna i Svenska och Engelska. Jag kan förstå om många retar sig på min kommentar. Men tänk då efter att det finns tusentals människor med funktionshinder i Sverige som har svårt att komma i arbete trots att de kanske till och med har universitetsstudier bakom sig.

 5. sage51 skriver:

  inte är det konstigt att allt går åt fanders för denna regering hur fan är det med språkkunskaperna hos våra anställda inom regering o riksdag, och förresten skall man betala sånt själv och inte belasta oss skattebetalare, fyyyyyyyyyyyyy skäms på dig Bucht är denna konsult kanske någon i hans närhet som behöver pengar. Vem vet?

 6. från holmen skriver:

  Jag såg en artikel om olika stats och regeringsledare i €uropa..förnämliga utbildnigar hade dom alla utom en …Man kan j anse att det behövs boklig utbildning för ministrar det skall inte räcka med enbart ideologiska utbildningar typ det SSU sprider..Nåväl vi har ju haft andra minstrar med bristfälliga kunskaper och då har kosingen rullat, vi betalar än via Vattenfall..Politiker på Länsnivä har också på grund av sin ideologi satt sprätt på miljarder till minimal nytta, ingen nämnd och ingen glömd. Vi har också en press som inte riktigt sköter sig och avslöjar missförhållanden!

 7. rex skriver:

  De unga tror att deras utbildning som folkhemmet gett dom är gratis därför är det lite övermage att påpeka detta. De äldre besitter oftast mycket mer kompetens om vad saken handlar om och då räcker det inte med engelska ens i högskola. Det finns möjlighet att få hjälp om det behövs mer komplicerad engelska! Hacka inte i eget bo!

 8. Knapsu skriver:

  Konsulter som saltat notan!
  Och självklart skall ministern jagas av den stockholmsbaserade mediala eliten, ity han är ju både landsbygdsbo och som vanligt folk.
  Att enbart vara ”kommunicerbar” på engelska räcker inte till när man som minister skall avhandla komplicerade frågor om bl.a jordbrukspolitik med ministerkollegor i andra länder. Då behövs förkovran utöver den vanliga skolengelskan.

 9. Kurt skriver:

  Så så… Han är garanterat en fena på finska 🙂

 10. En ytter skriver:

  Ja precis, till Riksdagen är det bara att komma med rätt sympatier. En farlig väg om man ser till motsatsen, till dem som anses antipatiska?

 11. H skriver:

  What an mess Bucht……

 12. Krille skriver:

  Funkar inte miänkeli?

 13. Chamber4 skriver:

  Det handlade ju för F*n om vanlig basal talengelska, ingen terminologi inblandad…….herregud vilket skämt. Tragiskt….

 14. Oviktigt med kunskaper skriver:

  Alla unga människor som kämpar för högre utbildningar är bortkastad tid. Det räcker med medlemsskap i Ssu och framtiden är säkrad.

 15. Hmm .. skriver:

  Sossarnas egen jakt på en minister dom vill sparka ..

 16. Axeli skriver:

  Kolla in klippet som finns på Aftonbladet, där han försöker prata engelska med en journalist.
  Han vet ej vad ”avtal” eller ”många sätt” är på engelska!!??
  Ej imponerande..

 17. Tuomas skriver:

  Sammanlagt 700 000 hittills. Nästa gång borde en någorlunda utbildad person. 400 000 var bara för det här året. Det är enorma summor. Kunde han skriva svenska?

 18. Futurum casus skriver:

  Knapsu: Om det handlar om tekniska termer så kan jag hålla med om att man behöver plugga in så att man kan följa med i samtalet. Men inte annars. Annars är det vanligt meningsbyggande och gramatiska regler som gäller. Jag har inte perfekt engelska men då är jag inte minister.

 19. ABC skriver:

  Skyll inte på Bucht, det är ju sossarna som väljer sina representanter.
  Visar bara att det inte lönar sig att rösta på S
  De har inte tillräckligt kunnigt folk för att klara svårare uppdrag.
  Utbildat folk i riksdagen och regeringen borde vara ett axiom!!
  Tänk på detta till nästa val.
  Gäller även i Haparanda

 20. Mad Max skriver:

  Han kanske borde ge språk-kurser i ” Meän kieli”? Som en kompensation för den dyra engelskan?

