Bucht sågar granskning av Kamprads stiftelse

HAPARANDA: Ingvar Kamprad får inte oväntat stöd av Sven-Erik Bucht för sitt sätt att sköta den nu offentliggjorda mångmiljardstiftelsen i Liechtenstein.

– Han följer regelverket och jag har mer förtroende för Ingvar efter Uppdrag granskning.Bucht anser inte att det är något graverande med att den av Kampradfamiljen kontrollerade 100 miljarders-stiftelsen, lokaliserats till skatteparadiset.

– Det intressanta är att pengarna går till att säkerställa Ikeavaruhusens överlevnad samt till att bistå människor i olika välgörenhetsprojekt.

Publicerad i Haparanda, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , ,
24 kommentarer om “Bucht sågar granskning av Kamprads stiftelse
 1. Tornedalning50 skriver:

  Vad läser jag… En äkta socialdemokrat anser att detta svenska företag gör helt rätt. Ja nog följer han lagen men nu är det väl dags att, som socialdemokrat sluta bete sig, som en moderat. Vad jag, som liten och under min uppväxt fick lära mig var att detta parti var för den svagare klassen i samhället. När man nu läser och hör hur denna sosse och sosseledning resonerar så börjar man förstå varför detta parti tappar röster och snart blir det minsta partiet i detta land sedan urminnes tider.

 2. Kes. skriver:

  Ja min vän ”Tornedaling” jag håller med dig! SEB får nog tänka om! Hur skulle vi haft, om alla, som vår kära (Ingvar) gjorde, undanhållit det goda smöret från våra spartanska dukade matbord. Jag fick lära mig från min barndom, att om ingen betalade skatten så fick vi ingen sjukvård, pension m.m. Ja säger som Michael Moore, skäms Ingvar och även SEB,s om håller med honom. Nej SEB, det är nog dags att gå tillbaks till dina ”rötterna” och studera vad socialismen har betytt för dig -karriär och gräddtårta.

 3. Mad Max skriver:

  Detta visar än en gång hur lätt man glömmer sitt ursprung och sina ideal när man hamnar i maktens korridorer och soppkärl. Väljarna har, som man har märkt, ett väldigt kort minne. Var hamnade den ”äkta socialdemokraten”? Som jag tidigare i ämnet skrev.. F-n ta den som rör Kalle Anka på julafton…

 4. Flashback skriver:

  SEB socialdemokrat ???? han svänger värre än en vindsnurra och det borde ni alla ha vetat som röstade fram han. Snart tror han sig ha blått blod i sina ådror också.

 5. Stiftelsen 3% skriver:

  Vad Bucht tycker i denna fråga är väl oviktigt. Han tyckande är inte mer värt än någons.
  Men en fråga är viktig. Vad har IKEA betytt för haparandaborna? Den vanliga IKEA-kunden kommer för att handla. Äter sin mat på IKEA. När bilen och släpet är fyllda startar återresan. Någon kanske övernattar på IKEA:s parkerig. IKEA fick köpa tomten billigt och det var inga problem att utöka parkeringen. Haparanda kommun har varit väldigt generös mot IKEA men vad har haparandaborna fått tillbaka?

 6. Robin Hood skriver:

  Kanske den gode vännen Bucht fick sig en ”del av den undangömda skatten”

 7. JE skriver:

  Ja du stiftelsen… haparandaborna fick både arbetstillfällen och en mer attraktiv stad! Innan Ikea var det en död håla som folk flydde så fort man kunde. efter att ikea kom är det många som väljer att stanna och en del som kommer tillbaka. Det är mycket som har blivit bättre bara på de få år jag var borta!

 8. Observer skriver:

  Sådan är kapitalismen och herr Bucht tycks vara riktigt lämpad för rollen som Ingvars knämops.

 9. PG skriver:

  Ikea gav i alla fall jobb åt en massa människor och det kommer nog in några kronor i skatt ändå från Ikea, oavsett vem som äger företaget.
  Hur är det med alla idrotts stjärnor som bor i Monaco med sina sponsormiljoner? Hur mycket skatt betalar dom i Sverige?

 10. Stig Aspholme skriver:

  Inte är det konstigt om utvecklingen i Tornedalen står stilla, med sådana inlägg som här ovan!

 11. Stiftelsen 3% skriver:

  Till JE: Haparanda fick arbetstillfällen men arbetslösheten är trots detta den högsta i landet. Det kanske inte var en massa haparandabor som fick jobb utan mer kvaliciferade pendlare. Den förväntade befolkningsökningen uteblev. Är en stad som har ett öde centrum attraktiv? Pulsen i stan finns i handelsområdet men efter kl 19 när IKEA-ridån har gått ner infinner sej stillheten. Älvstranden nyttjas som snötipp och bilbingoarena. Hur attraktivt är det?

 12. Lars Segerlund skriver:

  Sluta gnälla, det är ni som kan påverka Haparandas anseende om arbetslöshet och dylikt. Nu finns Ikea i Haparanda. Det är ni alla som kan skapa något för kommunen.
  Gnälligheten skapar inga jobb. Gör något!