 21. Språkligt handikappade skriver:

  Kan man inte göra sig förstådd på svenska i sitt eget land utan måste ha tolk i politiska sammanhang, är det konstigt att måste anlita tolk till kommunikation med omvärlden på engelska?

 22. Sigurd skriver:

  Till H
  …a mess..

 23. Nickname skriver:

  Jag vill att de som företräder oss har bra kunskaper i engelska, och därför ser jag inga problem att det kostar. Ingen kan vara bra på allt. Det är bra att man kan förbättra sina kunskaper där det finns brister. Har själv också gått en kurs i engelska som jag behöver inom mitt jobb. En bra arbetsgivare ger bra verktyg till sina anställda. Vi som reser en hel del utanför Sveriges gränser vet hur viktig engelskan är.

 24. Futurum Casus skriver:

  rex: Det har alltid varit så, långt före platons tid, att en ung 15 åring kan mer än vad deras mor och far kunde i jämförbar ålder. Det måste vara så för att vi människor ska utvecklas med tiden. Annars hade vi varit kvar i grottstadiet och knackat till oss en lämplig yxa i flintasten.

 25. Sputnik skriver:

  Detta visar bara vilken inkompetens våra politiker besitter.

 26. Viktigpetter skriver:

  En minister oavsett färg skall ha viktigare kunskaper än kunnighet i wälska språk. Regeringarna borde ha kunniga tolkar anställda oavsett språk. En minister skall inte ge sig in på annat än kallprat på utrikiska. Börjar man göra överenskommelser på knagglig engelska kan det sluta med katastrof. Vad gäller kunskaper i det svenska samhällets funktion är Bucht överlägsen i regeringen.

 27. Sigurd skriver:

  Till Sputnik
  Man kan inte besitta inkompetens. Man kan vara inkompetent. Däremot kan man besitta kompetens. Bra att Sven-Erik tar lektioner i engelska när han anser att han behöver det. Självklart ska han inte betala själv för detta. Det är en försumbar kostnad för regeringen och väl använda pengar. All kompetensutveckling är av godo. Oavsett nivå.

 28. Sigurd skriver:

  Notera att jag inte föreslår Sputnik att ta lektioner i svenska. Det vore elakt att håna honom för hans inkompetens när det gäller det svenska språket. Och elakheter ska man hålla sig för god för.

 29. läs på skriver:

  INKOMPETENS KOSTAR MYCKET PENGAR!!!!!!!!!!! Det finns INGA gränser för Sossarnas slöseri! Fortsätter år efter år och de dumma svenskarna betalar höga skatter och fattar inte vart pengarna tar vägen!

 30. lothar skriver:

  Svenne ponken har lagt upp bollen på straffpunkten – kicken kommer i september. Om S vinner, sitter han på det utvisades bänk. Kommunalråd i Happis kanske – riksdagsmansmeriterad. De ni

 31. Fredrik Nilsson skriver:

  Vi ska stödja Sven-Erik. Han vill oss här i Tornedalen och Norrbotten väl.Hans handlingar under ministerperioden talar sitt tydliga språk.”Utbildning kan man aldrig förlora”.

 32. Anders Karlsson skriver:

  Jag undrar som politiker(M) i Haparanda varför detta kommer upp i riksnyheterna just nu?

 33. Observer skriver:

  Bra initiativ av Bucht då han representerar Sverige ute i världen och bör kunna lite mer än vardagsengelska.
  Sen borde man varit noggrannare vid val av lärare och kostnader det var en lapsus.
  Hade vi inte en statsminister som var mindre bra för att inte säga riktigt dålig på engelska en gång i tiden? Fast det var före nätets tid så kritiken spreds mest runt fikaborden.
  Den regeringsföreträdaren gjorde inte mången glad fast det hängde nog inte på bristande språkkunskaper!

 34. "Övre tornedaling" skriver:

  Vad ska man säga om alla dessa kommentarer. Det svenska språket är under all kritik i många. Det finns minsann flera ministrar som behöver språkhjälp.Regeringskansliet tillhandahåller denna. Bucht är inte ensam. Jag har dock funderingar om det är hans tornedalska arv och dialekt som retat ”sörlänningarna”. I förra regeringen fanns den mest välbärgade som var minister för samma departement. Han var skåning – ibland svår att förstå och glömde helt Norrland. Vi tornedalingar bör stå på Buchts sida. Han har minsann gjort mkt för oss och speciellt för H-p-a. ”Ingen blir profet i sin egen stad!”

 35. Kielikranskari skriver:

  Sigurd, om jag inte vore för god för att insinuera, till skillnad från dig (eller föredrar du till skillnad från du?) skulle jag fråga dig om du är sårad i (S)-jälen eller om du bara är ett partitroll från (S)? Men, så frågar jag inte, det vore melkein ofint. Sputniks svenska duger i alla fall bra för min del. Men jag håller med dig, så mycket pengar som regeringen slösar bort bort på annat så är en liten språkkurs för dryga halvmiljonen försumbar, ”every word is worth it”..kanske man kunde säga? Själv brukar mina språkkurser kosta någon tusenlapp per termin, men det betalar jag för själv..

 36. Janne skriver:

  Den svenska nuvarande regeringen består av ministrar som är inkvoterade efter endera kön, ursprung eller bostadsort. Inte efter duglighet, var det så vi ville ha det, vi som röstade i senaste valet? Kanske?

  Landsbygdsministern skulle ha gjort som fransmännen och hållit sig till sitt modersmål, billigare så. Fyra år i en svensk regering är dock inte ankskit, men som lothar påpekar, snart blåser domaren och pekar mot utvisningsbåset.

 37. Futurum casus skriver:

  Viktigpetter: Hmmmmm! ” vi ska ta tag i det där”, regeringen håller på titta på det där”, ” vi måste rädda klotet undan klimathotet”. Det är ungefär på den nivån samtalet sträcker sig.

 38. Sigurd skriver:

  Till Kielikranskari
  Jag kan försäkra dig att jag vare sig är sårad i själen eller något partitroll. Jag är en f.d. Haparandabo i förskingringen som följer den lokala debatten bl.a. genom HBwebben. Jag tycker att det är roligt och bra för Tornedalen att vara representerade i regeringen. Jag tycker också att Sven-Erik ska försvaras när hans ambitioner vänds emot honom. I förtroende kan jag tala om för dig att det är min förhoppning att 2018 blir Sven-Eriks sista år i regeringen.

 39. Oviktigt med kunskaper skriver:

  Nu är vi med i EU och det handlar längre inte om att göra sig förstådd på svenska språket. Med EU innebär nya krav som att klara av modersmålet svenska, som i många stycken brister stort i kunskap. Värderingarna är på byinvå med gemensamma beslut om kvotering om vem som platsar och inte. Där befinner sig bypolitiker på brunskjortornas tidevarv. Tiden arbetar emot oss i glesbygden märks tydligast när parallella mål utövas med sina väljare; politiska devisen lyder, gör som ni vill bara ni röstar till valet.

 40. läs på skriver:

  Precis Janne, här ser man hur kvotering är av ondo. Men naivt om man tror att det i en rödgrön regering finns en massa skarpa hjärnor, hade de varit skarpa så hade de inte röstat rött eller grönt. Nåväl, Bucht har ju i alla fall påbörjat en högskolekurs för ett antal år sedan, osäker om han lyckades slutföra den. Min gissning är att det nog var för tungrott för honom. Att kurslitteratur ofta är på engelska var kanske en ovälkommen nyhet… Bättre att hålla sig till politiken och röda organisationer som HSB, där inga krav på kompetens finns.

 41. läs på skriver:

  Till Övre tornedaling mfl: Vad inbillar du dig att Bucht har gjort för bra för Tornedalen? Vakna ur vinterdvalan! Naivt att tro att någon som står för en skadlig politik för Sverige gör något gott för Tornedalen bara för att han kommer därifrån. Vi har världens högsta skatter, men trots det inte en fungerande sjukvård eller ett fungerande rättssystem. Gräset är faktiskt grönare i andra länder, de betalar mycket mindre skatt(dvs får behålla mer av sina egna pengar), men får inte sämre ”service”.Buchts parti vill ju ha dina pengar så att dee sedan kan slösa på asyl mm. Wake up people!