 13. Kes. skriver:

  Nog har man mycket att säga om Ikea o Ingvar, goda korvar, billiga varor, KANSKE? Men vem har producerat dessa – fattiga, utsatta människor i Asien, tillika utsatta barn. Det känns väl skönt att fylla bilflaket med dessa, köra hem till den varma o goa stugan. Ja säger fy för dessa labyrinter, som man måste gå igenom för att hitta utgången. Jag blev helt snurrig o knappt hittade bilen och vägen hem!

 14. Sommartornedaling skriver:

  Grattis SEB du har fått vidgade vyer fortsätt kämpa för Norrbotten.

 15. roffe skriver:

  Till alla er som gnäller, Ikea är faktiskt ett av dom företag som betalar mest skatt i hela Sverige. Den svenska avundsjukan kommer så tydligt fram, åk ner till småland och lär av Gnosjöandan, så blir det lite fart på Sverige. Ikea betalar så mycket skatt så man kan slå ihop hela tornedalens skattebetalare och man kommer inte ens i närheten av vad ikea betalar. /Roffe

 16. Gnällspiken skriver:

  Till Roffe: Att framföra sina åsikter är inte att gnälla. Sedan lilla Roffe, varför skall vi tro på dej? Upp till bevis. Vad är det för skatter som Ikea betalar i Sverige? Dom anställda betalar skatt i Sverige men…..och varför blanda in tornedalens skattebetalare i ditt svammel? Jag tycker Roffe skall sluta gnälla och respektera att det finns folk som inte delar hans åsikter.
  Än en gång, upp till bevis det klarar du lätt, eller??

 17. Gnällspiken. skriver:

  Till Roffe: Kan du närmare förklara vilka skatter IKEA betalar i Sverige. Dom anställda skattar givetvis i Sverige men finns det mer? Vet inte hur mycket tornedalingarna betalar i skatt men det kanske inte har betydelse i detta sammanhang.

 18. roffe skriver:

  Gnällspiken; varför är du anonym om du besvärar dig för att slå lite på Google på Ikea skatter, så kan du läsa dig till att Ikea under de senaste 10 åren betalt den svindlande summan i skatt, sex miljarder. Du gnällspiken är väl också intresserad av att betala så lite skatt som möjligt konstigt vore väl annars. /Roffe

 19. Kes. skriver:

  Lilla ”roffe”, man behöver inte bli betraktad som någon gnällspik el. liknande, när man säger, att det är de fattigas svett o tårar som den ”gode” ingvar kvitterar ut i dom gömda skatteparadiserna runt i världen! Det är tur att några smulor hamnar i hans så kallade, forna ”hemland”. Det skulle nog vara på sin plats, att han ber ursäkt för alla dom dimridåer som HAN har spridit under dom gångna åren, på TV och i alla andra medier!

 20. Gnällspiken. skriver:

  Roffe är inte anonym alla känner ROFFE?

 21. roffe skriver:

  lilla” Kes ”
  du verkar ha noll koll
  så gott som allt du handlar kommer från nått annat lågprisland skulle lilla kes vara undantagen från att du kollar upp varifrån produkterna kommer ifrån

 22. En gästarbetare skriver:

  Jag bodde och arbetade i Happis i ett och ett halvt år. Det är en fantastisk ort. Som den stockholmare jag är stortrivdes jag, även om utbudet av aktiviteter såklart är mindre än i storstan. S-E Bucht som jag ofta såg äta lunch på Svefi är nog den bästa politiker Haparanda haft. Han är en pragmatisk politiker som åstadkommer resultat. Jag hoppas att han blir partiledare och statsminister 2014. Det vore bra för Sverige och för Tornedalen.

 23. Kes. skriver:

  Roffe, du har nog rätt om utsugningen av den tredje världen. Dom stackarna sitter ju inlåsta dygnet runt och producerar billiga varor som Ingvar o andra göra sig rika på samt framhejas av SEB och dina tronsfränder. Jag säger ”SKÄMS” på ER!
  Undertecknad har nu kommit upp i den åldern som upplevt fattigdom och de besuttnas översitteri. Så tack vare den sociala o demokratiska politiken, så lyckades vi undantränga effekterna, av dessa utsugare.”Vännen”studera historien, så kommer du på bättre tankar.

 24. roffe skriver:

  Till Kes: Det låter som du är hundra bast.
  Du vet säkert att kommunism inte kan segra med sin idelogi, men vem är det nu som är stormakt på det finansiella planet, jo det är Kina och dom har blivit det tack vare dom mer eller mindre inlåsta arbetare. Du skriver ”dina tronsfränder”. Vad vet du om det? Kamprad och andra jobbar/har jobbat betydligt mer än 40 timmar per vecka.
  Det är vi som konsumenter som gör dessa herrar rika, köp svensktillverkade produkter, detta ger arbete åt svenskar.