 42. läs på skriver:

  Att göra som Bucht gjort och köpa in språkhjälp för hundratusentals kr visar på både inkompetens och dåligt omdöme!!Att anställa någon som Patrik Oja visa på både inkompetens och dåligt omdöme! The problem with socialism is that eventually you will run out of other people’s money to spend!!

 43. David L skriver:

  Happy kissmus

 44. Arbetare skriver:

  Jag har lärt mig svenska, utan att detta har kostat ett öre för samhället. Jag har varit socialdemokrat, men Bucht är en av anledningarna att jag har gått ut ur partiet.

 45. Janne skriver:

  SEB, Svenska Enskilda Banken för många, har gjort en klassresa som få vilket kommer att innebära att pensionen och ålderdomen är säkrad för hans egen del, applåd från mig. Frågan är dock om norrbottningen kan se något positivt av utflykten till Sthlm. Protesterade han månne mot att vi nu måste jobba till 69, allt för att försörja desertörerna.

 46. Ej se kantaten skriver:

  Bokligt kunskap har setts genom fingrarna i glesbygden är traditionell historia. Den egna kompetensen anses inte viktig nog oavsett inriktning , omvärlden läs släktlojaliteten avgör vem som kvalar för delaktighet, i närmaste omvärlden. Även staten bifaller kunskapsbriterna i svenskaSvenska språket. Det rådande värderingarna har bestämt tidigt att kunskaper i svenska språket är knapsu, vilket stöds av Jantelagsanhängarna. Identiteten och förvirringen om vem man var som gränsbo och direkt inte till kunskapsutveckling.

 47. Ej se kannate skriver:

  Ei se kannate

 48. Knapsu skriver:

  Det är nödvändigt med språkutbildning om man skall förhandla på engelska om jordbruks- och fiskefrågor där nyanser i språket, och facktermerna, är avgörande.

  Varför fick Finland bättre jordbruksavtal med EU än Sverige vid inträdet? Ja därför att finländarna förhandlade på finska, och tolkades av experter, medan svenskarna trodde att de kunde engelska och förhandlade bort sig.

 49. matarengi skriver:

  har hört att inte ens m:s nya partiledare ens kan engelska..alltså eu engelska……och majoren i l kan bara giv akt på ryska…..ska jag fortsätta…ok..jag gör de.. och åkesson kan faktiskt bra ryska men inte spanska…och centerns ledare kan inget förutom småländska…och Bucht kan meän kieli och snart engelska..

 50. Tuomas skriver:

  Bucht kan inga språk. Hans finska är obegripligt för en finländare. Man blir inte vaktmästare om man har goda språkkunskaper. M:s nya partiledare kan mycket bra engelska, det kan Åkesson också, han är ju akademiker som de flesta ledarna inom SD. Idag är det bara väldigt få som har så dåliga språkkunskaper ( och andra kunskaper) som Bucht. Fast den nuvarande regeringen har i genomsnitt låg kunskapsnivå.

 51. läs på skriver:

  ”Matarengi” Du svamlar ju!!!Vakna nu och sluta försvara sossarna som generationer tornedalingar tidigare gjort. Sossarnas politik är kass och deras representanter likaså. Sossarna har aldrig värderat kunskap, de tror att ett land kan blomstra om alla kan vara obildade arbetare i fabriker där alla helst ska ha samma lön oavsett insats el kunskaper.

 52. Futurum casus skriver:

  matarengi: Så vitt jag vet så är Annie Lööf jurist. Jag är övertygad om att hon kan fler språk än bara engelska och svenska. Att läsa till jurist är nog bland det tuffaste du kan läsa på ett universitet.

 53. från holmen skriver:

  man får ha i åtanke att en lång och svår utbildning… på intet sätt garanterar en bred allmänbildning…

 54. Futurum Casus skriver:

  från holmen: Trams! Tanken med studier på universitet är att man får lära sig lite av allting. Du får grundkunskaper på områden som du normalt inte läser in själv. Det är gammelsocialistiskt tänkande att det inte behövs utbildning. Ska Haparanda överleva även i framtiden då behöver vi nog satsa mer på kompetenta och meriterade invånare. En blandad kompott är nyttigt för Haparanda.